american bully

Vill du veta mer om american bully? Blandrasen har beskrivits som “den ultimata familjehunden” av United Kennelclub, medan flera länder stämplar den som farlig och väljer att förbjuda den. Här hittar du fakta om bully och tips på vad du ska tänka på innan du skaffar en american bully valp.

Fakta om american bully

American bully, eller amerikansk bully som den också kallas, avlades fram som sällskapshund i USA under 1990-talet. Blandrasen är ett resultat av flera års selektiv avel, där man kombinerat raser som amerikansk pitbull, amerikansk bulldog, engelsk bulldog och amerikansk staffordshire terrier (amstaff).

Syftet med amerikansk bully var att avla fram den ultimata sällskapshunden, med pitbullens muskulösa kropp och bulldogens milda temperament. 

Hur stor blir american bully?

Bully finns i storlekarna pocket, standard, classic eller XL. En mellanstor amerikansk bully (standard eller clasic) blir 33-53 cm i mankhöjd och väger 24-45 kg. American bully pocket väger 5-10 kg och blir 35-43 cm i mankhöjd. En stor american bully XL blir 51-57 cm i mankhöjd och väger 36-68 kg. 

Användningsområde

Amerikansk bully är i första hand en sällskapshund, den har ett trevligt temperament och gör allt för att vara sin ägare till lags. Eftersom den har nära till skall passar den också bra som vakthund

Hur är amerikansk bully?

Det är ingen tvekan om att amerikansk bully avlades fram som sällskapshund. Rasen är lojal, utåtriktad och vänlig i personligheten. En bully har mycket kärlek att ge och älskar att vara husse eller matte till lags. Den älskar sin familj men kan vara lite reseverad mot nya människor.

Som många andra kamphundar, amstaff och pitbull till exempel, är amerikansk bully mycket självsäker. Den har en tendens att bli skällig, så det är viktigt att sätta tydliga gränser från ung ålder.

Vanliga frågor om amerikansk bully

Är american bully farlig?

Det finns inga farliga hundraser, men det finns hundar som kan bli farliga om de hanteras på fel sätt. Oansvarig avel i kombination med brist på kunskap och erfarenhet hos hundägare kan resultera i att även de snällaste hundraser bli farliga för omgivningen.

Generellt är american bully inte en farlig hundras. Rasen har avlats fram med syfte att bli en trevlig sällskapshund med milt temperament – men det betyder inte att den beskrivningen stämmer in på alla bullies.

Hundens genetik spelar såklart en viss roll för temperamentet, men de viktigaste faktorerna är uppfostran, socialisering och träning. Med andra ord: En american bully som inte får rätt uppfostran, socialisering och träning kan bli farlig.

På samma gång kan en american bully som uppfostras, socialiseras och tränas på rätt sätt bli en trevlig sällskapshund.

Är american bully aggressiv?

American bully kan bli aggressiv om den inte uppfostras rätt, precis som de flesta andra hundraser. Alla hundar, synnerligen kamphundar som pitfull eller bulldog, kan bli farliga om de inte får rätt uppfostran och träning.

Det är en vanlig fördom att hundar som bully är aggressiva och rent av farliga, men det grundar sig ofta i brist på kunskap hos ägaren.

Amerikansk bully avlades fram som sällskapshundar och med rätt uppfostran passar de bra, även som familjehundar. Tänk på att aldrig lämna din hund ensam med småbarn, olyckar kan uppstå oavsett hur väluppfostrad hunden är.

Vilken uppfostran kräver american bully?

American bully kräver kontinuerlig uppfostran, träning och socialisering, gärna redan från tidig ålder. Som ägare till en bully ska du vara lugn, tydlig och självsäker i ditt ledarskap. Hunden behöver veta vad som förväntas av den, därför är det viktigt att du är konsekvent med regler.

Läs gärna på om rasen innan du skaffar en bully. Rasen är självsäker i sin personlighet, därför är det extra viktigt att du visar vem som är ledaren. En bully är inte sen att skälla för att markera när den än missnöjd och kan vara ensvis när den inte får som den vill. Om du är konsekevent med träningen kommer den att bli din trogna följeslagare. 

Hur gammal blir amerikansk bully?

Rasen blir cirka 8-12 år gammal, åldern kan variera beroende på fakorer som sjukdom, livsstil och storlek. 

Hur mycket aktivering behöver american bully?

American bully behöver motioneras minst en timme om dagen. Det är en fysiskt aktiv hundras som passar dig som gillar promenader (eller löpturer) i alla väder.

Tänk på att ha din bully kopplad på promenaden, den har stark jaktinstinkt och kan få för sig att gå till attack mot andra djur. För att undvika att hunden blir rastlös mår den också bra av att aktiveras mentalt inomhus.

Är american bully en bra första hund?

Ja, bully kan vara en bra första hund, om ägaren har rätt kunskap för att uppfostra och träna den rätt. Om du inte har någon erfarenhet av hundar är det bättre att välja en hundras för nybörjare.

Vad kostar american bully?

Amerikansk bully kostar mellan 15-30 000 kronor, priset kan variera beroende på till exempel storlek, uppfödare och stamtavla. SKK har än så länge inte godkänt bully som ras i Sverige.

Om du skaffar en american bully valp är det viktigt att du har rätt kunskap för att uppfostra och träna din valp, du kan läsa mer om rasen hos Scandinivian Bully Kennel Club.