lugnande för hund

Visste du att en orolig hund kan uppleva känslor av stress och ångest på samma sätt som människor? Preparat med naturligt lugnande egenskaper kan främja din hunds välbefinnande i ångestfyllda situationer. I den här guiden får du en sammanställning av effektiva och receptfria medel som är naturligt lugnande till hund.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Animigo och Granngården. Tack vare annonssamarbeten kan vi fortsätta skriva artiklar som är gratis för dig att läsa.

bäst i test

Animigo lugnande droppar

Lugnande droppar för hund med tryptofan och smak av tonfisk.

lugnande tabletter

Swedencare Kalm Aid lugnande tabletter

lugnande till hund

Lugnande tableter för hund med vitamin B1 och extrakt av grönt te.

för aktiva hundar

WorkingDog MaxRelax

lugnande till hund

Lugnande pulver som passar extra bra för aktiva hundar.

Bäst i test: våra toppval av bästa lugnande för hund 2023

I den här guiden får du en sammanställning av bästa lugnande medel till hundar 2023. För att minimera risken för biverkningar har vi valt att endast inkludera lugnande för hund som innehåller naturliga ingredienser. Naturlig lugnande för hundar kan innehålla ingredienser som till exempel magnesium, tryptofan, passionsblomma, lavendel och kamomill. 

Alla lugnande medel till hund i den här guiden innehåller tryptofan som är en ångestdämpande aminosyra. Tryptofan är känt för att ha lugnande effekter hos både hundar och människor. Många hundägare ger hunden tryptofan för att reglera humöret.

Det magiska med tryptofan är att det ökar nivåerna av serotonin i hundens hjärna vilket kan minska aggression, ångest och hyperaktivitet. Här får du hjälp att hitta ett lugnande medel som passar din hund bäst.

bäst i test

Animigo lugnande droppar: Animigo Calming Aid

Animigos lugnande droppar kammar hem titeln bäst i test i kategorin lugnande till hund 2023.

Preparatet håller inte bara ångesten borta utan innehåller även vitaminer, mineraler och aminosyror som är bra för hundens allmänna hälsa.

Animigo Calming Aid för hundar smakar tonfisk och kan ges direkt i hundens mun, blandas ner i mat eller vatten.

Du kan känna dig trygg med att Animigos lugnande droppar innehåller naturliga ingredienser som tryptofan, d-vitamin och zink. 

Animigo har 100 % nöjdhetsgaranti vilket gör att du får pengarna tillbaka om du och hunden inte är nöjda.

3 snabba om Animigo Calming Aid:

 • Tonfisksmak som går hem hos de flesta hundar
 • Innehåller ett flertal vitaminer och mineraler som främjar god hundhälsa
 • 100 % nöjdhetsgaranti och pengarna tillbaka om du inte är nöjd

lugnande tabletter

lugnande för hund

Swedencare lugnande tabletter: Swedencare Kalm Aid

Swedenscare Kalm Aid lugnande för hundar (och katter) är tabletter som innehåller extrakt från grönt te och tryptofan. Grönt te är rikt på aminosyran l-teanin som höjer hundens serotinnivåer på samma sätt som tryptofan.

Tabletterna innehåller också vitamin B1 (thiamin). Om hunden har brist på vitamin B1 kan det leda till ångest och oro. 

Du kan med fördel prova att smula ner tabletterna i maten om hunden inte vill äta dem direkt ur handen.

Om hunden har svårt att svälja tabletter kan det vara smidigare att ge lugnande medel i form av droppar eller pulver.

Swedencare är som namnet skvallrar om ett svenskt företag med visionen att förbättra husdjurs hälsa och skapa trygghet hos husdjursföräldrar över hela världen. 

3 snabba om Swedencare Kalm Aid:

 • Lugnande tabletter till hund
 • Innehåller vitamin B1 och extrakt från grönt te
 • Svenskt företag

lugnande pulver

lugnande för hund

WorkingDog lugnande pulver: WorkingDog MaxRelax

MaxRelax från WorkingDog innehåller tryptofan som höjer nivåerna av serotonin i hundens hjärna.

Det innehåller också vitamin B1 (thiamin) och magnesium som båda är kända för sina lugnande effekter på hunden. Pulvret blandas enkelt ner i hundens mat.

