Border collie

Här har vi en klassisk vallhund som älskar att arbeta och gärna är utomhus i alla väder. Border collie är en ras som behöver mycket aktivitet, såväl fysiskt som mentalt. Har du vad som krävs för att ge den här livliga hunden ett lyckligt hem? Här har vi sammanställt det du behöver veta om border collien.

Fakta om border collien

Bakgrund

Border collie är en vallhund som har sitt ursprung i gränsområdet mellan Skottland och England. Rasen är en renodlad arbetshund som framförallt används för att valla får (vilket den fullkomligt älskar). Den är känd för sin intelligens, livliga energi och arbetslojalitet.

Pälsen är ofta svart-vit eller brun-vit. Öronen kan både hänga, stå rakt upp eller tippa lite. När det kommer till hälsan är border collies förhållandevis friska. Vanliga åkommor som kan förekomma om man har otur är epilepsi, besvär med bogen och höftledsdysplasi. 

Användningsområde

Eftersom border collien är en vallhund kräver den mycket fysisk motion där den får springa fritt. Så om du bor i lägenhet eller i ett villaområde kanske du bör välja en annan ras. Detta är en hund som behöver utrymme.

Det är också viktigt för border collien att den blir tilldelad en uppgift i livet. Rasens huvudsakliga uppgift är att valla får och om den inte får göra det kan den bli ledsen… Det betyder inte att du absolut måste ha får för att ha en border collie. Det finns andra uppgifter som också kan duga.

Kanske har du höns eller andra djur som din border collie kan få vakta och valla? Eller småbarn den kan få hålla ett extra öga på? Den här hunden behöver få känna sig behövd helt enkelt. 

Border collien har ett stort behov av att få komma ut i naturen och springa fritt, vare sig det regnar, snöar eller haglar. Så om du hellre spenderar tid i soffan än utomhus är detta troligtvis inte rasen för dig.

Hur gammal blir border collie?

En border collie blir i regel 10-15 år gammal, men kan såklart bli både yngre och äldre beroende på livsstil.

Hur är en border collie?

Border collien är snabb, full av energi och har alltid full uppmärksamhet på sin omgivning. Den är vaktig av naturen och lägger direkt märke till förändringar i sin omgivning. Om du vill ha en vakthund till din gård är detta en bra ras, den kommer varna när djur eller människor närmar sig.

Border collies blir ofta mycket beskyddande mot sin familj, vilket ibland kan leda till att de blir reserverade och bitska mot utomstående. Precis som welsh corgi pembroke kan border collien få för sig att nafsa människor och andra djur i hälarna för att valla dem dit den vill.

Som vi nämner ovan trivs border collien bäst på landet, med närhet till naturen. Den gillar att få komma ut och utforska nya omgivningar, så att gå samma promenad runt ett villaområde dag ut och dag in kan bli lite långtråkigt.

Förutom långa promenadsträckor behöver border collien också mental stimulans. Den lär sig snabbt och älskar utmaningar, vare sig det rör sig om kurragömma, apportering, jakt, agility eller lydnadsträning. 

Hur bor border collien?

Border collien bor helst av allt på landet med närhet till naturen, om den får välja själv. Detta är inte en hundras som kommer må bra av att bo i en lägenhet eller i stadsmiljö.

Den behöver få komma ut och röra på sig mycket (springa fritt!) varje dag och gärna valla ett eller annat får. Höns fungerar också, border collies är inte så kräsna utan kan vallar runt på de flesta djur (eller människor).

Det ska också understrykas att border collie är en vakthund av rang, den har stenkoll på sin omgivning och skäller när någon eller något närmar sig. På vissa gårdar bor collien utomhus med hönsen eller fåren för att vakta dem mot rävar och andra rovdjur.

Om border collien inte får den aktivitet den behöver (i den miljö den behöver) kommer den tyvärr att bli ledsen snabbt, vilket kan leda till destruktiva beteenden. Så tänk dig för innan du skaffar en border collie, kan du erbjuda rasen den stimulans den behöver? 

Hur tränar man en border collie?

Border collien behöver lydnadsträning redan i valpstadiet för att undvika att den jagar efter bilister, rymmer till grannen eller nafsar folk i fötterna (för att nämna några exempel). Rasen har en mycket stark instinkt att vakta och valla, vilket kan bli problematiskt om det inte sker under kontrollerade former. 

Om border collien känner sig hotad kan den ibland få för sig att börja vakta ett specifikt föremål, till exempel en leksak eller sin matskål (familjemedlemmar kan också hamna på colliens vaktlista). Därför är det viktigt att tidigt lära valpen att sluta skälla på kommando, ge ifrån sig sin leksak på begäran och komma vid inkallning. 

För att undvika att din border collie blir bitsk mot främlingar är det också viktigt att den får komma ut och socialiseras tidigt. Rasen har en tendens att bli väldigt fäst vid sin familj men reserverad mot utomstående. Så se till att vänja din valp vid sociala situationer tidigt, så att den blir trygg med både andra hundar och människor.

Är border collie allergivänlig?

Nej, border collie är inte en allergivänlig hundras. Men om en ras är allergivänlig eller inte kan också variera beroende på hund och allergiker.

Hur mycket fäller en border collie?

En border collie fäller sin päls två gånger om året som de flesta hundar (vid vår och höst), den långhåriga varianten fäller i regel lite mer än den korthåriga. Vill du ha en hundras som fäller mindre? Då är troligen inte border collien rätt hund för dig.

Är border collie en bra familjehund?

Ja och nej, border collie kan vara en bra familjehund, men det beror såklart på familjen.  Om det är en familj som bor på landet (gärna på en gård) och har möjlighet att ge hunden mycket stimulans (fysiskt och mentalt) kan det fungera bra.

Border collien kommer troligtvis inte trivas lika bra hos en familj som bor i lägenhet eller i ett tätbefolkat villaområde. Men i rätt miljö är border collien en fantastisk familjehund. Den vaktar gärna barnen och blir väldigt beskyddande mot hela familjen. 

Vad kostar en border collie?

En border collie kostar cirka 11 000 kronor, men priset kan variera mycket beroende på uppfödare och hundens utbildningsnivå.

Priset för en helt outbildad valp kan vara betydligt lägre än priset för en meriterad vallhund. Du kan läsa mer om border collien och hitta uppfödare hos svenska vallhundsklubben.

Vad äter en border collie?

En border collie ska helst äta högkvalitativ hundmat med hög andel animalist fett och protein, precis som vilken annan hundras som helst. En valp ska äta valpfoder som innehåller mer energi eftersom den fortfarande växer.

Man kan ofta se på en hund om den mår bra av fodret den äter. En hund som får i sig den näring den behöver är pigg, håller en jämn vikt, har glansig päls och en välfungerande mage.