Hundkoja

Funderar du på att bygga hundkoja? Om du inte hittar en hundkoja som passar i djuraffären kan det vara en kul idé att bygga en själv. I den här guiden går vi igenom det du behöver veta för att bygga en hundkoja för utomhusbruk.

Inlägget är reklam för Zooplus och innehåller annonslänkar. Tack vare annonssamarbeten kan vi fortsätta skriva artiklar som är gratis för dig att läsa.

Varför ska man bygga hundkoja?

 • Skyddar hunden mot regn, snö, hagel och starka vindar
 • Ger hunden en skuggig plats under varma sommardagar
 • Skyddar hunden mot kyla under vinterhalvåret
 • Ger hunden en plats där den kan dra sig tillbaka när den vill vara för sig själv

3 saker att tänka på innan du bygger hundkoja

1. Temperaturen

Hundkojan behöver anpassas efter temperaturen där du bor. Om din hund spenderar mycket av sin tid utomhus, i trädgården eller i en hundgård, behöver du en hundkoja för att skydda den mot vinterkyla, regn, blåst och varma sommardagar. Hundkojan ska både kunna hålla hunden varm, torr, sval och säker. 

Behöver hundkojan vara isolerad?

Hundkojan ska (om den är utomhus) vara isolerad för att skydda hunden mot dåligt väder och varma temperaturer. Den ska gärna isoleras både i väggar och tak. 

Olika sätt att isolera hundkojan:
 • Isolera väggar och tak med med frigolit eller cellplast
 • Sätt fötter på hundkojan, fötter hindrar kyla, värme och fukt borta från att tränga in genom golvet
 • Om hundkojan inte har fötter behöver golvet impregneras. En hundkoja utan fötter ska helst stå på sten eller grus.
 • Placera en värmedyna eller liknande i hundkojan. Detta är särskilt viktigt om den saknar övrig isolering.

Behöver hundkojan ventilation?

Hundkojan behöver ventilation för att den inte ska bli överhettad eller fuktig. Du kan ventilera golvet i hundkojan genom att borra några hål i botten, eller genom att lämna små springor mellan golvets plankor.

Att sätta fötter på hundkojan är också bra för ventilationen, när den kommer upp en bit från marken hålls värme och fukt borta.

2. Syftet

En hundkoja kan både vara en tillfällig plats som hunden vistas på när den är utomhus, eller ett permanent boende.

Det är till exempel inte ovanligt att gårdshundar, vars uppgift kan vara att vakta höns, får eller egendom, bor utomhus året om. Om hundkojan ska vara ett permanent boende är kraven något högre.

Kom ihåg, enligt Jordbruksverkets regler får en hund inte lämnas ensam längre än max fem timmar i sträck. Oavsett om den befinner sig i en hundgård eller inomhus i hemmet.

En hund får inte heller bindas eller kedjas vid en hundkoja, om du planerar att ha din hund i hundkojan utan tillsyn måste du inhägna den med en hundgård.

3. Storleken

Platsen där hunden vistas (hundkoja, hundgård eller annat) ska alltid vara anpassad efter hur många hundar som bor där.

Det ska finnas en liggplats för varje hund, som är torr, ren och bekväm. De flesta hundkojor är anpassade för en hund, men det finns även dem som är anpassade för flera. 

Hur stor ska hundkojan vara?

Hundkojan ska anpassas efter hundens (eller hundarna, om flera hundar ska bo där) storlek. Den ska vara tillräckligt stor för att din hund ska kunna röra sig utan svårigheter, men samtidigt behöver den vara tillräckligt liten för att hålla värmen.

Hunden ska kunna stå upp, ligga ner och vända sig om i hundkojan. Hundkojans storlek behöver anpassas till hundens mått oavsett om den ska vara inomhus eller utomhus.

Visste du att hundkojan värms upp av hundens egen kroppsvärme? Därför är det viktigt att den inte är för stor, för att inte riskera att hunden inte att kan hålla värmen och blir nedkyld.

En hund som har lätt för att bli orolig eller stressad trivs ofta bättre i en mindre hundkoja, eftersom det ger den en grottliknande känsla av trygghet.

Om du bor i ett klimat där det är varmt året om kan det passa bättre med en lite större hundkoja, eftersom den inte kommer värmas upp lika snabbt när solen ligger på.

Räkna ut hundkojans storlek

Hundkojans längdHundkojans breddHundkojans höjd
Mät hundens längd i meter från nosspets till svansfäste. Multiplicera med 1,1.Mät hundens mankhöjd i meter från manken till marken. Multiplicera med 1,1.Mät hundens mankhöjd i meter från manken till marken (igen). Multiplicera med 1,2.
Måttbeskrivningen kommer från Jordbruksverket.

Sammanfattningsvis:

 • Hundkojan ska vara isolerad i både väggar och tak
 • Det ska finnas ventilering i golvet
 • Golvet ska stå på fötter eller vara impregnerat 
 • Storleken ska vara anpassad efter hunden (eller hundarna) som ska bo där
 • Den ska hålla för hård vind, hagel, regn och snö
 • Det är bra om taket går att öppna då det underlättar för rengöring

Orkar du inte bygga en hundkoja själv?

Ingen fara, det går såklart minst lika bra att köpa en färdig hundkoja. Eller varför inte använde nedanstående exemplar som bygginspiration?

Spike Special

En hundkoja som fungerar året runt, med justerbara fötter som håller fukt och kyla borta. Tillverkad av oljat granträ som tål väder och vind. Kan lätt monsteras ihop med endast en skruvmejsel. Hundkojan har även en trevlig terrass med tak där hunden kan ligga och spana oavsett väder. Finns i storlekarna S-L.

3 saker vi gillar med Spike Special:

 • Justerbara fötter
 • Vädertåligt material
 • Terrass med tak

Spike Classic

Den här hundkojan är tillverkad av laserat granträ och liknar den ovanstående, bortsett från att den inte har någon terrass. Justerbara ben, material som klarar alla väder och enkel att montera. Passar även större hundraser, finns i storlekarna S-XXL.

3 saker vi gillar med Spike

 • Justerbara ben
 • Vädertåligt material
 • Finns i flera olika storlekar

Trixie Natura Classic

Den här hundkojan är tillverkad av laserad furu och tål alla väder. Justerbara ben som skyddar mot fukt och kyla. Taket går att öppna, vilket underlättar vid rengöring. Finns i storlekarna S-L.

3 saker vi gillar med Trixie Natura Classic:

 • Vädertåligt material
 • Tak som går att öppna
 • Justerbara ben


Relaterade artiklar