köttfärs till hund

Funderar du på att blanda ner lite köttfärs i hundens vanliga foder? Hunden härstammar från vargen som äter en diet på mestadels rått kött. Men betyder det att det är okej att ge hunden rå köttfärs? I den här artikeln får du veta vad du ska tänka på om du ville ge köttfärs till hund. Föredrar hundar köttfärsen rå, stekt eller kanske i form av köttbullar? Det får du svar på här. 

Kan man ge köttfärs till hund? Svaret är ja

Ja, hundar kan äta köttfärs. Hundens matsmältningssystem påminner mycket om vargens, vilket gör att den i regel inte har några problem med att smälta rått kött. Men detta kan såklart också variera från hund till hund. Köttfärs är generellt inte giftigt för hunden.

Testa dig fram för att se vad din hund gillar och mår bra av. Köttfärs innehåller bland annat järn, B12 och zink som är nyttigt för hunden, så länge det konsumeras på ett säkert sätt.

5 saker att tänka på innan du ger köttfärs till hund

1. Kolla utgångsdatum

Hur länge har förpackningen varit öppen? Om du ska ge köttfärs till hund (framförallt rå köttfärs) är det viktigt att den inte har gått ut i datum eller varit öppen för länge (även om du förvarat den i kylen). Köttfärsen ska vara nästintill lika fräsch som om du skulle äta den själv. 

2. Undvik kryddor, lök, oljor och smör

Det går bra att tillaga köttfärs till hund, det spelar ingen roll hur du tillagar den så länge du undviker alla sorters kryddor, lök, oljor och smör. Du kan steka, koka eller tillaga köttfärsen i ugnen.

Det går bra att steka köttfärs till hund i en stekpanna utan smör eller olja, tillsätt bara lite vatten om det fastnar. Lök och salt kan vara direkt giftigt för hunden, så undvik att blanda ner matrester som bolognese i hundmaten. 

3. Ge inte för mycket köttfärs till hund

Lagom är alltid bäst, för mycket köttfärs kan leda till övervikt hos hunden. Det är oftast ingen fara att ge hunden lite köttfärs då och då, som godis eller som komplement för att liva upp den vanliga hundmaten. De flesta hundar gillar smaken av köttfärs och ser det som ett mumsigt tilltugg!

4. Undvik att låta hunden slicka på dig

Om du ger din hund rått kött (köttfärs eller annat) är det viktigt att inte låta den slicka på dig eller någon annan person efteråt. Rått kött kan (även om det är ovanligt) innehålla bakterier som är skadliga för människor men ofarliga för hunden.

Så länge du håller god hygien när du ger rått kött till hunden ska det inte vara någon fara, men för säkerhets skull bör du undvika kontakt med hundens mun efter måltiden. 

5. Håll god hygien

För att minska eventuell utveckling av skadliga bakterier är det viktigt att du håller god hygien när du ger hunden rå köttfärs. Tänk på att hantera köttet med separat köksutrustning som diskas noga efter användning. Tvätta också händer och ytor i köket som kan ha fått stänk av köttsaft på sig. 

Vanliga frågor om att ge köttfärs till hund

Kan man ge kycklingfärs eller blandfärs till hund?

Hundar kan äta både kycklingfärs och blandfärs, men risken för utveckling av bakterier är större än med nötfärs. Det är inte direkt farligt för hunden att konsumera kycklingfärs eller blandfärs, så länge det kommer från en nyöppnad förpackning och inte har gått ut i datum. Om du vill minimera riskerna är det säkrast att hålla sig till nötfärs.

Kan man ge rå köttfärs till hund?

Ja, det går bra att ge rå köttfärs till hund, så länge den är fräsch. Om du ska ge hunden rå köttfärs är det viktigt att den inte har gått ut i datum eller varit öppen för länge.

Det bästa är att ge hunden köttfärs direkt från en nyöppnad förpackning. Ett tips är att frysa ner rå köttfärs och tina upp en bit när du vill ge till hunden, på så vis minskar du risken för utveckling av bakterier. 

Kan man ge stekt köttfärs till hund?

Ja, du kan ge stekt köttfärs till hund, om du undviker kryddor, lök, oljor och smör. Det går bra att steka köttfärsen som den är eller rulla den till köttbullar först.

Tillsätta lite vatten i stekpannan om du upplever att köttfärsen fastnar. Varför inte steka några köttbullar (utan lök, kryddor, oljor eller smör) och förvara i frysen? Smidigt att ta fram när du vill ge hunden något extra gott. 

Kan man ge rått kött till hund?

Ja, hundar kan äta rått kött. De flesta hundar klarar av att smälta rått kött utan problem. Prova dig försiktigt fram för att se vad som passar din hund.

Hundar kan äta rått kött så länge det är fräscht, det ska helst komma från en nyöppnad förpackning eller tinas upp från frysen. Om du vill ge rått kött till hund, till exempel rå köttfärs, är det viktigt att du håller god hygien.

Rått kött kan innehålla bakterier som är ofarliga för hunden, men skadliga för människor. Detta gäller framförallt rått kött som säljs som hundfoder (så kallat färskfoder). Om du köper nötfärs från mataffären och ger hunden från en nyöppnad förpackning är risken för utveckling av bakterier mycket liten.