cane corso

En cane corso kräver en hel del aktivering, utrymme, träning och kärlek. Har du vad som krävs för att bli ägare till en cane corso valp? Här hittar du allt du behöver veta om den majestätiska hundrasen.

Fakta om cane corso

Bakgrund

Här har vi en världens största hundraser, canecorso har sitt ursprung i Italien där den framförallt använts som vakt- och jakthund. Namnet cane corso påminner om “cohors” som på latin betyder “väktare av gården” och “försvarare”, två titlar som båda passar hundrasen perfekt.

Med en mankhöjd på 58-70 cm och en vikt på 40-50 kg är canecorso en riktig jätte. Den har ett atletiskt utseende och är minst lika stark som den ser ut. Rasen finns i flera olika färger, de flesta canecorso har grå, brun eller svart päls. 

Användningsområde

Den här hunden passar utmärkt som både vakthund och sällskapshund. Rasen är inte lat, även om det kan se så ut ibland, utan kräver en hel del aktivering. Det här är inte hunden för dig som bor i lägenhet eller i stan, canecorso hunden behöver stora ytor att röra sig på. 

Hur är cane corso?

Den är en stor men oerhört snäll hund, som har förmågan att se läskigare ut än vad den egentligen är. Canecorso har många fina egenskaper, den är i första hand vänlig, lojal och intelligent.

Ett problem med cane corso är att alla inte har styrkan att stoppa den när den drar iväg med kopplet. Om du funderar på att köpa en canecorso hund är det viktigt att du har det i åtanke, den kräver lite muskler.

Eftersom rasen är en typisk vakthund har den nära till skall och kan bli överbeskyddande mot sitt hem. Det är viktigt att rasen socialiseras i tidig ålder, annars kan den bli aggressiv mot hundar och människor den inte känner.

Topp 5 canecorso egenskaper:

  • Vänligt temperament
  • Lojal mot sin familj
  • Intelligent 
  • Lättlärd
  • Vaktar ditt hem

Vanliga frågor om canecorso

Hur mycket aktivering kräver canecorso?

Canecorso kräver mycket aktivering, både fysiskt och mentalt. Det är viktigt att den får komma ut på längre promenader varje dag, gärna 1-2 timmar långa. Rasen behöver även aktiveras mentalt, till exempel med spårning eller lydnadsträning.

Du kan få problem med din canecorso om du inte aktiverar den tillräckligt, då kan den i värsta fall börja uppträda destruktivt. 

Vilka sjukdomar drabbar cane corso?

Överlag är cance corso hunden en frisk hundras, men alla hundar kan såklart ha oturen att drabbas av sjukdom. Vanliga sjukdomar hos cane corso kan vara höftledsdysplasi, epilepsi, demodex (hudbesvär hos hund) och skador på ögonlocken (ögonsjukdom hos hund). 

Passar canecorso som familjehund?

Ja, cane corso kan vara en utmärkt familjehund i rätt familj, om den får den aktivering och träning den behöver. Om du funderar på att skaffa en canecorso som familjehund är det viktigt att vara medveten om att den är en vakthund som lätt börjar skälla.

Den kräver dessutom mycket aktivering, stora ytor att röra sig på och konsekvent träning från tidig ålder. I rätt familj är canecorso en underbar familjehund, den är mycket lojal, snäll och lekfull. 

Vad är priset för en cane corso?

Priset för en cane corso valp är cirka 10 000-15 000 kronor, priset varierar beroende på uppfödare och stamtavla.

Om du funderar på att köpa en cane corso valp är det viktigt att välja en seriös uppfödare. Du kan läsa mer om rasen och hitta uppfödare hos RACC, ras- och avelsföreningen för canecorso.