hundnamn

Valet av hundnamn är något man kan grubbla och googla på i evigheter utan att komma någonvart. För att hjälpa dig på traven har vi sammanställt 60 fina hundnamn att inspireras av, tillsammans med lite information om vad du ska tänka på när du väljer namn till din hund. 

Hur väljer man hundnamn?

1. Välj ett kort hundnamn

Ett kort namn är både lättare för dig att ropa och för hunden att förstå. Ett långt namn är ofta svårare för hunden att känna igen och kan krångla till det när du behöver ropa på din fyrbenta vän från andra sidan parken. Välj gärna ett enkelt namn med två stavelser, som till exempel Pongo eller Sally. 

2. Välj ett namn som skiljer sig från kommandon

För att göra livet lite lättare (både för dig och hunden) är det bra att välja ett hundnamn som inte låter som något kommando, till exempel “sitt”, “ligg”, “stanna” eller “kom”.

Försök även att undvika namn som liknar vanliga fraser som “hej” eller “hallå”. Det kan bli förvirrande för hunden om den tror att den blir kallad på varje gång någon hälsar i förbigående.

3. Välj ett namn som du tycker om

Självklart är det viktigt att du ska gilla namnet och känna dig bekväm med att använda det. Öva gärna på att säga namnet högt för att känna om det klingar bra.

Kom ihåg att det ska vara ett namn som du kan tänka dig att ropa bland folk, även den mest väluppfostrade hund kan få för sig att sticka iväg på villovägar ibland och behöva ropas hem. 

Kan man byta namn på hunden?

Ja, det går bra att byta namn sin hund. Kanske är det så att du har adopterat en hund med ett namn som du inte tycker passar. Då går det jättebra att hitta på ett nytt namn till din fyrbenta vän.

Vissa anser att det är bra att använda samma stavelser i det nya namnet som i det gamla, för att det blir lättare för hunden att känna igen. Medan andra anser att det inte spelar någon roll.

Huvudsaken är i alla fall att du ser till att din hund lär sig sitt nya namn, så att det inte uppstår några missförstånd när du behöver kalla på den. 

30 vanliga hundnamn hane

 1. Abbe
 2. Alfons
 3. Balder
 4. Bamse
 5. Boss
 6. Bruno
 7. Buster
 8. Charlie
 9. Dexter
 10. Diesel
 11. Dino
 12. Eddie
 13. Enzo
 14. Gizmo
 15. Junior
 16. Kenzo
 17. Loke
 18. Ludde
 19. Malte
 20. Marwin
 21. Molle
 22. Morris
 23. Nemo
 24. Ozzy
 25. Rex
 26. Rocky
 27. Sigge
 28. Simba
 29. Zingo
 30. Zorro

30 vanliga hundnamn tik

 1. Alice
 2. Bella
 3. Belle
 4. Cleo
 5. Cora
 6. Donna
 7. Doris
 8. Ella
 9. Ellie
 10. Elsa
 11. Freja
 12. Fiona
 13. Greta
 14. Hera
 15. Inez
 16. Iza
 17. Kira
 18. Lilly
 19. Luna
 20. Molly
 21. Nellie
 22. Nova
 23. Ronja 
 24. Sally
 25. Selma
 26. Smilla
 27. Stella
 28. Tindra
 29. Vega
 30. Zelda

Hundnamn från filmer

1. Lassie – den intelligenta collien som det både skrivits böcker och gjorts filmer om
2. Lady och Lufsen – ingen har väl missat när gatuhunden Lufsen äter spagetti med cockerspanielflickan Lady till tonerna av italiensk musik?
3. Pluto – Musse Piggs ikoniska hund med gul päls, svart svans och svarta öron
4. Snobben – den tecknade beaglen som gjort succé i både serietidningar och på TV
5. Båtsman – Tjorvens sankt bernhardshund i Astrid Lindgrens Vi på Saltkråkan
6. Pongo och Perdita – hundarna som har huvudrollerna i filmen om de 101 dalmatinerna
7. Fang – Hagrids hund i Harry Potter som spelas av en napolitansk mastiff
8. Scooby-Doo – spelar en av huvudrollerna i filmerna med samma namn. Visste du att Scooby-Doo är en great dane som är världens största hundras?Relaterade artiklar