Hundmat

Vilken hundmat mår hunden egentligen bäst av att äta? Royal Canin, barf eller kanske vom? Torrfoder, våtfoder eller färskfoder? Här har vi sammanställt en matnyttig guide som täcker det mesta som har med hundmat att göra.

Är all hundmat bra och vilken hundmat är bäst?

Vilken hundmat som är bäst och sämst diskuteras hejvilt. Men vi tror inte att det handlar om vilken hundmat som är bäst, utan snarare om vilken hundmat som just din hund mår bäst av att äta. I slutändan är hundens kost en mycket personlig fråga, som varje hundägare själv måste undersöka och ta ställning till. 

När vi ska välja mat till våra fyrbenta vänner antar vi att alla produkter på hyllorna i djuraffären är hälsosamma val. Men är det verkligen så? Vi är inte helt övertygade…

Idag innehåller mycket av den kommersiella hundmaten (det klassiska torr- och våtfodret) socker, gluten, tillsatser och stora mängder spannmål. Ämnen som hundar varken behöver eller mår bra av att äta. Dessutom är den ofta hårt processad, vilket tar död på viktiga näringsämnen. 

Vad ska hunden äta egentligen?

En av de eviga frågorna i hundvärlden är den om hundens kost. Det är ett faktum att hunden härstammar från vargen, ett rovdjur som äter mestadels kött, men även blåbär och annat från växtriket.

Hunden, vare sig det är en husky, rottweiler eller chihuahua, är rent fysiologiskt anpassad att äta rå föda, bestående av en hög andel animaliskt fett och protein. 

Om vi ser till hundens fysiologi är det mer naturligt för den att äta en kost som är fri från spannmål, rik på kött och med inslag av nyttiga kolhydrater från till exempel grönsaker.

Men det betyder inte att alla hundar per automatik mår dåligt av en diet baserad på spannmål. Hur en hund reagerar på olika sorters kost är högst individuellt.

Vad ska hundmaten innehålla?

Hundmat ska innehålla högkvalitativa ingredienser från så naturliga råvaror som möjligt. Gärna kött, fågel, fisk, grönsaker, rotfrukter och frukt – utan socker, gluten eller onödiga tillsatser. 

Betyder det att fodret måste vara spannmålsfritt? Nej, faktiskt inte. Alla spannmål innehåller inte gluten. Korn, ris och vetekli är glutenfria alternativ som många hundmatsleverantörer använder sig av.

När det kommer till hundens diet tror vi på sunt förnuft och att inte komplicera det alltför mycket. Välj gärna ett foder som mestadels består av animaliskt fett och protein (till exempel lamm, fisk, anka eller oxe), men även innehåller en liten del nyttiga kolhydrater (i form av till exempel äpple, korn eller palsternacka).

Om du vill ge din hund färskfoder går det bra, om du vill ge den torrfoder eller våtfoder går det också bra. Vissa hundar mår bra av spannmålsfritt foder, medan andra inte märker av någon skillnad. Huvudsaken är att du väljer ett hundfoder av hög kvalitet, som just din hund mår bra av att äta.

Ska hunden äta torrfoder, våtfoder eller färskfoder?

Hundfoder kan delas upp i tre kategorier – torrfoder, våtfoder och färskfoder. Torrfoder och våtfoder består av processade (med andra ord, tillagade) ingredienser, medan färskfoder är gjort på råa ingredienser.

Hundmat torrfoder och våtfoder

En nackdel med torrfoder och våtfoder är att många näringsämnen går förlorade under tillagningen. Torrfoder kan också innehålla stora mängder spannmål, som kan vara svårt för hunden att bryta ner. Fördelarna är att det är billigt, enkelt att förvara och praktiskt att ta med sig.

Ingredienserna i torrfoder och våtfoder kan skilja sig mycket mellan olika leverantörer. Vissa är baserade på naturliga, högkvalitativa råvaror, medan andra är fulla med spannmål, gluten, socker och tillsatser. Vårt tips är att alltid läsa noga på innehållsförteckningen.

