Hem Hundhälsa Allt du behöver veta om att kastrera hunden

Allt du behöver veta om att kastrera hunden

kastrera hunden eller inte

Vad är egentligen för- och nackdelarna med att kastrera hund? Här har vi sammanställt en heltäckande guide för dig som funderar på att kastrera hunden.

Varför ska man kastrera hunden?

Ska man kastrera hunden eller inte? Åsikterna kring detta är delade. Vissa anser att det är en onödig risk att ta, medan andra förespråkar att alla hundar som man inte ska avla på bör kastreras.

De flesta väljer att kastrera sina hundar på grund av medicinska eller beteenderelaterade orsaker. För tikar kan det handla om livmoderinflammation, jobbiga löpperioder och besvär med skendräktighet. Hanar kan i sin tur drabbas av prostatit, testikelcancer och påverkas allmänt negativt av att vara i närheten av löpande tikar. Även annan hälsoproblematik som diabetes, kryptorkism och epilepsi kan leda till beslut om kastration. 

Kan man välja att sterilisera hunden istället?

Det är ovanligt att man steriliserar hundar. Sterilisering skiljer sig från kastrering. Vid kastrering tar man helt bort testiklar eller äggstockar hos hunden. Vid sterilisering skär man hos hanar bort sädesledaren, hos tikar avlägsnar man förbindelsen mellan äggstockar och livmoder.

Vid vilken ålder ska man kastrera hunden?

En passande tid för att kastrera hunden är på ett ungefär vid 8-9 månaders ålder. Men det varierar också beroende på vilken ras din hund är, vilken storlek och om det är en tik eller hanhund.

Med en tik är det bra att avvakta med att kastrera tills hon har löpt i alla fall en gång. Men! Om du vet med dig att du vill kastrera din hund med syfte att förebygga sjukdomar är det inte heller bra att vänta alltför länge. Om du kastrerar en tik som hunnit löpa 2-3 gånger minskar du till exempel inte risken för juvertumörer lika mycket som om du hade kastrerat henne redan efter första löpperioden. 

En hanhund kan kastreras så tidigt som vid fyra månaders ålder, även om det är i absolut tidigaste laget. I vanliga fall väntar man tills hunden har hunnit bli i alla fall ett halvår – men detta varierar som sagt också beroende på ras och hur stor hunden är. 

Hur går kastrering av hund till?

Kastrering av tik

Vid kastrering av tik finns två alternativ. Först har vi ovariehysterektomi (OHE), där man tar bort äggstockar, livmoder och äggledare genom ett buksnitt. Med detta ingrepp minskar man risken för att tiken ska få sjukdomar som är relaterade till livmodern, till exempel livmoderinflammation.

Det andra alternativet för kastration av tik är ovariektomi, där bara äggstockarna tas bort genom titthålsoperation. Vid ovariektomi för veterinären in ett metallrör med en liten videokamera genom små hål i bukväggen (inget buksnitt görs). Ingreppet är mindre och återhämtningstiden kortare än vid en ovariehysterektomi. 

Om livmodern ser avvikande eller rent av sjuklig ut under titthållsoperationen kan det hända att veterinären behöver komplettera med ett buksnitt för att avlägsna den.

Kastrering av hanhund

Kastrering av hanhund kan ske på två olika sätt, antingen med operation där sädesledare klipps av och testiklarna avlägsnas med ett snitt. Eller genom kemisk kastrering där man applicerar ett hormonimplantat som blockerar könshormonerna under hundens hud.

Kemisk kastrering ger samma resultat som en kirurgisk kastrering (hunden kan inte fortplanta sig), men bara under en begränsad tid. En kemisk kastrering håller i sig minst sex månader och ibland längre, det varierar från hund till hund. Om målet med kastrering är att förebygga sjukdomar är en kirurgisk kastrering att rekommendera.

Viktigt att tänka på efter kastrering av hund

Om din hund är frisk i övrigt är det vanligaste att du lämnar in den för kirurgisk kastrering på morgonen och hämtar hem henne igen på kvällen. Dagarna efter operationen är det viktigt att hunden får vila, så undvik gärna långa promenader och socialisering med andra hundar.

