Hem Hundfakta Köpa hund på Blocket – 12 saker att tänka på

Köpa hund på Blocket – 12 saker att tänka på

köpa hund på blocket

Funderar du på att köpa hund på Blocket eller liknande? Under de senaste åren har det blivit allt vanligare med så kallade smuggelhundar – hundar som smugglats in från andra länder för att säljas på köp- och säljsajter i Sverige. Här delar vi med oss av 12 viktiga saker att tänka på innan du köper hund på till exempel Blocket, för att undvika smuggelhundar och annat fuffens. 

Tips när du ska köpa hund på Blocket

1. Träffa valpens mamma 

Om du ska köpa en valp är det viktigt att du får träffa valpens mamma innan du hämtar hem den. Genom att träffa valpmamman kan du säkerställa att hon är frisk och välskött. Du får också en uppfattning om hur din valp kommer att bli när den växt upp (äpplet faller inte långt från trädet, som man brukar säga).

Vill säljaren inte låta dig träffa mamman? Se det som en varningsflagga. Smuggelhundar säljs ofta genom mellanhänder, utan att du får träffa valpens mamma eller se hunden i sin hemmiljö. 

2. Besök hunden i sitt hem

Köp aldrig en hund utan att du har fått besöka den i hemmet. Det är viktigt att du får se miljön som valpen växt upp i. Vill säljaren inte att du ska besöka hunden i hemmet? Många oseriösa säljare föredrar att mötas på till exempel en rastplats för att lämna över hunden. Detta är såklart helt oacceptabelt. 

3. Hunden ska vara vaccinerad

Hunden ska vara vaccinerad och besiktigad hos veterinär – vid köpet ska du få med dig ett besiktningsintyg som är högst sju dagar gammalt och ett vaccinationskort. Detta är viktigt för att säkerställa att din hund är helt frisk. 

4. Valpen får inte vara under åtta veckor gammal

För en seriös uppfödare är det en självklarhet att en valp inte får separeras från sin mamma före åtta veckors ålder. Om valpen tvingas lämna mamman före åtta veckor kan den få psykiska problem senare i livet. Tyvärr förekommer det att oseriösa uppfödare tar valpen från mamman för tidigt för att skynda på säljprocessen. 

Valpar som förs in i Sverige från andra länder behöver vaccineras mot rabies, vilket tidigast kan göras vid 12 veckors ålder. Därefter tillkommer en väntetid på 21 dagar eller mer. Det betyder att valpar som förts in i Sverige och är yngre än 15 veckor har förts in illegalt. Detta gäller vid införsel från alla länder förutom Norge. 

5. Är hunden id-märkt?

Om hunden är äldre än fyra månader ska den vara id-märkt enligt lag, den kan id-märkas med chip eller tång/tatuering. Är din hund märkt med chip? Då ska intyg om märkningen ingå vid köpet och chipnumret ska stå i besiktningsintyget från veterinären. 

6. Ta reda på var hunden kommer ifrån


Är din blivande hund född i Sverige eller utomlands? Om hunden kommer från ett annat land är det viktigt att säkerställa att den förts in i Sverige lagligt, be om att få se alla dokument för införsel. Fråga också säljaren om kenneln som hunden kommer ifrån (vare sig det är i Sverige eller utomlands) och om du kan få komma i kontakt med den. 

Har din hund kuperad svans eller öron? Då är det ett tecken på att den är född utomlands. I Sverige är det förbjudet att kupera svans eller öron på hundar. 

7. Är hunden registrerad?

Be att få se hundens (eller hundens mammas) registrering före köpet. Alla hundar ska enligt lag registreras hos Jordbruksverket före fyra månaders ålder. Om du ska köpa en valp som är född i Sverige ska mamman vara registrerad hos Jordbruksverket. De flesta renrasiga hundar är även registrerade hos svenska kennelklubben (SKK)

8. Begär en korrekt köpehandling

Det är viktigt att du får en korrekt köpehandling med säljarens fullständiga för- och efternamn, telefonnummer och adress. Många oseriösa säljare anger bara mobilnummer och förnamn, vilket gör det svårt att spåra säljaren efter att köpet är genomfört. 

9. Ta reda på vilken ras hunden är

Det kanske låter som en självklarhet, men det finns faktiskt hundägare som blivit lurade av säljare och fått fel hundras, framförallt när det kommer till blandraser. När du köper en blandrashund ska du alltid ta reda på vilka raser som finns representerade i den.

Om du vill ha en renrasig hund är det viktigt att säkerställa att hunden du planerar att köpa är just det – och att det inte finns inslag av andra raser som säljaren försöker mörka. 

Har du svårt att välja hundras? Här hjälper vi dig reda ut vilken hundras som passar dig.

10. Få med dig hundens stamtavla vid köpet

Som köpare har du rätt till att få med dig hundens stamtavla i samband med köpet. Oseriösa köpare säger ofta att de ska återkomma med stamtavlan i efterhand, vilket såklart inte är acceptabelt.

11. Köp inte en för billig hund

Om hunden har ett ovanligt lågt pris är det troligen något fuffens på gång. Köp aldrig en hund som kostar mindre än 1000 kronor (Blocket tillåter inga annonser på hundar under 1000 kronor, men det kan förekomma på andra ställen).

Är hundens pris högre än 1000 kronor men samtidigt lite för bra för att vara sant? Många oseriösa köpare försöker sälja populära hundraser till extra förmånliga priser eftersom de vet att efterfrågan är stor.

12. Betala aldrig i förskott

Det kanske säger sig självt, men du ska aldrig betala i förskott när du köper hund på Blocket. Risken finns att du blir lurad på både hund och pengar. Det finns säljare som lägger ut falska annonser med bilder på hundar som varken är deras eller till salu – och så snart du har fört över förskottsbetalningen försvinner säljaren från jordens yta…

Vi hoppas att den här artikeln hjälper dig undvika de värsta fallgroparna inför ditt hundköp. Som blivande hundägare är det mycket att hålla reda på – men det är viktigt att komma ihåg att ingen av oss är perfekt. Vi gör alla misstag ibland, men det är aldrig för sent att lära sig. Läs gärna mer i “Vanliga misstag hundägare gör (och hur du undviker dem).

Tidigare artikelVälja hundras – vilken hund passar mig?
Nästa artikelVad får hunden inte äta? 15 saker som är giftiga för hunden