hund i bil

Vad gäller egentligen vid transport av hund i bil? Är det okej att ha hunden bredvid sig på passagerarsätet eller inte? Här hittar du viktig information om hur du håller din hund säker under kortare och längre bilresor.

Inlägget är reklam för Zooplus och innehåller annonslänkar. Tack vare annonssamarbeten kan vi fortsätta skriva artiklar som är gratis för dig att läsa.

Vad gäller vid transport av hund i bil?

1. Hunden får inte vara lös i bilen

Till att börja med får hunden aldrig vara lös i bilen. En hund som är lös i bilen kan vid krock orsaka skada på både dig, sig själv och medpassagerare. Vid en krock ökar hundens kraftigt vikt på grund av kollisionskraften.

En chihuahua kan väga upp till hela 250 kg vid en krock i en hastighet på 90 km i timmen. Om du blir stoppad av polisen med en lös hund i bilen kan du även få böter på 1500 kronor.

Hunden ska antingen placeras i en bilbur, bakom bilgaller i bagageutrymmet eller spännas fast med ett säkerhetsbälte för hundar. På så vis är hunden säkrad om bilen skulle krocka eller behöver göra en hastig inbromsning.

Om du vill transportera din hund i kombiutrymmet utan bilbur bör du sätta in ett lastgaller mellan bagage och baksäte. Du kan läsa mer om hur du ska ha hunden i bilen nedan.

2. Hundens behov ska tillgodoses

För att hunden ska må bra under transporten behöver den få vatten och rastas minst var sjätte timme. Det får inte heller dröja längre än högst 24 timmar mellan varje utfodring.

3. Hunden ska ha en bekväm plats i bilen

Du ska placera hunden på en plats där du kan ha god uppsikt över den under hela bilresan. Hunden ska ha utrymme att både stå upp och ligga ner i naturligt ställning i bilen.

Det är också viktigt att hunden är skyddad mot solljus. Den ska ha tillgång till skugga och god ventilering, även när motorn på bilen är avstängd.

Det behöver finnas mer än en utrymningsväg för hunden, så att du snabbt kan rädda den ur bilen om olyckan är framme.

4. Hunden ska inte lämnas ensam för länge

Hunden får inte lämnas ensam i bilen längre än tre timmar i sträck. Om det finns en risk att temperaturen stiger över +25°C eller under -5°C får hunden inte lämnas i bilen utan tillsyn. Hunden får såklart inte under några omständigheter förvaras permanent i en bil eller annat fordon.

5. Hunden ska vara frisk

Om din hund är skadad eller sjuk ska du inte transportera den i bilen, om ni inte är på väg till veterinären såklart. Enligt Jordbruksverkets riktlinjer är det tillåtet att transportera en skadad eller sjuk hund till veterinären även om alla krav inte uppfylls, så länge hunden inte lider av transporten.

Kontakta din veterinär för rådgivning om du är osäker på om din hund är tillräckligt frisk för att transporteras med bil.

Om du har en tik som löper ska du inte transportera henne tillsammans med hanhundar. Dräktiga tikar får inte transporteras när det är två veckor eller mindre kvar till beräknad valpning, eller tidigare än en vecka efter att valparna kommit till världen (detta gäller resor som är längre än fem mil).

Små hundvalpar får inte transporteras förrän de är minst en vecka gamla, naveln ska vara helt läkt innan de är redo att transporteras.

Vad säger lagen om hund i bil?

  • Placera hunden i en bilbur, fastspänd med säkerhetsbälte eller i kombiutrymmet med lastgaller som skiljevägg mellan bagage och baksäte
  • Förvara aldrig hunden permanent i bil eller annat fordon
  • Lämna inte hunden lämnas ensam i bilen längre än tre timmar i sträck
  • Se till att hunden får vatten och rastas minst var sjätte timme under bilresan
  • Ge hunden foder inom ett intervall på högst 24 timmar
  • Lämna inte hunden utan tillsyn i bilen om det finns en risk att temperaturen stiger över +25°C eller under -5°C 
  • Placera hunden på en plats där du har god översyn över den under bilresan
  • Ge hunden tillgång till skugga och ventilering i bilen

Punkterna ovan baseras på Jordbruksverkets riktlinjer

Hur ska man ha hunden i bilen?

I bagageutrymmet i bilbur

Om du transporterar hunden i bagageutrymmet ska du helst placera den i en bilbur som är speciellt anpassad för hundar. Det är det säkraste alternativet för både dig och hunden. Bilburen ska placeras så att hunden har tillgång till skugga och god ventilation. 

Bilbur i aluminum från Trixie

Såhär kan en bur för hund i bil se ut. Den här bilburen från Trixie har lutande fram- och baksidor som passar de flesta bagageutrymmen. Enkel att montera ihop och finns i storlekarna M, M-L och L.

I bilsätet med bilsele eller säkerhetsbälte

Ett annat alternativ är att placera hunden på passagerarsätet och spänna fast den med en bilsele eller bilbälte för hund. Det är viktigt att bilselen är speciellt utformad för transport av hund i bil och kan sättas fast i bilens eget bilbälte eller bältesspänne. 

Om du vill använda hundens vanliga sele i bilen kan du köpa ett bilbälte för hund och använda det för att spänna fast selen i bilen.

Det kan vara bra att ha ett sätesöverdrag för att skydda bilen från hundhår och för att din hund ska få en mysig plats att sitta på.

