Kan hundar äta banan

Är banan lika hälsosamt för hundar som för människor? Det är inte alltid lätt att veta vad hunden får och inte får äta. Hur ligger det till egentligen, kan hundar äta banan? Det får du svar på här. 

Ja, hundar kan äta banan

Kan hundar äta banan? Javisst. Hundar kan äta banan, men var försiktig med att ge för mycket. Bananer är rika på fibrer, vilket är bra för hundens matsmältning. En måttlig dos banan kan till och med lindra magproblem.

Hunden behöver få i sig vitaminer och mineraler, precis som vi människor. Därför kan det vara en bra idé att inkludera hundvänliga frukter och grönsaker i kosten. Bananer innehåller bland annat c-vitamin, vitamin B6, magnesium och kalium. 

Hundar kan inte äta alla frukter, vindruvor är till exempel giftigt för hunden. Tänk på det om du har en fruktskål med vindruvor framme.

Gillar alla hundar banan?

Nej, alla hundar gillar inte banan. Vissa älskar det, andra hatar det, andra äter det bara om det ges på ett särskilt sätt. Om din hund inte gillar att äta en bit banan som godis kan du alltid prova att blanda ner lite i den vanliga hundmaten. Kom ihåg att alltid skala bananen innan du ger den till hunden.

Hur ska man ge banan till hunden?

Fryst banan till hunden

Skär bananen i bitar och frys in. Då slipper du oroa dig för att bananerna ska bli dåliga innan du eller hunden hunnit äta upp dem. Du kan enkelt plocka ut en bananbit när du vill ge hunden något extra gott. 

Mosad banan till hunden

Om din hund inte gillar att äta bananen i bitar kan du prova att mosa ner den i den vanliga hundmaten. Genom att mosa bananen minskar du också kvävningsrisken. 

Bananpannkakor till hunden

Bananpannkakor är inte bara för oss människor. Du kan göra egna bananpannkakor (eller annat hundgodis med banan) med ingredienser som hunden tål. Mosa ihop ägg och banan, stek i lite kokosolja. 

Hur mycket banan ska man ge hunden?

Se banan som ett mumsigt tilltugg som din hund får någon gång ibland. Ingen hund mår bra av att äta flera bananer på veckobasis. Det handlar snarare om att ge hunden några slantar banan då och då, när du tycker att den förtjänar något extra gott. 

Vi vill understryka att bananer innehåller en hel del socker. För stor konsumtion av socker är minst lika illa för hunden som för oss människor. I värsta fall kan för mycket socker i hundens kost leda till sjukdomar som fetma och diabetes. Därför är det viktigt att ge hunden banan i små doser. 

Är bananskal farligt för hunden?

Bananskal är svårsmält för hunden och kan orsaka förstoppning. Skalet i sig är inte giftigt för hunden, men det är ofta besprutat med diverse bekämpningsmedel. Om hunden råkar få i sig skalet finns det också risk för kvävning. Skala därför alltid bananen innan du ger hunden en bit.