Under de två första veckorna efter kastreringen bör du hålla hunden kopplad för att undvika att den springer fram till andra hundar. Både för att undvika att stygnen släpper och för att det tar sin lilla tid innan man märker av effekterna av kastreringen. En hanhund kan till exempel vara fertil i upp till två månader efter kastreringen.

Om din hund försöker slicka på stygnen kan det vara bra att införskaffa en krage. Stygnen brukar tas bort efter cirka två veckor, såvida inte veterinären använder lim eller tråd som löser upp sig själv.

För att förebygga infektion är det viktigt att du kontrollerar såret varje dag. Att det blir något svullet eller att det kommer lite blod eller klar vätska från såret är normalt. Men om det skulle svullna upp rejält och bli hårt, varmt eller lukta illa kan det vara tecken på en infektion. Samma sak gäller om det börjar rinna blod från såret eller varig sårvätska. Kontakta alltid en veterinär om du är orolig för infektion. 

Kastrera hund eller inte? För- och nackdelarna

Ska man kastrera sin hund eller inte? Om du väljer att kastrera din hund eller inte är såklart helt upp till dig. Många veterinärer förespråkar det av medicinska skäl, medan många hundägare och hundtränare menar att det är rent oetiskt att operera på en i övrigt frisk hund. Innan du tar det stora beslutet är det viktigt att du stämmer av för- och nackdelarna med kastrering. Så att du kan avgöra vad som passar bäst för just din hund!

Fördelar med kastrering av hund:

 • Tiken kommer inte drabbas av livmoderinflammation eller tumörer på livmoder och äggstockar
 • Risken för juvertumörer hos tiken minskar
 • Tikar slipper jobbiga löpperioder och skendräktighet 
 • Minskad risk för prostataproblem hos hanhundar
 • Hanhundar påverkas mindre av när tikar i närheten löper (mindre oro och stress)
 • Lugnare temperament hos både tikar och hanhundar (men främst hanhundar)

Nackdelar med kastrering av hund:

 • Ökad risk för övervikt, könshormonerna som försvinner vid kastrering hjälper hunden reglera hunger och ämnesomsättning
 • Med övervikt kommer också ökad risk för sjukdomar som diabetes och förkortad livslängd
 • Förändringar i pälskvaliten (kan vara extra negativt om du planerar att ställa ut hunden)
 • Urininkontinens (kan ibland inträffa fler år efter kastreringen)
 • Hunden måste sövas under kastreringen vilket alltid innebär en liten risk 

Kastrera hund, går det på försäkringen?

Nej, att kastrera hunden brukar generellt inte ersättas av försäkringen – men undantag kan göras om kastreringen sker på grund av pågående sjukdom. Om din hanhund till exempel lider av testikelcancer eller din tik har livmoderinflammation, kan det vara grund för att kastreringen ska täckas av din hundförsäkring. Vill du däremot kastrera din hund i förebyggande syfte (för att undvika eventuella framtida sjukdomar) kommer försäkringen inte att betala för det.

Om du kastrerar din hund kan du i vissa fall få en billigare försäkring, eftersom kastrering är ett sätt att förebygga sjukdomar. Detta varierar såklart beroende på vilket försäkringsbolag du väljer att teckna djurförsäkring hos. Svedea erbjuder till exempel 10 % rabatt på hundförsäkringen om din hund är kastrerad, oavsett om du har en tik eller hanhund.

Pris för att kastrera hund – vad kostar det?

Hur mycket det kostar att kastrera hunden beror på om det är en hanhund eller en tik och hur stor den är, ju större hunden är desto dyrare blir det.

Det kostar cirka 5500-6000 kronor att göra en kirurgisk kastrering på en tik. Att kastrera en tik är dyrare eftersom det är en större operation där både äggstockar och livmoder tas bort.

En kirurgisk kastrering för en hanhund brukar kosta mellan 2000-3000 kronor. Om du istället vill kastrera hanhunden med ett kemiskt implantat kostar det runt 1500 kronor per halvår. 

Hur ofta ska man egentligen avmaska hunden? Allt du behöver veta om att avmaska hunden hittar du i den här artikeln.

Tidigare artikelVilket fästingmedel är bäst för hunden?
Nästa artikelAllt du behöver veta om att avmaska hund