Hundmat färskfoder

Färskfoder består av råa ingredienser, vilket gör att näringsämnena bevaras. De är ofta köttbaserade med inslag av grönsaker och frukt. Nackdelarna med färskfoder är att det är lite dyrare (men ändå inte så dyrt som man hade kunnat tro), knepigt att förvara (det behöver förvaras fryst) och ta med sig.

Fördelarna är att det är rikt på näring, eftersom ingredienserna inte tillagas bevaras näringsämnena. Färskfoder är ofta fritt från gluten, med en hög halt animaliska fetter och proteiner.

Efter vad vi hört och sett föredrar också många hundar färskfoder framför torrfoder eller våtfoder. Även mycket kräsna jyckar tycks uppskatta rå, artegen föda.

Hur mycket och hur ofta ska hunden äta?

En bra grundregel är att en fullvuxen hunden ska äta 2 % av sin kroppsvikt dagligen, fördelat på en eller två måltider. Det blir till exempel 400 gram mat för en hund som väger 20 kg.

Mängden mat behöver också anpassas efter hundens ålder, aktivitetsnivå och smak. En växande valp kan behöva äta lite större portioner, flera gånger om dagen för att få i sig tillräckligt med näring, men för de flesta hundar räcker det med frukost och middag.

Vissa hundar är mer kräsna än andra, en gillar kyckling, medan en annan föredrar oxe, lamm eller olika former av inälvsmat.

Om du har en ovanligt aktiv hund, till exempel en jakt- eller draghund, behöver den större portioner för att orka hålla igång. Din hund är unik, så det bästa är helt enkelt att testa sig fram med maten och justera efter behov. 

Om du ger torrfoder till din valp är det bra att blötlägga det först. Valpar kan få ont i munnen i samband med att de tappar valptänderna och det underlättar om maten är lite mjuk. 

Hör gärna med din uppfödare eller veterinär om specifika utfodringsråd för just din hund, beroende på till exempel ras, ålder, aktivitetsnivå och storlek.

Hundmat för känslig mage

Att din hund har känslig mage kan bero på olika saker, men ofta är det hundmaten som är boven i dramat. Det är viktigt att understryka att hundar är individer – det finns inte ett magiskt foder som kan lösa alla hundars magproblem.

Vissa hundar klarar sig fint på en kost bestående av av spannmålsbaserat torrfoder, medan andra behöver äta köttbaserat färskfoder för att hålla magen i balans. Det gäller att gå till roten av problemet och ta reda på vad just din hunds mage reagerar på. 

Tips för hundar med känslig mage:

 • Testa att byta animalisk proteinkälla. Vissa hundar är till exempel känsliga för kyckling, men mår prima av att äta ett foder baserat på lamm eller vilt.
 • Testa ett foder med lägre fetthalt. Foder med för högt fettinnehåll kan orsaka magproblem hos hunden. Hundmat ska i regel aldrig innehålla mer fett än protein och helst ska fettinnehållet i ett foder inte vara mer än ½ eller ¾ av proteininnehållet.
 • Testa ett spannmålsfritt foder. Alla hundar tolererar inte spannmål lika bra. (Du kan läsa mer om fördelarna med spannmålsfritt foder längre ner.)
 • Testa ett färskfoder. Köttbaserat färskfoder, med inslag av hälsosamma kolhydrater i form av till exempel rotfrukter, har visat sig vara räddningen för många hundar med magproblem.
 • Testa ett foder som är extra skonsamt för hundens mage. Det finns många foder på marknaden som är utformade för hundar med känslig mage. Men att det står “för känsliga magar” på förpackningen betyder inte automatiskt att det är ett högkvalitativt foder, det vill säga fritt från tillsatser och gjort på naturliga råvaror. Vårt tips är att alltid läsa innehållsförteckningen noga.

Hundmat för valpar

Hur mycket hundmat ska en valp ha? En valp som fortfarande växer ska äta 5-10 % av sin kroppsvikt, fördelat på 2-4 mål per dag. Ju äldre valpen blir, desto mindre och mer sällan behöver den äta.

