hundraser för nybörjare

Vilken hundras är en bra första hund? Här får du veta vilken som är den bästa hundrasen för nybörjare. Vi har sammanställt en lista med 6 hundraser som gör sig extra bra som första hund.

Här hittar du den bästa hundrasen för nybörjare

Vilken är egentligen den bästa hundrasen för nybörjare? Cavalier, fralla eller kanske labrador? För att det där drömmiga hundlivet ska bli som du tänkt dig är det viktigt att du väljer en hundras som du klarar av. Det finns över 300 hundraser i världen, så att hitta rätt kan minst sagt vara en utmaning. 

Vissa hundar behöver mycket fysisk aktivitet, mental träning och disciplin. Andra kräver extra mycket pälsvård i form av mer regelbunden klippning, borstning och bad. En pitbull eller rottweiler, kan till exempel vara svårare att uppfostra, medan en shih tzu eller afghanhund har mer krävande päls.

Med rätt träning och omvårdnad kan såklart vilken hundras som helst bli en trogen följeslagare, men som första hund finns det några raser som passar bättre än andra. För att underlätta ditt sökande har vi sammanställt en lista med några av de bästa hundraserna för nybörjare!

Bästa hundrasen för nybörjare – topp 6

1. Mops

Den gulliga och (ärligt talat) lite lata mopsen är en bra första hund för den som gillar att hänga hemma. Även om mopsen givetvis behöver komma ut och rastas regelbundet är den inte fullt så aktiv som många andra hundraser. Den trivs bra inomhus och vill gärna hålla sig nära matte eller husse.

För dig som inte heller gillar överdrivet långa eller många promenader är mopsen perfekt. Det kan till och med hända att du får tvinga med den ut ibland, då en av favoritaktiviteterna är att vara inomhus och vila.

2. Golden retriever

Här har du den mest populära familjehunden i världen! Golden retrievern är känd för sitt stora lugn och sin vilja att lyda sin husse eller matte. Alla som någon gång stött på hundrasen kan nog intyga att det här är en hund som är trygg, snäll och lättsam. Lätt en av de bästa hundraserna för nybörjare!

Golden retrievern tycker mycket om att umgås med sin familj och göra aktiviteter tillsammans, vare sig det är en tripp till parken eller ett dopp i havet (den här hundrasen älskar vatten och att bada!). En golden retriever kräver mer motion än många mindre hundar, så om du är en aktiv person kan detta vara hunden för dig.

3. Pudel

hundraser för nybörjare

Pudeln är en pigg och glad hund. Tro det eller ej, men pudeln är från början en jakthund, vilket innebär att den är mycket aktiv och behöver lite extra motion för att må bra. Den älskar uppmärksamhet och tycker inte om att bli lämnad ensam i för hög utsträckning, då kan det hända att den utvecklar ovanan att stå vid dörren och skälla tills husse eller matte kommer tillbaka.

Pudeln tyr sig till sin familj, ibland kan den bli beskyddande, eller rent av aggressiv mot främmande människor och hundar. För att undvika detta beteende är det viktigt att din pudel tidigt får komma ut och socialisera sig. Den kräver också en uppfostran med fast disciplin. Pudelns päls behöver extra vård för att undvika tovor. Den behöver borstas, badas och trimmas ofta (ibland varje dag). 

4. Cavalier king charles spaniel

hundraser för nybörjare

Här har vi en lekfull, lätthanterlig och snäll hund som passar perfekt för de flesta! Den går fint ihop med barn, äldre och andra husdjur. Cavaliern är inte heller särskilt vaktig eller skällig, utan tar glatt emot besök hemma.

Den behöver inte heller överdrivet mycket motion, faktum är att den kan anpassa sig efter så mycket motion du har möjlighet att ge den. Såklart ska den (som alla hundar) motioneras regelbundet, men den kräver inga joggingrundor eller långpromenader, om du inte vill.

Eftersom cavaliern har ganska lång päls behöver den regelbunden pälsvård, särskilt när det kommer till de långa öronen, annars riskerar den att drabbas av öroninfektioner.

5. Labrador retriever

hundraser för nybörjare

Labradoren är en av de mest populära hundraserna. Den är social, vänlig och glad i sitt bemötande. Eftersom den tillhör en av de större hundraserna kräver den extra stimulans, både fysiskt och mentalt.

Utöver långa promenader tycker labradoren om att bära runt på olika saker (alltifrån mjukisdjur till pinnar den hittar i skogen). Några aktiviteter för dig och din labrador kan till exempel vara att apportera, personsöka, lydnadsträna eller viltspåra.

Huvudsaken är att labradoren får någon sorts mental träning i kombination med den fysiska, den behöver få använda huvudet.

6. Yorkshireterrier

Den lilla yorkshireterriern har en stor personlighet, den är energisk, glad och nyfiken. Eftersom den kräver mycket uppmärksamhet passar den bra för dig som har lite extra mycket tid och kärlek att ge din hund.

Yorkshireterriern är liten vilket gör att den lätt kan hänga med på olika event och aktiviteter (och det gör den så gärna!). Den behöver inte överdrivet mycket fysisk motion, men som sagt desto mer uppmärksamhet.

När den inte får som den vill man kan den bli ibland bli lättretlig och skällig, vilket gör att en tydlig uppfostran är viktig. Trots sin storlek passar yorkshireterriern bra som vakthund, den är alert och “alltid redo”. Den tillhör också en av de hundraser som kan bli äldst (hela 20 år).