avmaska hund

Hur ofta ska man egentligen avmaska hunden? Här hittar du en guide med allt du behöver veta om att avmaska hund. Du får bland annat svar på hur mycket det kostar att avmaska hunden, hur ofta det behöver göras och vilket avmaskningsmedel som är bäst.

Inlägget är reklam för MEDS och innehåller annonslänkar. Tack vare annonssamarbeten kan vi fortsätta skriva artiklar som är gratis för dig att läsa.

Hur ofta ska man avmaska hunden?

En vuxen hund ska endast avmaskas vid behov (om den blivit infekterad med mask), medan en valp ska avmaskas i förebyggande syfte.

Hur ofta just din hund behöver avmaskas beror helt på hur mycket parasiter det finns i er omgivning. På vissa platser eller i vissa grupper med hundar är chansen större att smittas av mask.

Av den anledningen kan det behövas särskilda rutiner för avmaskning på till exempel ett hunddagis, en kennel eller vid utlandsvistelse. 

Idag avråder man från att avmaska vuxna hundar för säkerhets skull, det krävs att man misstänker (och gärna kan konstatera) att hunden faktiskt har mask.

För att ta reda på om din hund har mask behöver du ta ett avföringsprov på den. Du kan göra det själv eller be din veterinär om hjälp.

Symptom på att hunden kan ha mask:

 • Diarré
 • Kräkningar (i extrema fall kan hunden kräkas upp maskar)
 • Hosta
 • Glanslös päls
 • Avmagring
 • Mask i avföringen

Vad behöver man för att avmaska hund?

Om du misstänker att din hund har mask kan du själv ta ett avföringsprov på den med hjälp av ett provtagningskit. Kollamasken smådjur är ett provtagningskit som både kan användas på hundar, katter och andra smådjur.

När du har tagit avföringsprov på din hund väljer du avmaskningsmedel utifrån resultatet. Köp inte avmaskningsmedel innan du vet vilken sorts mask din hund har.

Tänk också på att välja ett preparat som passar din hund storleksmässigt. Väg alltid hunden innan du köper avmaskningsmedel för att vara säker på att dosen blir lagom.

Hur avmaskar man hunden?

Du avmaskar hunden genom att ge den ett avmaskningsmedel, ofta i form av tablett eller oral lösning. Innan du avmaskar hunden ska du ta ett avföringsprov på den, antingen hos veterinären eller hemma med ett provtagningskit.

Provet skickas därefter till ett labb, där det analyseras för att ta reda på vilken mask din hund har (om den har någon mask). 

Om det visar sig att hunden har mask är det dags att hitta ett passande avmaskningsmedel. Det är viktigt att välja ett avmaskningsmedel som endast bekämpar den mask som hunden har, för att undvika att maskarna blir resistenta mot avmaskningsmedlet.

Använd hellre lite för mycket avmaskningsmedel än för lite. Om du använder för lite medel kan det också leda till att maskarna blir resistenta.

Hur stor stor dos hunden ska ha beror på hur mycket den väger, så väg alltid hunden innan du köper avmaskningsmedel (olika medel har olika höga doser). Vissa preparat ska tas som en engångsdos medan andra ska tas under flera dagar. 

Vilket avmaskningsmedel är bäst för hunden?

Idag finns det flera olika avmaskningsmedel att välja mellan, både receptfria och receptbelagda. De skiljer sig i pris, bekämpar olika sorters maskar och räcker för olika många behandlingar.

Avmaskningsmedel ges i regel som en tablett eller pasta som hunden sväljer. För hundar som ogillar att svälja medicin finns det även receptbelagda preparat som man droppar på pälsen. Hör med din veterinär eller på ditt apotek om detta är aktuellt för din hund. 

Att tänka på när du väljer avmaskningsmedel till hunden:

 • Ta ett avföringsprov för att ta reda på vilken sorts mask hunden har innan du köper avmaskningsmedel
 • Väg alltid hunden innan du köper avmaskningsmedel, vikten avgör hur stor dos hunden behöver
 • En tik som nyligen har fått valpar ska avmaskas med ett särskilt preparat, likaså valparna
 • Är du osäker på vilket avmaskningsmedel du ska välja? Det skadar aldrig att rådfråga din veterinär eller apoteket en extra gång. 

Avmaskning av valp och valptik

Under valpens första månader ska den avmaskas regelbundet i förebyggande syfte, framförallt för att undvika spolmask som är vanligt hos valpar. Det finns en liten risk för att valparna kan smittas av spolmask redan när de ligger i tikens mage, men de kan även bli smittade genom mjölken efter att de fötts. 

Den första avmaskningen sker innan valpen är tre veckor och därefter ska den avmaskas varannan till var fjärde vecka tills den är tre månader.

Använd gärna samma sorts avmaskningsmedel under valpens första månader och se till att det är ett medel som är anpassat för just valpar. När tre månader är förbi gäller samma riktlinjer som för vuxna hundar, att bara avmaska hunden vid behov. 

Tiken som fött valparna avmaskas i regel samtidigt som valparnas första avmaskning. Man kan också välja att avmaska tiken under slutet av dräktigheten för att förebygga att valparna smittas av spolmask. 

Avmaska hund vid utlandsresa

Det finns särskilda krav för avmaskning av hund vid utlandsresa. Om du ska resa utomlands med din hund, eller ta med dig en hund från ett annat land, behöver hunden avmaskas mot dvärgbandmask innan den får komma in i Sverige.

Det finns två sorters dvärgbandmask, rävens dvärgbandmask och hundens dvärgbandmask. För att undvika att någon av dem sprider sig i Sverige är det viktigt att avmaska hunden med ett särskilt medel som innehåller prazikvantel.

Eftersom dvärgbandmasken kan leda till svår sjukdom hos både hundar och människor är rutinerna extra hårda. Avmaskningen ska ske på plats i avreselandet och intygas av en veterinär.

När hunden har anlänt till Sverige bör man ge ytterligare en dos avmaskningsmedel med prazikvantel för att vara på den säkra sidan. 

Vad kostar det att avmaska hund?

Det kostar cirka mellan 500-800 kronor att avmaska hunden. Priset varierar beroende på vilket avmaskningsmedel du köper och om du hanterar hela processen själv eller med hjälp av en veterinär.

Vi har gjort en sammanställning av vad du behöver för att avmaska hunden och en uppskattning av hur mycket det faktiskt kostar.

Pris för att avmaska hund:

 • Avföringsprov för att konstatera att hunden har mask, cirka 300 kronor
 • Avmaskningsmedel, cirka 200 kronor
 • Rådgivning från veterinär (om behov finns), cirka 350 kronor


Relaterade artiklar