När valpen är 6-7 månader (unghund) kommer den troligen att äta 3-5 % av sin kroppsvikt dagligen. Som fullvuxen äter hunden cirka 2 % av sin kroppsvikt, fördelat på 1-2 mål per dag. 

Vilket valpfoder är bäst?

Det är omöjligt att säga vilket valpfoder som är bäst eftersom alla valpar skiljer sig i behov och kräsenhet. Valpfoder innehåller mer energi och näring än foder för fullvuxna hundar, vilket är viktigt för en växande valp.

Syftet med valpfoder är att valpen ska få i sig tillräckligt med näring och energi, även om den är liten i maten eller kräsen, som många valpar är.

Vanliga frågor om hundmat

Vad innehåller hundmat?

Vad är hundmat egentligen gjort av? Det beror ju såklart på vilken hundmat man pratar om. Mycket av den “vanliga” hundmaten i djuraffären består till stor del av vete, ris eller majs – ibland till och med socker.

Men det finns också leverantörer som satsat på mer naturlig hundmat, med enkla ingredienser som kött, fisk, fågel, frukt och grönsaker. Vårt bästa tips är att läsa noga på innehållsförteckningen och på leverantörens hemsida.

Vad kostar hundmat per månad?

Hundmat kan kosta alltifrån 200-800 kronor per månad, beroende på hur stor din hund är och hur dyrt foder du väljer att köpa. Färskfoder är något dyrare än det klassiska torrfodret man hittar i mataffären. 

Vad är spannmålsfri hundmat?

Spannmålsfri hundmat är hundmat utan vete, korn, ris, majs eller andra spannmål. Det är naturligt glutenfritt, vilket bland annat visat sig hjälpa hundar med magproblem eller allergier.

Spannmålsfritt hundfoder är ofta köttbaserat, med inslag av kolhydrater i form av grönsaker, frukt eller rotfrukter.

Alla spannmål innehåller inte gluten. Ris, korn och vetekli är i grunden glutenfria, men kan innehålla spår av gluten som tillkommer under produktionsprocessen. 

Varför spannmålsfri hundmat?

Många hundägare väljer att ge sina hundar spannmålsfri hundmat som hjälp mot allergier och magproblem. Om din hund till exempel är känslig för gluten är det en bra idé att byta till spannmålsfritt (spannmålsfritt = glutenfritt).  

Vissa förespråkar en spannmålsfri kost för hunden med stor passion, medan andra tycker att det är onödigt trams. Vi tycker att det är upp till dig och din hund (och eventuellt er veterinär) att bestämma vad som passar er.

Eftersom alla hundar är unika kan det vara svårt att komma med generella rekommendationer och pekpinnar om vilken hundmat som är bäst.

Fördelar med spannmålsfri hundmat:

 • Kan hjälpa mot allergiska symptom, till exempel klåda
 • Innehåller högre proteinhalt och är ofta köttbaserat, vilket är hundens “artegna” föda
 • Kan linda magproblem, till exempel om din hund lider av gaser eller diarre
 • Innehåller mer näringstäta kolhydratskällor, till exempel grönsaker, rotfrukter och frukt
 • Hjälper till att hålla hundens blodsocker på jämn nivå, vilken kan minska risken för diabetes

Nackdelar med spannmålsfri hundmat:

 • Det kostar ofta lite mer eftersom spannmål är billigare än kött och grönsaker (som ofta är basen i spannmålsfritt foder), men ingredienserna håller också ofta högre kvalitet 
 • Innehåller mer energi, vilket kan leda till viktuppgång (man får vara noga med att inte ge för stora portioner)

Varför blötlägga hundmat?

Om du ger torrfoder till din valp är det bra att blötlägga det först. Valpar kan få ont i munnen i samband med att de tappar valptänderna och det blir lättare att tugga om maten är lite mjuk. Relaterade artiklar