Du kan ge din växande valp den bästa möjliga starten i livet genom att investera i valpfoder av hög kvalitet. Valpen behöver få i sig måltider med rätt kolhydrater, fett, proteiner, mineraler och vitaminer under den kritiska tillväxtfasen. I den här guiden hittar du testvinnarna i kategorin bästa valpfoder 2023. Vi hjälper dig att reda ut vilket valpfoder som passar bäst för just din valps unika behov.
Inlägget är reklam för VetZoo och innehåller annonslänkar. Tack vare annonssamarbeten kan vi fortsätta skriva artiklar som är gratis för dig att läsa.
bästa torrfoder
Bozita Robur Mother & Puppy
Torrfoder för valpar gjort på kyckling, fisk, ägg, potatis och ris.
bästa färskfoder
MUSH Vaisto Puppy Gris-Kalkon-Kyckling
Spannmålsfritt färskfoder för valpar med smak av gris, kalkon och kyckling.
bästa ugnsbakade
Magnussons Junior
Ugnsbakat torrfoder för valpar gjort på nötkött, ägg, morötter och grahamsmjöl.
Bästa valpfodret: 3 alternativ för den växande valpens olika näringsbehov
Det kan vara överväldigande att välja valpfoder med alla alternativen som finns på marknaden. Om du letar efter det bästa möjliga valpfodret har du hamnat helt rätt! I den här guiden får du en sammanställning av det bästa valpfodret 2023. Vi har handplockat våra favoriter i kategorierna torrfoder, färskfoder och ugnsbakat torrfoder.
Du kan känna dig trygg med att allt valpfoder i den här guiden är tillverkat i Norden, innehåller högkvalitativa ingredienser och är fritt från onödiga tillsatser. Här får du hjälp att välja ett valpfoder som ger din valp en god start i livet.
Om din hund inte äter kan det bero på att den inte tycker om smaken eller konsistensen på fodret. Det är viktigt att vara medveten om att alla växande valpar har olika preferenser. Vårt bästa tips är att testa dig fram tills du hittar ett valpfoder som passar din hund. Förhoppningsvis kommer du hitta ett välsmakande och näringsrikt valpfoder som din valp älskar i den här guiden.
Vi har valt att inkludera valpfoder från olika prisklasser för att alla valpägare ska ha en chans att hitta något som passar.
bästa torrfoder
Bozita torrfoder för valp: Bozita Robur Mother & Puppy
Bozitas torrfoder för valpar innehåller bland annat kyckling, fisk, ägg, potatis och ris. Det består av små bitar som är anpassade för valpen.
När du letar efter det bästa torrfodret till hund är det viktigt att titta extra noga på innehållsförteckningen för att undvika onödiga tillsatser.
När du väljer Bozitas torrfoder kan du känna dig trygg med att de använder sig av naturliga och svenska råvaror. Företaget har producerat hund- och kattmat från Vårgårda ända sedan 1903.
Ytterligare en fördel med Bozita är deras smakgaranti. Du får pengarna tillbaka om din valp inte tycker om fodret!
3 snabba om Bozita Robur Mother & Puppy:
- Tillverkat av svenska råvaror
- Pengarna tillbaka om valpen inte gillar fodret
- Svenskt företag som gjort hundmat sedan 1903
bästa färskfoder
MUSH spannmålsfritt valpfoder: MUSH Vaisto Puppy Gris-Kalkon-Kyckling
MUSH spannmålsfria valpfoder är gjort på kött, fisk, fågel, grönsaker och olja.
Vår testfavorit är MUSH Vaisto Puppy Gris-Kalkon-Kyckling. Det passar extra bra för att utfodra kräsna valpar och kan ges från åtta veckors ålder.
Spannmålsfritt hundfoder har visat sig vara extra bra för valpar med allergier och överkänsligheter. Om din valp har hudbesvär eller magproblem kan det hjälpa att undvika foder som innehåller spannmål. Näringsinnehållet är också ofta högre i spannmålsfritt valpfoder.
Tanken bakom MUSH valpfoder är att det är framtaget för att efterlikna hundens biologiskt anpassade kost. Det är gjort på råa ingredienser för att bevara samtliga näringsämnen. När färskfoder väl har öppnats och tinats upp kan det förvaras i kylskåp i max 1-2 dagar.
Ingredienserna i MUSH valpfoder kommer från svenska och norska råvaror.
3 snabba om MUSH Vaisto Puppy Gris-Kalkon-Kyckling:
- Råa ingredienser gör fodret mer näringsrikt
- Spannmålsfritt valpfoder
- Gjort på råvaror från Sverige och Norge
bästa ugnsbakade
Magnussons torrfoder till valp: Magnussons Junior
Magnussons ugnsbakade torrfoder för valpar innehåller bland annat nötkött, ägg, morötter och grahamsmjöl.
