världens största hundras

Har du också en förkärlek till stora hundar? Eller är du kanske bara nyfiken på vilken som faktiskt är världens största hundras? Oavsett så har du hittat helt rätt. I den här artikeln får du veta vad världens största hund heter och vilken som är världens största hundras. Häng med!

Världens största hund 2020 – Freddy eller Zeus?

Vem är egentligen världens största hund och hur stor är den? Enligt Guiness World Records är grand danoisen Freddy världens största hund som är vid livet idag, med en mankhöjd på 1,035 m hög.

Världens största hund som någonsin har levt är däremot grand danoisen Zeus, med 1,118 m i mankhöjd. Tyvärr gick Zeus bort i september 2014, vid fem års ålder.

Vad väger världens största hund? Freddy, världens största hund som är vid liv idag, väger 88,9 kg. Zeus, världens största hund som någonsin levt, vägde 70,3 kg. Världens minsta hundras chihuahua väger 0,5-3 kg, pyttelite i jämförelse!

Hundar som hade titeln “världens största hund” före Freddy och Zeus:

  • Giant George, 1,09 m och 111,130 kg (grand danois)
  • Gibson, 1,07 m (grand danois)

Vilken är världens största hundras?

Världens största hundras är grand danois (great dane) som i regel blir cirka 72-85 cm i mankhöjd och väger 46-54 kg. I vissa fall (som vi kan se ovan) kan rasen till och med bli högre än en meter. Grand danois är den högsta hundrasen när det kommer till mankhöjd, men inte den tyngsta. 

Det är viktigt att ta hänsyn till hundens storlek när du väljer hundras. Stora hundar kräver ofta lite mer än mindre raser, både när det kommer till matkostnad, utrymme och hantering.

Världens största hundras – topp 10

1. Grand danois (världens största hundras)

Här har vi hundrasen som erövrat titeln “världens största hund” flera gånger i rad. Glad, livlig och snabb på att förvarna när gäster är på ingång (vilket gör den till en utmärkt vakthund). Grand danoisen är en stor hund med ett ännu större hjärta. Har ett vänligt temperament och är förvånansvärt förtjust i barn.

Behöver en hel del motion och passar därför mycket bra för den aktiva hundmänniskan. Gran danoisen är världens största hundras, den blir som vi nämner ovan 72-85 cm hög och väger runt 46-54 kg.

2. Sankt bernhardshund

Hunden som många känner igen som Båtsman i Astrid Lindgrens Saltkråkan. Sankt bernhardshunden blir 65-75 cm i mankhöjd och väger runt 54-81 kg. Precis som vi minns Båtsman är den här hundrasen känd för sin lugna och toleranta natur.

Bra med barn vilket gör den till en perfekt familjehund. Sankt bernhardshunden är framavlad för sök, drag- och räddningsarbete, vilket märks på viljan att vara sin ägare till lags. En trofast vän i vått och torrt! 

3. Mastiff

En bjässe på 74-80 cm i mankhöjd och en vikt på upp till 73 kg. Mastiffen har en lugn framtoning och tyr sig mycket till sin människofamilj (som den också kan vara rätt beskyddande mot).

Den behöver inte överdrivet mycket motion, cirka en timme om dagen är lagom. Mastiffen kan rent av upplevas som lite lat, den tar det gärna lugnt och tackar inte nej till en extra tupplur framför brasan.

4. Skotsk hjorthund

Den skotska hjorthunden känns igen på sin något raggiga päls. Som namnet antyder har den använts mycket till hjortjakt genom tiderna. Idag används rasen främst som sällskapshund, till hundutställningar och i vissa fall som kapplöpningshund (den är riktigt snabb!).

En aktiv hund som behöver få komma ut och röra på sig mycket, gärna springa fritt! Den skotska hjorthunden blir 71-76 cm hög och väger cirka 36-46 kg. 

5. Tibetansk mastiff

Ser ut som en stor och go pälsboll men är i själva verket en renodlad vakthund, som använts för att vakta egendomar tusentals år tillbaka i tiden. Den tibetanska mastiffen har därav starka instinkter att beskydda sitt hem (och sin ägare) och beter sig av naturen misstänksamt mot personer den inte känner.

Rasen är i grunden lugn och oerhört lojal, men kräver en erfaren ägare för att bli sitt bästa jag. Den blir minst 61-66 cm hög och väger runt 36-72 kg. 

6. Leonberger

världens största hundras

Den här hunden är en korsning av tre andra jätteraser, newfoundlandshund, sankt bernhardshund och pyreneérhund. Leonberger är som den ser ut, gladlynt, lekfull och lojal mot sin ägare. Som fullvuxen behöver den få komma ut på långa promenadturer, gärna i naturen där den kan springa fritt.

Rasen är också en hejare på att simma! Den tar sig gärna en simtur om den får chansen. Leonberger blir 65-80 cm i mankhöjd och väger cirka 30-50 kg.

7. Newfoundlandshund

världens största hundras

Kanske en av världens mest välvilliga hundraser? Newfoundlandshunden är social, lätt att ha att göra med och oerhört älskvärd! Den tycker mycket om vatten och att simma, vare sig det är i en pool eller i havet.

Förr i tiden användes rasen bland annat för att hjälpa fiskare lägga ut nät. Tack vare sin naturliga räddningsinstinkt kunde newfoundlandshunden också tjänstgöra som livräddare när någon föll överbord. Den är 66-71 cm i mankhöjd med en vikt på 50-69 kg. 

8. Pyreneérhund

världens största hundras

En stilig hund med stark vilja! Passar bra som familjehund men kan vara lite envis och kräver en ägare med hunderfarenhet. Pyreneérhunden behöver få komma ut och springa fritt emellanåt, så om du bor med närhet till naturen eller har en ordentlig trädgård är det ultimat.

Den kan vara något beskyddande mot sin familj och skäller gärna för att varna när någon är på ingång. Rasen blir 65-70 cm hög och väger cirka 40-50 kg. 

9. Berner sennenhund

världens största hundras

Idag är berner sennenhunden i första hand en lojal sällskapshund, men förr användes den bland annat till att driva boskap och dra vagnar. Därför mår den här rasen som allra bäst när den får aktiveras, den behöver stora ytor att röra sig på och springer gärna fritt (bra som gårdshund!).

Berner sennenhunden är mycket tjänstvillig och gör det mesta för att vara sin ägare till lags. Den blir 58-70 cm hög och väger cirka 40-44 kg. 

10. Dogue de bordeaux (fransk mastiff)

Dogue de bordeaux eller den franska mastiffen (lite lättare att uttala) är en finfin familjehund. Den blir väldigt fäst vid sin familj och vill gärna vara med hela tiden om det går. Om den lämnas ensam under längre perioder kan den utveckla en destruktiv separationsångest .

Detta är med andra ord en hund för dig som har tid att ge mycket kärlek och uppmärksamhet. Den franska mastiffen blir 58-68 cm hög och väger runt 45-50 kg.