Hem Hundfakta Vad ska man tänka på när man väljer hundkoja?

Vad ska man tänka på när man väljer hundkoja?

Hundkoja

Letar du efter en hundkoja till din hund? Oavsett om du har tänkt köpa en eller bygga en själv finns det en del att tänka på. Hur stor ska hundkojan vara? Ska du ha den inomhus eller utomhus? Behöver den vara isolerad? Vi har sammanställt en guide som hjälper dig att hitta rätt hundkoja till din hund.

Varför ska man ha en hundkoja?

 • Skyddar hunden mot regn, snö, hagel och starka vindar
 • Ger hunden en skuggig plats under varma sommardagar
 • Skyddar hunden mot kyla under vinterhalvåret
 • Ger hunden en plats där den kan känna sig säker och dra sig tillbaka när den vill vara för sig själv – inomhus eller utomhus

Hundkoja utomhus

Om din hund spenderar mycket av sin tid utomhus, i trädgården eller i en hundgård, behöver du en hundkoja för att skydda den mot vinterkyla, ruggigt väder och varma sommardagar. Hundkojan ska hålla hunden varm, torr och säker. 

Kom ihåg, enligt Jordbruksverkets regler får en hund aldrig lämnas ensam längre än max fem timmar i sträck. Oavsett om den befinner sig i en hundgård eller inomhus i hemmet. En hund får inte heller bindas eller kedjas vid en hundkoja, om du planerar att ha din hund i hundkojan utan tillsyn måste du inhägna den med en hundgård.

En hundkoja kan både vara en tillfällig plats som hunden vistas på när den är utomhus, eller ett permanent boende. Det är till exempel inte ovanligt att gårdshundar – vars uppgift kan vara att vakta höns, får eller egendom – bor utomhus året om.

Platsen där hunden vistas (hundkoja, hundgård eller annat) ska alltid vara anpassad efter hur många hundar som bor där. Det ska finnas en liggplats för varje hund, som är torr, ren och bekväm. De flesta hundkojor är anpassade för en hund, men det finns även dem som är anpassade för flera. 

5 populära hundkojor att ha utomhus:

Hundkoja inomhus

Det finns också hundkojor som du kan ha inomhus – även hundar som tillbringar större delen av sin tid inomhus kan föredra att ha sitt eget krypin. Oavsett om du har din hundkoja utomhus eller inomhus ska det vara en plats där hunden kan dra sig undan, vila och känna sig trygg. En hundkoja som bara ska användas inomhus behöver inte uppfylla samma krav som en som ska användas utomhus. 

5 populära hundkojor att ha inomhus:

Hundkojans storlek – hur stor ska hundkojan vara?

Hundkojan ska anpassas efter hundens (eller hundarna, om flera hundar ska bo där) storlek. Den ska vara tillräckligt stor för att din hund ska kunna röra sig utan svårigheter, men samtidigt behöver den vara tillräckligt liten för att hålla värmen.

Hunden ska kunna stå upp, ligga ner och vända sig om i hundkojan. Hundkojans storlek behöver anpassas till hundens mått oavsett om den ska vara inomhus eller utomhus.

Visste du att hundkojan värms upp av hundens egen kroppsvärme?
Därför är det viktigt att den inte är för stor, för att inte riskera att hunden inte att kan hålla värmen och blir nedkyld. En hund som har lätt för att bli orolig eller stressad trivs ofta bättre i en mindre hundkoja, eftersom det ger den en grottliknande känsla av trygghet.

Om du bor i ett klimat där det är varmt året om kan det passa bättre med en lite större hundkoja, eftersom den inte kommer värmas upp lika snabbt när solen ligger på.

Räkna ut hundkojans storlek

Följande måttbeskrivning kommer från Jordbruksverket. 

Hundkojans längdHundkojans breddHundkojans höjd
Mät hundens längd i meter från nosspets till svansfäste. Multiplicera med 1,1.Mät hundens mankhöjd i meter från manken till marken. Multiplicera med 1,1.Mät hundens mankhöjd i meter från manken till marken (igen). Multiplicera med 1,2.

Hundkoja med värme – ska hundkojan vara isolerad?

Hundkojan ska (om den är utomhus) vara isolerad för att skydda hunden mot dåligt väder och varma temperaturer. Den ska gärna isoleras både i väggar och tak. 

Olika sätt att isolera hundkojan:

 • Isolera väggar och tak med med frigolit eller cellplast. 
 • Sätt fötter på hundkojan, fötter hindrar kyla, värme och fukt borta från att tränga in genom golvet. Om hundkojan inte har fötter behöver golvet impregneras. En hundkoja utan fötter ska helst stå på sten eller grus.
 • Placera en värmedyna, värmematta eller värmefilt i hundkojan. Detta är särskilt viktigt om den saknar övrig isolering.

Hundkoja med ventilation – håll värme och fukt borta

Hundkojan behöver ventilation för att den inte ska bli överhettad eller fuktig. Du kan ventilera golvet i hundkojan genom att borra några hål i botten, eller genom att lämna små springor mellan golvets plankor. Att sätta fötter på hundkojan är också bra för ventilationen, när den kommer upp en bit från marken hålls värme och fukt borta.

Bygga hundkoja

Om du inte hittar en hundkoja som passar i djuraffären går det precis lika bra att bygga en själv. Du kan bygga en hundkoja utifrån en färdig ritning eller själv hitta på hur den ska se ut. 

Att tänka på när du bygger hundkoja:

 • Den ska vara isolerad i både väggar och tak
 • Det ska finnas ventilering i golvet
 • Golvet ska stå på fötter eller vara impregnerat 
 • Storleken ska vara anpassad efter hunden (eller hundarna) som ska bo där
 • Den ska vara stabil och hålla för hård vind, hagel, regn eller snö
 • Det är bra om taket går att öppna, underlättar för rengöring

Varför inte bygga en hundkoja med uteplats? En hundkoja med altan eller terrass är inte bara fint rent stilmässigt, det kan också vara en bekväm plats för hunden att ligga och spana på. En populär hundkoja med altan är Trixie Natura Lodge, kolla gärna in den för inspiration.

Tidigare artikelAdoptera hund från Fonus – tips och information
Nästa artikelStaket till hunden – så hundsäkrar du din trädgård