Det ugnsbakade torrfodret är ett unikt alternativ för hundägare som vill ha ett lättsmält torrfoder med hög näringstäthet.
Nackdelen med tillagning av hundmat på högre temperaturer är att smak och näringsämnen går förlorade.
Magnussons ugnsbakar sitt torrfoder för att bevara ingrediensernas naturliga smak och näringsämnen.
Genom att ugnsbaka råvarorna kan Magnussons producera smakrikt torrfoder utan att behöva tillsätta smakförstärkare.
Magnusson tillagar sin hundmat på den egna gården i Bro och ingredienserna kommer från svenska råvaror.
3 snabba om Magnussons Junior:
- Ugnsbakade ingredienser bevarar mer näring
- Gjort på svenska råvaror
- Tillagas på Magnussons egen gård i Bro
Vad ska valpen äta?
Det är skillnad mellan foder till valpar och vuxna hundar. En valp behöver äta mer än en vuxen hund eftersom den fortfarande växer. Det unika med valpfoder är att det innehåller mer näring och kalorier än hundmat för vuxna hundar.
Valpfodret är speciellt utformat för att möta valpens unika näringsbehov under tillväxtfasen, det är också mer lättuggat för att passa valpens tänder. Ett högkvalitativt foder till din valp hjälper till att hålla valpens energinivåer stabila och främjar en sund utveckling.
Valpens utveckling påverkas starkt av den näring den får genom sin kost. Om valpen får vuxenfoder istället för valpfoder kan det orsaka att den inte får i sig tillräckligt med näring och kalorier.
Det finns fler saker att ta hänsyn till när man väljer valpfoder. En valp ska äta en balanserad kost, rika på animaliska fett- och proteinkällor. Bra valpfoder ska i första hand vara baserat på naturliga ingredienser som till exempel kött, kyckling, fågel, fisk, frukt och grönsaker.
Valpen behöver också få i sig mer omega-3, aminosyror, kalcium och fosfor än vuxna hundar. Försök att undvika onödiga tillsatser som färg, smak- och konserveringsämnen i valpfodret så gott det går.
Vilken typ av mat din hund behöver är individuellt. Hundar kan ha olika näringsbehov beroende på faktorer som hundras, storlek, hälsoproblem och ålder.
Om du är osäker på vilken sorts foder du ska mata valpen med kan du alltid be uppfödare eller veterinär om rekommendationer. Försök att prioritera naturliga ingredienser och ett högt animaliskt proteininnehåll när du väljer valpfoder, även om det finns billigare alternativ.
Det optimala för de flesta valpar är att äta ett valpfoder baserat på naturliga ingredienser med hög kötthalt. Ha gärna det i åtanke när du ska välja valpfoder.
Spannmålsfritt valpfoder är bra för känsliga valpar med magproblem, allergier eller hudbesvär. Det går ofta bra att ge samma sorts valpfoder till både mindre och större hundraser. Kom bara ihåg att anpassa mängden valpfoder efter hundens vikt.
Ett näringsrikt valpfoder ger valpen de essentiella byggstenarna den behöver för att utvecklas stark och frisk. Idag finns en mängd valpfoder att välja mellan, både torrfoder och färskfoder. Torrfoder är gjort på bearbetade ingredienser och färskfoder på färska (råa) ingredienser. Det är bra att veta att färskfoder innehåller mer kalorier och näring än torrfoder.
När kan valparna börja äta valpfoder?
Små valpar ska börja äta valpfoder vid 3-4 veckors ålder. Vid den här tiden börjar valpen gradvis avvänjas från modersmjölken och introduceras för fast föda. Till en början kan du mata din valp med mjukt valpfoder, blandat med vatten eller valpmjölk, för att göra det lättare att äta och smälta.
När valpen är runt 6-8 veckor gammal har tänder och matsmältningssystem utvecklats tillräckligt för att den ska kunna äta valpfoder utan att det behöver blandas med vatten eller valpmjölk.
Det är viktigt att låta övergången mellan valpfoder och foder för vuxna hundar ta sin tid. Du kan göra övergången från valpfoder till vuxenfoder när hunden har nått 80-90 % av sin förväntade vuxenvikt.
När övergången sker varierar bland annat beroende på valpens ras. För små raser brukar det vanligtvis inträffa vid 9-12 månaders ålder, medan det för valpar av stora hundraser kan ta 12 månader eller längre. Tänk på att fodret efterhand kan behöva anpassas efter faktorer som hundens smakpreferenser, aktivitetsnivå och hälsotillstånd.
Valpen ska äta mindre portioner flera gånger om dagen eftersom en valps mage är mindre än en vuxen hunds. Det är vanligt att ge valpen 3-4 måltider om dagen under de första månaderna. När hunden är fullvuxen kan den börja äta två gånger om dagen.