Bilsele från Trixie

Såhär kan en sele för hund i bil se ut. Detta är en bilsele från Trixie som även kan användas som vanlig sele vid promenad. Ett bälte som passar de flesta bältesspännen medföljer. Finns i storlekarna S, M och L.

I bagageutrymmet med bilgaller

Du kan också placera hunden i bagageutrymmet och sätta in ett lastgaller (bilgaller) som skiljevägg för att hindra hunden från att hoppa över till baksätet.

Hunden får inte placeras i kombiutrymmet tillsammans med familjens resväskor eller andra lösa föremål, med risk att den får föremålen över sig vid en krock eller hastig inbromsning.

Ett bilgaller för hund skyddar dig och resterande passagerare vid en bilkrock, men inte nödvändigtvis hunden. Det finns alltid en risk för att bakluckan ofrivilligt slås upp under en krock, vilket i värsta fall kan leda till att hunden ramlar ut i trafiken.

Om du vill vara på den säkra sidan väljer du att ha hunden i en bilbur i kombiutrymmet, då är den något mer skyddad vid en eventuell krock och risken för att den ramlar ur bilen minskar. Du kan också kombinera med ytterligare ett bilgaller framför bagageluckans öppning.

Bilgaller från Trixie

Såhär kan ett bilgaller (lastgaller) för hund se ut. Det här bilgallret kan justeras på både längden och höjden för att passa bagageutrymmen i olika storlekar.

Hur kallt klarar hunden i bilen?

Under vintern kan det bli riktigt kallt för hunden i bilen, särskilt om det är minusgrader och bilen står stilla ett längre tag. Hur kallt klarar hunden i bilen? Hunden får inte lämnas utan tillsyn i bilen om det finns en möjlighet (eller risk, beroende på hur man ser på det) att temperaturen går under -5°C.

För att göra det så bekvämt som möjligt för hunden under de kallare årstiderna är det bra att ha en värmefilt, värmematta eller värmedyna till hands i bilen.

Hur varmt klarar hunden i bilen?

Eftersom hundar inte svettas på samma sätt som människor kan de snabbt bli överhettade. Som de flesta vet kan det blir mycket varmt i bilen, även om det är tidig morgon och temperaturen ännu inte stigit över +25°C.

Hunden ska alltid placeras på en plats i bilen där den har skydd mot solljus och tillgång till ventilering, även när motorn är avstängd.

Hur varmt klarar hunden i bilen? En hund får inte lämnas utan tillsyn i en bil när det finns en risk för att temperaturen går över +25°C.

Men det är viktigt att understryka att hunden kan bli överhettad även innan temperaturen nått +25°C. Så försök undvika att lämna hunden i bilen under de varmaste dagarna. Om du måste lämna hunden i bilen är det bra att ha en kyldyna till hands – och såklart alltid se till att hunden har tillgång till vatten. 

Hur länge får man lämna hunden i bilen?

Om du måste lämna hunden i bilen utan tillsyn får du göra det i max tre timmar. Men om det är väldigt kallt eller väldigt varmt ute gäller andra regler. Om det finns en risk att temperaturen stiger över +25°C eller under -5°C får du inte lämna hunden ensam i bilen. Hunden får aldrig förvaras permanent i en bil eller annat fordon. 

Kan man ha hunden i bilen när man jobbar?

Nej, du kan inte ha hunden i bilen medan du jobbar. Hunden får inte lämnas i bilen i mer än tre timmar när bilen står stilla. Om du inte har möjlighet att ta med dig hunden till jobbet får du lämna den hos en dagmatte eller på hunddagis. 

Varför flåsar hunden i bilen?

Om hunden flåsar i bilen är det troligtvis på grund av att den känner sig stressad, antingen för att den är ovan vid situationen eller åksjuk. Om du har hunden i en bilbur kan du prova att lägga en filt över buren så att den inte ser ut, vissa hundar tycker det är otäckt att se bilarna utanför svischa förbi i hög hastighet.

Varför skäller hunden i bilen?

Det är vanligt att hunden skäller i bilen, oftast beror det på att den markerar sitt revir (bilen). Hunden kan också känna sig förvirrad över att se bilarna utanför svischa förbi i hisnande fart – kanske önskar den att den kunde jaga efter dem?

Om hunden åker i en bur kan du prova att täcka över den (som beskrivet ovan), så att det blir mindre saker att titta på.

Du kan träna hunden på att åka bil genom att ta kortare bilresor – eller bara låta hunden sitta i bilen med motorn på för att vänja sig vid ljudet. Kanske kan du distrahera hunden med en tuggleksak? Här gäller det att ha tålamod och testa sig fram. 

Varför skakar hunden i bilen?

Om hunden skakar när den åker bil är det med stor sannolikhet för att den känner obehag, kanske ogillar den att åka bil och känner sig stressad av situationen.

Det kan också bero på att hunden är åksjuk. Även här kan du prova att täcka över bilburen (om din hund åker bil i bur) med en filt, så att hunden inte blir stressad av att se omgivningarna svischa förbi i hög hastighet. 

Varför dreglar hunden i bilen?

Om hunden dreglar eller kräks när den åker bil kan det bero på att den är åksjuk eller stressad av bilresan. En åksjuk hund brukar vänja sig vid bilåkandet så småningom, men det kan ta några bilresor.

Du kan vänja hunden vid bilen genom att börja med kortare bilresor och stegvis öka tiden i bilen. Skapa en lugn stämning i bilen, kör försiktigt och placera gärna någon i baksätet som kan hålla hunden sällskap.Relaterade artiklar