Vakthund

Letar du efter en bra vakthund? Här har vi sammanställt en lista med 10 av de mest populära hundraserna för vakthundar. Så att du enkelt ska hitta en vaktande hundras som passar just dig oavsett om vill du ha en hund som vaktar ditt hem från inbrottstjuvar eller dina får från vargar.

Vad gör en vakthund?

En vakthund är en hund som tränats för att vakta sitt hem och sin familj. Det finns även vallhundar, som till exempel border collie, som är tränade att vakta får, höns eller andra djur. När inkräktare närmar sig kommer en vakthund att skälla för att larma, om den är tränad till det kan den också gå till attack.

När du ska välja hundras till din vakthund är det viktigt att välja en med rätt egenskaper för jobbet. Alla hundraser har inte en naturlig vaktinstinkt, vilket gör att vissa passar bättre som vakthundar än andra. Det är till exempel större chans att en rottweiler stoppar en inbrottstjuv än en golden retriever. Med detta sagt kräver en vakthund (oavsett ras) träning för att den ska kunna uppfylla sitt syfte.

De flesta vakthundarna på den här listan är stora hundraser, men även mindre hundar som corgi, chihuahua och beagle kan vara duktiga vakthundar. Även om de inte är lika avskräckande som till exempel en dobermann är de snabba på att varna om någon utomstående närmar sig.

Kan en vakthund också vara en bra familjehund?

Ja, en vakthund kan bli en bra familjehund också, men som med allt annat hundrelaterat krävs det träning. Eftersom vakthundar ofta tillhör de större hundraserna får man vara lite försiktig när man har dem tillsammans med barn.

Många vakthundar är mycket lojala och varsamma mot sina familjemedlemmar – men olyckor kan såklart alltid hända, oavsett hundras.

Är amstaff en vakthund?

Nja, staffordshire bullterrier (eller amstaff som rasen också kallas) kan vara snabb på att skälla om någon närmar sig, men den kommer troligen inte att hindra någon inbrottstjuv.

Amstaff är faktiskt en renodlad sällskapshund som älskar människor. Låt dig inte luras av rasens hårda yttre, den är mycket kärleksfull, social och lekfull.

Topp 10 bästa raserna för vakthundar

1. Dobermann

Dobermann är en vakthund med stark jaktinstinkt, vilket gör att den kräver mycket stimulans (både fysiskt och mentalt). Till naturen är den vänlig och mycket lojal mot sin familj.

Den är lekfull, gladlynt och tycker mycket om barn. Hundrasen är populär bland polis, väktare och räddningstjänst.

2. Rottweiler

vakthund

Rottweilern är en modig hund med stark arbetsvilja och vaktinstinkt. Den mår bra av ett aktivt liv, där den får komma ut och röra på sig mycket. Rottisen hänger gärna med på vandring, skidturer, cykel- och löprundor.

Den har ett stort hjärta och gör vad som krävs för att hålla sin familj trygg. För att undvika att den blir för dominant i sitt beteende är det viktigt att sätta tydliga gränser i tidig ålder.  

3. Boxer

vakthund

En omtyckt familjehund som också passar bra som vakthund. Boxern är pigg, glad och nyfiken. Den har en orädd utstrålning, vilket är önskvärt hos en vakthund.

Samtidigt är boxern karaktärsfast och har ett pålitligt humör. Den är livlig och kräver en del aktivitet, perfekt för den aktiva familjen.

4. Riesenschnauzer

Riesenschnauzer används idag både inom polis, räddningstjänst och försvaret. Rasen har en stark flockinstinkt, vilket gör den till en naturlig vakthund.

Den är också duktig på att spåra och söka. Riesenschnauzer passar fint som familje- och sällskapshund, så länge den får den stimulans den behöver. Den har hög arbetsmoral, uthållighet och samarbetsvilja. 

5. Rhodesian ridgeback

Rhodesian ridgeback används idag både som sällskaps- vakt och jakthund. Det är en mycket aktiv ras, som kräver mer motion än en promenad runt kvarteret. Gillar du att vara ute mycket i naturen? Då kan detta vara hunden för dig.

Ridgeback kan vara krävande och är inte någon nybörjarhund. Den brukar vara en trogen familjehund, men har en tendens att välja ut en favoritmedlem i flocken som den tyr sig till lite extra.

6. Tysk schäfer

Här har vi en populär vakthund som de flesta hundmänniskor nog känner till. I Sverige är schäfern kanske mest känd som polishund.

Till naturen är den självsäker, intelligent, har god samarbetsförmåga och ett jämnt temperament. Schäfern avlades fram för att valla och vakta får. Idag används den både som vakthund och sällskapshund.

7. Bullmastiff

Vakthund

Pålitlig, uthållig och livlig är några ord som vi tycker beskriver bullmastiffen bra. Detta är en aktiv och glad hundras som passar bra som familje- och sällskapshund.

Bullmastiff är en duktig vakthund och mycket beskyddande mot sin familj. Den har ett lugnt temperament och kan ibland uppträda reserverat mot främlingar.

8. Cane corso

Cane corso passar bra som vakt- gårds och sällskapshund. Den har stark vaktinstinkt, vilket gör att den är mycket uppmärksam på sin omgivning.

Cane corso är ingen nybörjarhund, den kräver tydliga gränser för att den inte ska bli alltför självständig i sitt beteende. Till personligheten är den stark, livlig och uthållig. En ras som kräver en hel del aktivitet. 

9. Pyrenéerhund

Vakthund

Pyrenéerhunden passar bra som vaktande gårdshund. Om du vill ha en hund som vaktar dina höns, får eller kor är pyrenéerhunden ett bra alternativ. Den avlades fram för att vakta boskap mot rovdjur. Idag används den i första hand som sällskapshund i Sverige, men instinkten att vakta sin egendom finns fortfarande kvar.

Pyrenéerhunden är självständig och kan ibland upplevas som rent av olydig. Den är trogen sin familj, men har en tendens att hitta på egna upptåg. Rasen är till exempel en duktig rymmare, som kan hitta sätt att öppna både dörrar och fönster. 

10. Gran danois

Världens största hundras är också en av de mest kärleksfulla och lojala. Grand danois älskar matte och husse, men kan bete sig något reserverat mot personer den inte känner.

Många beskriver rasen som en snäll jätte, den är lekfull och bra med barn. På samma gång är den en duktig vakthund, som vaktar sitt hem och sin familj. Eftersom den är stor kräver den en hel del utrymme, kanske inte den bästa rasen att ha i en lägenhet.