Fascineras du också av huskyn? Den varglika slädhunden är känd för sitt välvilliga temperament och har vunnit många hundmänniskors hjärtan världen över. Här har vi samlat allt du behöver veta om siberian husky!
Fakta om siberian husky
Bakgrund
Siberian husky har sitt ursprung i Sibirien där den avlades fram av nomadfolket tjuktjerna för över 3000 år sedan. Rasen främsta uppgift på den tiden var att dra hundslädar, som var det avgörande transportmedlet för tjuktjerna. Så småningom började man också använda huskyn vid hundspannstävlingar.
Rasen kom till Alaska under guldruschen i början av 1900-talet och gjorde starkt intryck på amerikanska hundspannsförare. Det dröjde inte länge innan huskyn gjort succé även i Alaska, känd för sin snabbhet, arbetsvilja och uthållighet.
Under drifteriutbrottet i Alaska 1925 använde man hundspann med siberian husky för att transportera vaccin 1085 km till den isolerade staden Nome.
Användningsområden
Även idag används Huskyn framförallt som slädhund, både i tävlingssammanhang, för turistverksamhet och nöjes skull. Om du vill skaffa en husky att ha som sällskapshund går det bra, så länge hunden får den aktivitet den behöver.
Hur är siberian husky?
Siberian husky har ett vänligt temperament, den är stark, uthållig, intelligent och snabb. Den gör det mesta med stor arbetsglädje och älskar att dra. Eftersom rasen är framavlad för att springa vill den gärna göra det, men spring helst med din hund kopplad, annars är risken att den rymmer.
Eftersom huskyn har stark jaktinstinkt är den en flitig rymmare. Om du har en bakgården bör du ha den inhägnad med ett relativt högt staket, huskyn kan hoppa! Att ha huskyn in en hundgård fungerar också bra.
Regelbundna löprundor, minst några gånger i veckan, är viktigt för att den här hunden ska må bra. Huskyn har extremt mycket energi och enbart promenader räcker inte för att hålla den stimulerad.
Många menar att siberian husky påminner mer om en katt än en hund, vilket kan stämma i vissa sammanhang. Den kan ha ett lite envist och självständigt beteende, om den till exempel får vittring om ett annat djur har den svårt att släppa det. Jaktinstinkten är stark, vilket gör att den kan få för sig att jaga andra djur (håll eventuella katter och kaniner under uppsikt).
Huskyn tyr sig till människor och har en stark flockinstinkt. Den behöver sällskap och ska inte lämnas ensam under längre perioder (eller överhuvudtaget). Då kan den bli mycket ledsen och börja yla destruktivt. Huskyn mår bra av att vara tillsammans med människor hela tiden, ännu bättre är det om den också kan få sällskap av andra hundar.
Vad är husky känd för?
Huskyn är framförallt känd för att vara en duktig slädhund. Vilket bevisades med bravur under The serum run eller Great race of mercy i Alaska 1925.
I januari 1925 drabbades staden Nome i norra Alaska av ett difteriutbrott och flera människor, där majoriteten var barn, riskerade att dö. Vaccinet fanns 1085 km bort och man kunde inte leverera det med flyg på grund av en kraftig snöstorm.
Som tur var fanns hundspannen till hands! En stafett med förare och slädhundar riskerade sina liv för att transportera vaccinet 1085 km genom den värsta vintern på 20 år.
Den längsta sträckan på 547 kilometer gjordes av Leonhard Seppala och hans hundspann med huskyn Togo i ledningen. Den sista sträckan på 88 kilometer gjordes av Gunnar Kaasen, med hunden Balto i ledningen.
Gunnar och Balto prisades i medierna. Man lät bygga en staty av Balto i Central park och 1995 kom den tecknade filmen Balto, som handlar om när Balto räddar Nome från difteriutbrottet.
De riktiga hjältarna Seppala och Togo hamnade något i skuggan, tills Disney släppte filmen Togo 2019. Om du gillar siberian husky (eller hundar på det stora hela) kan vi varmt rekommendera filmen Togo!
Den är baserad på den sanna historien om The serum run i Alaska 1925, Togo spelas av huskyn Diesel och Leonhard Seppala av Willem Dafoe. Riktigt sevärd tycker vi!
Hur mycket väger en husky?
Hanar väger 20-27 kg och tikar 16-23 kg.
Är husky en bra familjehund?
Ja, den kan bli en bra familjehund. Huskyn har stark flockinstinkt och vill gärna vara omgiven av människor (eller hundar) hela tiden. I en familj som har tid att vara tillsammans med sin hund hela dagarna (och gärna har flera hundar) skulle en siberian husky kunna passa bra.
Familjen ska också kunna ge hunden den aktivitet den behöver. En husky behöver mer än regelbundna promenader, den behöver få springa! Rasen är vänlig och blir mycket fäst vid människorna i sin omgivning.
Är husky allergivänlig?
Nej, siberian husky är inte en allergivänlig hundras.
När fäller en husky?
Den fäller i regel två gånger om året som de flesta hundar, en gång på våren och en gång på hösten. Men det kan också variera från hund till hund, vissa huskys fäller året om. Det finns hundraser som fäller mindre än andra, men huskyn är dessvärre inte en av dem!
De flesta siberian huskys fäller relativt mycket, så om du funderar på att skaffa en husky är det en god idé att vara redo med en bra dammsugare.
Är husky farliga?
Nej, siberian husky är överlag inte en farlig hundras. Människor som inte känner till deras vänliga temperament kan bli skrämda av deras vargliknande utseende, men huskys är i själva verket ofarliga.
Eftersom de älskar sällskap är de inte heller några ultimata vakthundar, de viftar glatt på svansen nästan oavsett vem som kommer innanför dörren. Däremot kan de skälla (eller yla) när någon närmar sig för att varna.
Hur gammal blir en siberian husky?
En husky blir cirka 11-15 år.
Varför ylar siberian husky?
Det beror på! Den kan yla av glädje, för att varna när någon närmar sig eller för att den har blivit lämnad ensam för länge. Om du lämnar din husky ensam är risken att den börjar yla av separationsångest stor.
Vad kostar en siberian husky?
Priset för en siberian husky är cirka 10 000-14 000 kr, men det varierar såklart beroende på uppfödare. Du kan läsa mer om huskyn och hitta uppfödare hos Svenska polarhundklubben.