hund älskar dig

Undrar du om din hund älskar dig? Hundar visar inte tillgivenhet på samma sätt som vi människor – och det är inte alltid lätt för oss att tolka deras kärleksförklaringar. Men faktum är att hundar är väldigt tydliga med sina känslor, det gäller bara att veta hur man ska tyda dem. Här reder vi ut 7 oväntade tecken på att din hund älskar dig. 

Så säger din hund “jag älskar dig”

1. Tar ögonkontakt med dig

Hunden kan visa sin kärlek till dig genom att se dig i ögonen. När din hund tittar på dig frigörs kärlekshormonet oxytocin i kroppen (både hos dig och hunden). Man skulle kunna säga att din hund “kramar dig med ögonen” när den tar ögonkontakt med dig. 

Testa att försiktigt se din hund i ögonen när du pratar med den och se hur den reagerar. En hund kan också se dig i ögonen som ett tecken på aggressivitet, så känn av stämningen innan du besvarar ögonkontakten. 

2. Slickar på dig

Hundar pussas också, på sitt sätt. När din hund slickar på dig gör den det för att visa sin tillgivenhet. Det är också ett sätt för hunden att tala om för dig att den respekterar din auktoritet. 

Vad skulle din hund säga om den kunde prata? Läs mer i “10 saker din hund önskar att du visste”.

3. Knuffar på dig med nosen

Har du varit med om att din hund knuffat på dig med nosen? Kanske tänkte du att det bara var ett sätt för hunden att få din uppmärksamhet eller be dig att flytta på dig? Det är möjligt, men det kan också betyda att din hund vill visa att den tycker om dig.

Om du märker att den knuffar på dig med nosen och därefter ser dig djupt i ögonen – eller tar ytterligare kroppskontakt med dig – är det troligen ett tecken på tillgivenhet. 

4. Hoppar upp på dig

Okej, detta är ett sätt att säga “jag älskar dig” på som du kanske helst vill undvika. De flesta hundägare vill inte att deras hund ska kasta sig i famnen på dem när de kommer innanför dörren, vilket är fullt förståeligt. Men det är ändå värt att nämna att hoppandet är ett sätt för hunden att visa att den är mycket, mycket glad att se just dig. 

Hundar dras till människors ansikten och att hoppa är ett sätt för dem att komma närmare. Genom att hoppa upp på dig blir det både lättare för hunden att ta ögonkontakt och slicka dig i ansiktet – två andra sätt den visar din tillgivenhet på. Så även om det är frustrerande och en vana de flesta av oss försöker träna bort, är det inget illa menat från hunden sida. 

5. Rullar över på rygg

När din hund rullar över på rygg så att du kan klappa den på magen är det inte bara ett tecken på att den gillar dig, utan också att den litar på dig. När hunden känner sig hotad är den första instinkten att skydda sina vitala organ (magen), när den känner sig trygg gör den det motsatta – den rullar över på rygg med magen i vädret.

Ett säkert sätt att visa din hund kärlek tillbaka är att klappa den på magen, något som de flesta hundar älskar.

6. Lutar sig mot dig

Har du någon gång märkt att din hund lutat sig mot dig? Detta är ett sätt för hunden att visa att den tycker om dig. Genom att luta sin fulla vikt mot din kropp visar hunden sin tillit till dig. Man skulle kunna säga att detta är hundens sätt att krama om husse eller matte. 

En lutning kan också vara ett tecken på ångest, så det gäller att läsa av hundens sinnesstämning. Om din hund lutar sig mot dig i ett avslappnat tillstånd kan du räkna med att det är ett tecken på tillgivenhet. Du kan visa din hund kärlek tillbaka genom att luta dig försiktigt mot den när du pratar med den. 

7. Gäspar med dig

Gäspning kan vara smittsamt. Du kanske har upplevt det när en vän i din närhet börjat gäspa under ett samtal, det är lätt att själv börja känna sig sömnig och hänga på. Samma sak gäller faktiskt hundar, din hund kan börja gäspa för att den ser dig göra det, vilket sin tur är ett bevis på tillgivenhet. 

Studier berättar att det är större chans att hundar gäspar tillsammans med sina ägare än med människor de inte känner. Att din hund gäspar ikapp med dig kan med andra ord vara ett tecken på att det finns ett speciellt band mellan er. En gäspning kan också betyda att hunden är stressad eller rädd, så var uppmärksam på hundens kroppsspråk när den gäspar.