bästa familjehunden

Letar du efter den bästa familjehunden? Vi har sammanställt en lista med 10 hundraser som alla gjort sig värda titeln “den perfekta familjehunden”. Här finns något för alla familjer, vare sig ni vill ha en liten, mellanstor eller stor familjehund. 

Vilken ras är den bästa familjehunden?

Hundraserna som är bra familjehundar har ofta liknande egenskaper, de har ett lugnt temperament, är lättlärda och sociala. En lämplig familjehund går också bra ihop med barn och andra husdjur.

De flesta raser för vallhundar har ett milt temperament som gör att de också passar bra som familjehundar hos den aktiva familjen med gott om utrymme i trädgården. När du ska välja hundras är det viktigt att ta hänsyn till din livsstil, ditt hem och övriga potentiella familjemedlemmar.

I den här listan över de bästa raserna för familjehundar hittar du både klassiska favoriter som golden retriever och nya älsklingar som cavapoo. Kanske fastnar du för en aktiv familjehund som den irländska röda zettern eller en entusiastisk lekkamrat som pudeln.

Oavsett vilken sorts familjehund du letar efter är vi säkra på att du kommer hitta en ras du gillar här!

Bästa familjehunden: 10 trevliga hundraser för familjer

1. Golden retriever

Det finns kanske ingen som är en mer lämplig familjehund än golden retriever? En gladlynt och lojal hundras som älskar människor. Låt dig inte luras av goldens lugna temperament, det här är en aktiv familjehund som gärna följer med på långpromenader i naturen. 

2. Cavalier king charles spaniel

bästa familjehunden

Cavaliern passar familjen som vill ha en lite mindre hund, den kvalar också in på listan över bra hundraser för nybörjare. Som de flesta familjehundar är den pigg, glad och enkel att hantera. Cavaliern behöver komma ut på regelbundna promenader som alla hundar, men den kräver inte överdrivet mycket motion. 

3. Labrador retriever

En annan hundras som passar riktigt bra som familjehund är den härliga labrador retrievern. Här har vi en ras som är känd för att vara glad i hågen, social och lekfull. Labradoren är en aktiv familjehund som är duktig på att apportera, spåra och simma. Rasen behöver både mental och fysisk aktivering för att må bra. Passar den aktiva familjen som gillar att vara ute i naturen.

4. Cockerpoo och cavapoo

bästa familjehunden
Cavapoo

Ytterligare två hundraser som passar utmärkt som familjehundar är pudelhybriderna cockerpoo och cavapoo. Båda raserna har ett vänligt temperament, älskar att umgås med människor och är lättlärda. De är dessutom allergivänliga hundraser, vilket betyder att många (inte alla) pälsdjursallergiker kan hantera dem. 

5. Labradoodle och goldendoodle

Labradoodle

Blandraserna labradoodle och goldendoodle har gjort succé i Sverige under de senaste åren. Här har vi två perfekta mellanstora familjehundar som känns igen på sin lockiga päls och pigga utstrålning. Precis som sin släkting pudeln hör de till listan med allergivänliga hundraser. 

6. Fransk bulldog

Den franska bulldoggen är perfekt för familjen som vill ha en mindre hund. Frallan, som rasen också kallas, känns igen på sin muskulösa kropp och charmiga personlighet. En riktigt trevlig familjehund med stor pondus och en speciell känsla för humor. 

7. Pudel

Pudeln är en aktiv familjehund som älskar lek och bus. Den lär sig lätt nya trick och kan vara en riktig hejare på agilitybanan. Pudelns lockiga päls är allergivänlig, vilket gör att den kan toleraras av många pälsdjursallergiker. Om man håller pudeln kortklippt kräver den mindre pälsvård än man skulle kunna tro, däremot kan det vara lite knepigt att klippa en pudel.

8. Berner sennen

bästa familjehunden

Berner sennen är en aktiv familjehund med stort hjärta och stark lojalitet. Den användes förr till att driva boskap och passar perfekt som gårdshund. Rasen kräver en hel del aktivering och stora ytor där den kan röra sig fritt. Passar den aktiva familjen som bor i lantlig miljö. 

9. Irländsk röd setter

Det här är en aktiv familjehund, som älskar att leka och springa fritt. Energisk, positiv och levnadsglad är tre ord vi tycker beskriver den irländska röda settern bra. Eftersom rasen kräver mycket motion trivs den bra i en familj som gillar långa promenader i naturen.

10. Sankt bernhardshund 

Tjorvens Båtsman är ett av många bevis på att sankt bernhardshunden är den perfekta familjehunden. Rasen passar familjen som vill ha en stor hund, den är oerhört lojal, barnvänlig och snäll att hantera. Sankt bernhardshunden avlades fram som räddningshund och tar sin uppgift som människans bästa vän på största allvar. 

Bra små familjehundar:

 • Toypudel och dvärgpudel
 • Fransk bulldog
 • Yorkshireterrier
 • Bostonterrier
 • Shih tzu

Bra mellanstora familjehundar:

 • Labradoodle och goldendoodle
 • Cockerpoo och cavapoo
 • Cavalier king charles spaniel
 • Cockerspaniel
 • Mellanpudel

Bra stora familjehundar:

 • Golden retriever och labrador retriever
 • Storpudel 
 • Sankt bernhardshund
 • Irländsk röd zetter
 • Berner sennen