världens minsta hundras

Är du intresserad av att skaffa en liten hund? Eller är du kanske bara nyfiken på vilken som är världens minsta hundras? I den här artikeln delar vi med oss av en lista på tio av världens minsta hundraser. Du får även lära känna chihuahuan Millie, världens minsta hund!

Vilken är världens minsta hundras?

Världens minsta hundras är den älskvärda lilla chihuahuan som ofta inte väger mer än 0,5-3 kg (knappt mer än ett mjölkpaket!). Stor skillnad om man jämför med världens största hundras Grand Danois som kan väga upp till hela 54 kg.

Chihuahuan har rykte om sig att ha ett lite aggressivt humör, vilket delvis beror på att den har stark revirinstinkt. En modig liten hund som gärna vill försvara sin ägare och inte tvekar att skälla ut potentiella inkräktare (till exempel stökiga grannbarn eller brevbäraren).

Det finns fler faktorer att överväga när du väljer hundras och storleken på hunden är en av dem. Små hundar som chihuahua är populära eftersom de är lätta att ha med sig, inte kräver stort utrymme i hemmet och är i regel lätthanterliga.

Chihuahuan är en sällskapshund till naturen och en av de mest populära raserna i Sverige. Den har mycket energi och älskar att komma ut på långa promenader. Låt dig inte luras av storleken, det här är en hund som mår bra av att aktiveras och inte blir trött i första taget!

Vem är världens minsta hund? Möt chihuahuan Milly!

Vad heter världens minsta hund? Svaret är Miracle Milly! Det var i februari 2013 som hon utsågs till världens minsta hund av Guiness World Records. Milly var då 9,65 cm hög och vägde 567 g.

Hon föddes i december 2011 och vägde då inte mer än 28 g! Milly är inte bara känd för att vara världens minsta hund, utan också för att hon har klonats hela 49 gånger på uppdrag av kontroversiella hunduppfödare…

Hundar som hade rekordet “världens minsta hund” före Milly:

  • Boo Boo som var 10,16 cm hög, 16,51 cm lång och vägde 860 g (chihuahua)
  • Ducky som var 12,38 cm hög och vägde 635 g (chihuahua)
  • Danka Kordak som var 13,8 cm hög och 18,8 cm lång (chihuahua)
  • Big Boss (låt dig inte luras av namnet) som var 11,94 cm hög, 12,95 cm lång och vägde 481 g (yorkshireterrier)

Världens minsta hundras – topp 10

1. Chihuahua (världens minsta hundras)

På första plats har vi såklart chihuahua, världens minsta hundras. Den här minihunden har trots allt lagt beslag på titeln “världens minsta hund” fyra gånger i rad!

Rasen kommer från Mexico och passar faktiskt riktigt bra som vakthund, trots sin storlek. Chihuahuan är snabb på att varna sin ägare när främmande personer eller djur närmar sig. Finns både som långhårig och korthårig.

2. Yorkshireterrier

Här har vi en hund som är känd för sin långa, glänsande päls. Det finns både större och mindre varianter av yorkin, den lilla väger sällan mer än 3,2 kg. Rasen älskar att bli överöst med kärlek och kräver mycket av sin ägares uppmärksamhet.

Som ägare till en yorkie behöver du vara bestämd för att undvika att den beter sig dominant. Precis som chihuahuan har den nära till att skälla, vilket gör att den passar bra som vakthund.

3. Pomeranian

En pomeranian väger ofta inte mer än 2-3 kg. Den älskar att socialisera och vara med på olika äventyr i vardagen, vare sig det är en tripp till skogen eller kontoret.

Pomeranian passar bra som familjehund och tycker mycket om att bli buren. Glöm bara inte att släppa ner den ibland så att den får sin dagliga dos av motion. Som den pälsboll den är kräver den lite extra pälsvård, men det är det allt värt!

4. Toypudel

Pudeln är en glad och energisk ras som följer sin ägare till världens ände i princip. Den älskar att vara tillsammans med sin människofamilj och är mycket lekfull.

Tack vare sin intelligens gör den bra ifrån sig i agility och andra hundsporter. Toypudeln är den minsta sortens pudel, den blir 23-28 cm hög och väger runt 3-4 kg 

5. Papillon

Den här hunden väger mellan 3,5-4,5 kg och blir cirka 28 cm hög. Det är en livlig ras som känns igen på sina stora öron som liknar fjärilsvingar.

Papillon är en duktig agilityhund och har lätt för att lära sig olika lydnadstrick. Den är lojal och vill gärna vara sin ägare till lags.

6. Mops

Den lilla men kraftigt byggda mopsen brukar bli 25-33 cm hög och väga runt 6-8 kg. Med sin charmiga och något clownaktiga personlighet vinner den många hjärtan. Detta är en renodlad sällskapshund, som inte tycker om att vara borta från matte eller husse för länge.

För mopsen är det viktigt att hela flocken är samlad. Den följer gärna med sin familj på små ärenden i vardagen, så länge alla är tillsammans är den nöjd!

7. Shih tzu

världens minsta hundras

En shih tzu kan väga mellan 5-10 kg och bli cirka 20-30 cm hög. Den känns igen på sin långa, vågiga päls, som kräver en hel del pälsvård för att undvika tovor.

Här har vi en riktigt social hund som älskar uppmärksamhet och lätt kan bli lite bortskämd om man inte ser upp. Den är duktig på lydnadstrick och visar gärna upp vad den lärt sig (allt för att få vara i fokus!).

8. Bichon frisé

världens minsta hundras

Lockig liten hund som påminner mycket om pudeln. Bichon frisé väger mellan 3-6 kg och blir runt 30 cm hög. Den är lekfull men behöver inte överdrivet mycket yta att röra sig på, därför passar den bra för dig som bor i lägenhet.

En vänlig hund som går bra ihop med både barn och andra husdjur. Bichon frisé rankar också in på listan över allergivänliga hundar, vilket betyder att pälsdjursallergiker kan ha lättare att tolerera den.

9. Bostonterrier

världens minsta hundras

Bostonterriern är liten till storleken men muskulöst byggd och kan väga mellan 7-11 kg. Den här hunden har egentligen inget behov av långpromenader, men sällskapssjuk som den är hänger den gärna på om matte eller husse ska ut.

Rasen har en lekfull personlighet och fungerar i regel bra med barn. Den blir ofta mycket fäst vid sin ägare och kräver en hel del personlig uppmärksamhet.

10. Fransk bulldog

världens minsta hundras

Den franska bulldoggen eller frallan, som den också kallas, är en liten men robust figur. Den skäller inte särskilt mycket, men känns igen på sitt snörvlande och snarkande. Frallan vill gärna ha en rejäl dos personlig uppmärksamhet.

Lojal som den är gör den också det mesta i sin makt för att behaga matte eller husse. Passar fint som familjehund då den fungerar bra ihop med både barn och andra husdjur.