Siberian husky

Fascineras du också av huskyn? Den varglika slädhunden är känd för sitt välvilliga temperament och har vunnit många hundmänniskors hjärtan världen över. Här hittar du information om rasen siberian husky!

Fakta om rasen siberian husky

Bakgrund

Siberian husky kommer ursprungligen från norra Sibirien. Husky är framavlade av nomadfolken tjuktjerna vid kolymafloden i Sibirien under 1800-talet. 

När hundrasen siberian husky kom till Alaska under guldruschen i början av 1900-talet gjorde den starkt intryck på amerikanska hundspannsförare med sin snabbhet. Det dröjde inte länge innan hunden gjort succé på draghundstävlingar i Alaska, känd för sin arbetsvilja, fart och uthållighet.

Husky är en medelstor ras, hanar kan väga 20–27 kg och tikar 16–23 kg. Vuxna hundar blir 51-60 cm i mankhöjd. 

Rasen kräver mycket motion men desto mindre pälsvård eftersom den har en lättskött medellång päls. Pälsen består av två lager, det ena lagret är underullen och det andra täckhåren. Underullen är mjuk och tät. Täckhåren är raka och ganska mjuka. Ögonen kan vara bruna eller blå. 

Det finns andra spetsar och raser av urhundstyp som påminner om siberian huskyn, till exempel alaskan husky, akita, samojed och shiba.

Namnet siberian husky kommer av Sibirien, där hunden har sitt ursprung. “Husky” tros vara en version av “eksy” som var ett namn för att beskriva inuiter.

Användningsområden

Siberian husky användes ursprungligen som arbetande slädhund av nomadfolket tjuktjerna, som var helt beroende av hundslädar för transportmedel. Idag används husky fortfarande för att dra släde, både i tävlingssammanhang, för turistverksamhet och nöjes skull. Eftersom husky är framavlad för att dra släde över stora avstånd behöver den mycket motion för att må bra. 

Om du funderar på att köpa en siberian husky som sällskapshund är det viktigt att du kan ge den tillräckligt med utrymme och aktivitet. Den behöver till exempel få möjlighet att springa fritt, minst ett par gånger i veckan. Överväg att välja en annan ras om du bor i stadsmiljö och/eller inte kan ge hunden tillräckligt med aktivering. 

Hur är rasen siberian husky?

Siberian husky är en hundras med vänligt temperament, den är stark, uthållig, intelligent och snabb. Huskyn gör det mesta med stor arbetsglädje och älskar att dra. 

Eftersom rasen är avlad för att springa vill den gärna göra det regelbundet. Regelbundna löprundor, minst några gånger i veckan, är viktigt för att den här hunden ska må bra. Husky har extremt mycket energi och enbart promenader räcker inte för att hålla den stimulerad.

Siberian husky är en frisk ras som är byggd för att klara av svåra fysiska utmaningar. Huskys är inte aggressiva av sig, så länge de inte känner sig hotade eller blir behandlade illa. 

Många menar att huskyns personlighet påminner mer om en katt än en hund, vilket kan stämma till viss del. Den kan ha ett lite envist och självständigt beteende, om den till exempel får vittring om ett annat djur har den svårt att släppa det. Huskyns jaktinstinkt är stark, vilket gör att den kan få för sig att jaga andra djur (håll eventuella katter och kaniner under uppsikt).

Rasen är också en flitig rymmare. Om du har en bakgård bör du ha den inhägnad med ett relativt högt staket, husky kan nämligen hoppa! 

Hundrasen siberian husky upplevs inte alltid som utåtriktad, men den tyr sig till människor och har en stark flockinstinkt. Den behöver sällskap och tycker inte om att lämnas ensam under längre perioder (eller överhuvudtaget).

Huskys är den typ av hund som kan bli mycket ledsna och börja yla destruktivt när de lämnas ensamma. De mår bra av att vara tillsammans med människor hela tiden, ännu bättre är det om den också kan få sällskap av andra hundar. Siberian husky njuter när de får vara tillsammans med sin flock.

Vad är husky känd för?

Rasen är känd för att vara en duktig slädhund. Vilket bevisades med bravur under The serum run eller Great race of mercy i Alaska 1925. 

I januari 1925 drabbades staden Nome i norra Alaska av ett difteriutbrott och flera människor, där majoriteten var barn, riskerade att dö. Vaccinet fanns 1085 km bort och man kunde inte leverera det med flyg på grund av en kraftig snöstorm.

Som tur var fanns hundspannen till hands! En stafett med förare och slädhundar riskerade sina liv för att transportera vaccinet 1085 km genom den värsta vintern på 20 år.

Längsta sträckan på 547 kilometer gjordes av Leonhard Seppala och hans hundspann med huskyn Togo i ledningen. Sista sträckan på 88 kilometer gjordes av Gunnar Kaasen, med hunden Balto i ledningen.

Gunnar och Balto prisades i medierna. Det byggdes en staty av Balto i Central park och 1995 kom den tecknade filmen Balto, som handlar om när Balto räddar Nome från difteriutbrottet.

De riktiga hjältarna Seppala och Togo hamnade något i skuggan, tills Disney släppte filmen Togo 2019. Om du gillar siberian husky (eller hundar på det stora hela) kan vi varmt rekommendera filmen Togo!

Den är baserad på den sanna historien om The serum run i Alaska 1925, Togo spelas av huskyn Diesel och Leonhard Seppala av Willem Dafoe. Riktigt sevärd tycker vi!

Är husky en bra familjehund?

Ja, huskyn kan bli en bra familjehund hos rätt familj. Rasens starka flockinstinkt gör att den gärna vill vara omgiven av människor (eller hundar) hela tiden. I en familj som har tid att vara tillsammans med sin hund hela dagarna (och gärna har flera hundar) skulle den kunna passa bra. 

Familjen ska också kunna ge hunden den aktivitet den behöver. En husky behöver mer än regelbundna promenader, den behöver få springa! Rasen är vänlig och blir mycket fäst vid människorna i sin omgivning. Kom ihåg att siberian husky måste få springa, arbeta och tillhöra en flock för att må bra.

Är husky allergivänlig?

Nej, siberian husky är inte en allergivänlig hundras.

När fäller en husky?

Den fäller vanligen två gånger om året som de flesta hundar, en gång på våren och en gång på hösten. Det finns hundraser som fäller mindre än andra, men husky är dessvärre inte en av dem!

De flesta siberian huskys fäller relativt mycket, så om du funderar på att skaffa en husky är det en god idé att vara redo med en bra dammsugare.

Är husky farliga?

Nej, siberian husky är överlag inte en farlig hundras. Människor som inte känner till deras vänliga temperament kan bli skrämda av deras vargliknande utseende, men huskys är i själva verket ofarliga. 

Eftersom de älskar sällskap är de inte heller några ultimata vakthundar, de viftar glatt på svansen nästan oavsett vem som kommer innanför dörren. Däremot kan de skälla (eller yla) när någon närmar sig för att varna. 

Hur gammal blir en siberian husky?

En husky blir cirka 11-15 år. 

Varför ylar siberian husky?

Det beror på! Den kan yla av glädje, för att varna när någon närmar sig eller för att den har blivit lämnad ensam för länge. Om du lämnar din husky ensam är risken att den börjar yla av separationsångest stor. 

Vad kostar en siberian husky?

Priset för en siberian husky är cirka 10 000-14 000 kr, men det varierar såklart beroende på uppfödare. Du kan läsa mer om husky och hitta uppfödare hos Svenska polarhundklubben