dräktig hund

För dig som planerar att para din tik (eller redan har en dräktig hund) finns det en hel del att tänka på. Här listar vi de vanligaste symptomen på att hunden är dräktig och delar med oss av tips på hur du tar hand om en dräktig hund.

Hur länge är hunden dräktig?

En hund är dräktig i cirka nio veckor, det vill säga 63 dagar. Om man räknar tiden mellan parning och födsel hamnar det oftast på 58-68 dagar. Det är viktigt att kunna identifiera när och hur länge hunden löper för att para den när den är som mest fertil.

Hur länge dräktigheten varar kan variera beroende på hur många valpar som finns i magen. Fler valpar innebär en tidigare och snabbare valpning. Fyra av fem tikar blir dräktiga direkt efter en “naturlig parning”, där hundarna handlar efter egen vilja och intresse. 

Symptom på att hunden är dräktig

Det finns inget säkert graviditetstest för hundar, så det gäller att hålla utkik efter eventuella symptom på dräktighet. När det har gått fyra veckor efter parningen (det vill säga nästan halva dräktigheten) kan man med ultraljud se om tiken har valpar i magen eller inte.

Om man vill veta hur många valparna är kan man röntga tikens mage tre veckor innan beräknad födsel. Men om kullen är stor kan det vara svårt att se antal även där.

När börjar det då synas att hunden är dräktig? Det beror på hur gammal tiken är och vilken ras. På vissa hundar börjar det synas på magen redan efter ett par veckor. Medan andra har precis samma kroppsform under hela dräktigheten.

När hunden visar tecken på dräktighet kan det också innebära att hunden är skendräktig. Därför är det alltid bra att låta veterinären bekräfta (med ultraljud eller röntgen) om det finns valpar i magen eller inte. 

Om du inte planerar att ta valpar på din tik kan du kastrera den för att undvika jobbiga löpperioder och skendräktighet. Priset för att kastrera hund varierar bland annat beroende på hundens ålder, kön och storlek.

Vanliga tecken på att hunden är dräktig:

  • Den blir rundare om magen och bredare över ryggen
  • Orkar inte röra på sig lika mycket som innan och blir tröttare
  • Spenarna blir mer tydligt rosa 
  • Blir illamående, kräks och får minskad aptit
  • Du kan i vissa fall känna och se rörelser från valparna i magen
  • Blödningar som påminner om löp

Så tar du hand om en dräktig hund

En dräktig hund behöver fortsätta motioneras enligt samma vanliga rutiner för att undvika för stor viktuppgång och diabetes. Dräktiga hundar har större risk för att drabbas av diabetes, därför är det en dålig idé att para en tik som redan är något överviktig.

Under dräktigheten får tiken ofta ökad aptit, särskilt veckorna precis före valpningen. Självklart är det i sin ordning att ge hunden lite extra mat här, men tänk på att inte övergöda. 

Veckorna innan födseln ska tiken inte flyttas från hemmet, både för att den ska ha tid att vila upp sig ordentligt innan valparna kommer och för att den inte ska riskeras att smittas av någon sjukdom. När valparna till slut kommer är det viktigt att tiken får vara ifred med dem (så länge inga problem uppstår såklart).

Under de första åtta veckorna ska valparna stanna hos mamman för att dia, därefter är de redo att flyttas till sina nya hem. Du kan läsa mer om hur du tar hand om en dräktig hund hos Svenska Kennelklubben.