Dement hund

Hur beter sig en hund som är dement? Du kanske har märkt av att din hund börjat bete sig konstigt på äldre dar. Här hittar du en lista med 5 symptom på att du kan ha en dement hund hemma. 

Hur vet man att man har en dement hund?

Är du orolig för att din hund börjar bli senil? Alla gamla hundar löper dessvärre risk att förr eller senare drabbas av demens. Vissa hundar blir gamla tidigare än andra, det beror helt på faktorer som sjukdomshistoria, livsstil och rasens livslängd. Det är både hundens fysiska och mentala hälsa som försämras med åren.  

Demens hos hund går också under namnet kognitivt dysfunktionssyndrom, Cognitive Dysfunction Syndrome (CDS) eller Canine Cognitive Dysfunction (CCD). CCD hos hund visar sig genom försämrad kognitiv förmåga. 

Även om din hund lever upp till ett eller flera av symptomen på den här listan betyder det inte nödvändigtvis att den är dement. Be din veterinär ställa en säker diagnos om du är orolig för din hunds hälsa.

5 symptom på att du har en dement hund

1. Hundens beteende förändras

Det är viktigt att vara uppmärksam på om din gamla hund börjar bete sig annorlunda. En dement hund kan till exempel få för sig att stå och stirra in i en vägg eller rakt ut i tomma intet. Den kan också börja skälla ovanligt mycket, gnälla om natten eller helt tappa intresset för sin omgivning.

Ibland kan det gå så långt att den dementa hunden inte längre känner igen matte och husse, eller att den slutar lyssna till sitt eget namn. Allt detta är symptom på att hundens kognitiva förmåga försämras.

2. Hunden är orolig på natten

Många gamla hundar är oroliga och gnäller på natten, men det kan också vara ett symptom på att hunden är dement. En dement hund kan få för sig att vandra omkring på natten, utan något särskilt mål.

Ofta sover en hund med demens sämre på natten och desto mer på dagen. På nätterna vandrar den istället oroligt omkring och vet inte riktigt vad den ska göra av sig själv. Ibland kan den också gnälla (eller gråta, många hundägare upplever att det låter som att hunden gråter) på natten och väcka sin familj.

3. Hunden är förvirrad

Har du en förvirrad gammal hund hemma? Det är inte ovanligt att en gammal hund kan uppträda förvirrat. Men det kan också vara ett tecken på demens hos hund.

En dement hund kan få försämrat minne och svårt att känna igen sig i välbekanta miljöer. Ett tecken på detta kan vara att hunden står och stirrar rakt ut i luften, eftersom den glömt vart den var på väg eller varför. När hunden börjar tappa lokalsinnet på det sättet kan det vara ett symptom på demens. 

Äldre hundar kan också få försämrad balansförmåga. Var uppmärksam på om din hund plötsligt börjar vinglar omkring. Försämrad balans, förvirring och att gå i cirklar kan i värsta fall vara symptom på stroke hos hund.

4. Hunden sover mer på dagen

Hur mycket en hund sover kan variera beroende på faktorer som ålder, hälsa och aktivitetsnivå. En dement hund sover ofta mer under dagen och mindre på natten.

När hunden är frisk är det naturligt för den att vilja leka, söka människors uppmärksamhet och se fram emot varje måltid som serveras. En hund med demens har inte samma livsvilja, den kan vara trött, hängig, sakna aptit och helst vilja sova bort dagen.

5. Hunden kan inte hålla tätt 

Har du en hund som börjat kissa inne? Om din gamla hund kissar i sömnen kan det vara ett tecken på demens. En dement hund kan helt glömma bort vad det innebär att vara rumsren.

Den slutar signalera när den behöver gå ut och kan också glömma bort att den precis varit ute på promenad. Om du har en dement hund hemma kan du förvänta dig en och annan olycka. Olyckligtvis kan hunden inte rå för det.  

Vad finns det för behandling av demens hos hund?

Idag finns det behandling av demens hos hund i form av koständring, beteendeterapi och medicinering. Hör med din veterinär vad som är det bästa alternativet för din hund. 

I vissa fall kan man behöva ta beslutet att avliva hunden till följd av demens. En veterinär kan bedöma hundens övergripande hälsa, livskvalitet och graden av lidande som demensen medför.

Det är viktigt att överväga faktorer som hundens förmåga att njuta av livet och utföra grundläggande aktiviteter utan smärta. Kostnaden för att avliva hund kan påverkas beroende på vilken hundförsäkring man har.

Så förenklar du vardagen för en dement hund:

  • Skapa tydliga rutin och följ dem, det ger den gamla hunden trygghet att veta vad som ska hända 
  • Försök att hålla hunden borta från situationer där den blir stressad, till exempel stora folksamlingar
  • Gå ut med hunden på regelbundna promenader och ge den tillräckligt med tid att utföra sina behov
  • Spendera mycket tid med din gamla hund, många hundar får separationsångest på äldre dar
  • Bli inte arg på din dementa hund, den kan ju faktiskt inte rå för sitt beteende. Ha överseende med din gamla vän. Den behöver dig kanske mer nu än någonsin.