MaxRelax är ett populärt tillskott bland hundägare som vill balansera hundens humör. Det har även visat sig hjälpa hundar med stela muskler och leder.

Fungerar bäst för aktiva hundar som behöver hjälp att slappna av i musklerna efter ett arbets- eller träningspass.

3 snabba om WorkingDog MaxRelax:

 • Innehåller vitamin B1 och magnesium
 • Lugnande pulver som blandas ner i hundmaten
 • Bra för hundar med stela muskler och leder

Vanliga frågor om lugnande till hund

När ska man använda olika typer av lugnande tillskott till hund?

Du kan ge din hund lugnande i situationer som framkallar ångest, oro och stress hos hunden. Ett av de vanligaste tillfällena när hundägare väljer att ge hunden lugnande medel är på nyårsafton. Om du vet med dig att hunden kommer bli rädd för nyårsraketerna kan du ge den lugnande medicin i förebyggande syfte.

Semestern är ett annat tillfälle när hundar behöver lugnande. Många hundar tycker det är jobbigt att resa långt i bil och flygplan ska vi inte ens tala om.

Om hunden visar symptom på oro och stress kan det hjälpa att testa ett preparat med lugnande effekt för hund. Idag finns det flera olika receptfria lugnande medel till hund som är både naturliga och effektiva. Lugnande till hund finns i olika former, till exempel lugnande spray, halsband, tabletter, pulver och droppar.

Det är viktigt att bara ge lugnande vid tillfällen då hunden verkligen behöver det. Kom ihåg att du hjälper hunden genom att själv uppträda lugnt i stressande situationer. Hunden behöver en lugn och trygg ledare för att känna sig säker. Om hunden lider av svår ångest är det bäst att prata med din veterinär innan du väljer lugnande preparat. 

Stress och ångest hos din hund kan också vara ett tecken på att den är sjuk. Kontakta alltid veterinär om du är orolig för hundens hälsa.

3 situationer när du kan behöva lugnande för din hund:

 1. Åksjuka: Vissa hundar lider av åksjuka när de åker i bil, båt eller flygplan. Om du ger din hund lugnande medel kan det minska illamående och ångest som kan uppstå under resor.
 2. Fyrverkerier och höga ljud: Många hundar blir rädda och stressade av höga ljud, till exempel vid fyrverkerier eller åska. Lugnande medel för hundar kan hjälpa till att minska rädsla och ångest vid situationer som nyårsafton eller vid kraftiga oväder.
 3. Besök hos veterinär eller hundfrisör: Vissa hundar kan uppleva rädsla och ångest vid besök hos veterinär eller hundfrisör. Lugnande medel kan hjälpa din hund och göra de här upplevelsena mindre ångestfyllda.

Vad är receptfritt lugnande till hunden?

Receptfritt lugnande tillskott innehåller ofta naturliga ingredienser som örter, aminosyror, vitaminer och mineraler. Effekten är ofta mildare och biverkningarna färre med receptfritt lugnande till hund.

Rådfråga alltid din veterinär innan du ger preparat för att lugna din hund. Om hunden äter andra kosttillskott eller läkemedel är det viktigt att säkerställa att de inte påverkas av att du tillsätter lugnande medicin till hund.

Vad är receptbelagt lugnande preparat till hund?

Du behöver inte ett recept för att köpa lugnande till din oroliga hund. Idag finns det flera olika lugnande preparat som är receptfria. Många hundägare föredrar receptfri ångestdämpande medicin till hund för att undvika biverkningar.

Om det receptfria preparatet av någon anledning inte fungerar på din hund kan du be veterinären om något starkare. Det går att få lugnande till hund hos veterinär om hunden till exempel lider av svår ångest.

För att få receptbelagt lugnande till hund behöver veterinären först göra en undersökning för att utvärdera risken för biverkningar. Rådfråga din veterinär för att hitta rätt lugnande som hjälper din hund bäst. Vissa veterinärer rekommenderar att först testa ett receptfritt naturligt lugnande tillskott för hund.

Kan man ge sobril för att lugna hunden?

Nej, man ska inte ge sobril eller någon annat receptbelagt läkemedel till hunden om inte veterinären har ordinerat det. Det finns många andra lugnande tillskott till hund som är receptfria och som man kan ge istället för sobril.