jordnötter till hund

Jordnötter är ett populärt snacks bland oss människor. Men innan du delar en näve nötter med din fyrbenta vän finns det några saker du behöver tänka på. Hur är det egentligen, kan hundar äta jordnötter eller inte? Här reder vi ut det du behöver veta om att ge jordnötter till hund. 

De flesta hundar kan äta jordnötter, men… 

Hundar kan äta jordnötter i måttlig mängd, så länge de inte är nötallergiker. Javisst, hundar kan vara allergiska mot nötter precis som vi människor.

Om du vill ge jordnötter till din hund finns det flera saker att ta hänsyn till. Det är bäst att ge naturella jordnötter till hunden, utan salt, olja eller andra tillsatser. De klassiska jordnötter du köper i mataffären kan innehålla både det ena och det andra som är dåligt för hunden. 

Många hundar gillar smaken av jordnötter, så var försiktig med att ge för mycket. Några nötter här och där är oftast ingen fara, men överkonsumtion kan leda till problem. Du kan läsa mer om riskerna med att ge jordnötter till hund nedan. 

Kan man ge hunden jordnötssmör?

Många hundar älskar jordnötssmör, men det betyder inte att de ska äta det. Jordnötssmör innehåller ofta olja, salt och andra tillsatser som är dåligt för hunden.

Det finns dessutom jordnötssmör som innehåller xylitol, ett sötningsmedel som är giftigt för hundar. Så läs noga på innehållsförteckningen innan du ger hunden jordnötssmör.

För mycket jordnötssmör kan snabbt orsaka övervikt hos hunden då det innehåller mycket fett och kalorier. Om du gärna vill ge hunden jordnötssmör finns det alternativ som bara innehåller jordnötter (utan salt, socker, sötningsmedel eller annat). Du kan också göra eget jordnötssmör på osaltade, råa eller torrostade jordnötter. 

7 risker med att ge jordnötter till hund

1. Salt

De flesta jordnötter innehåller mycket salt, vilket kan vara rent av skadligt för hunden. Om du vill ge jordnötter till din hund rekommenderar vi att du köper hem osaltade. En hund som får i sig för mycket salt kan i värsta fall råka ut för saltförgiftning. 

2. Övervikt

Jordnötter innehåller mycket fett och kalorier, vilket kan leda till övervikt hos hunden. Hur stor din hund är och hur mycket den rör på sig påverkar hur mycket den kan äta. Tänk på att även en mindre portion nötter kan bli för mycket för en hund som är liten till storleken eller mindre aktiv. 

3. Nötallergi

Hundar kan vara allergiska mot jordnötter och andra nötter. Nötallergi kan utvecklas senare i hundens liv, men det vanligaste är att allergin uppmärksammas redan när den är valp. Om du är osäker på hur din hund reagerar på jordnötter kan du testa att ge en mycket liten mängd. 

4. Kvävningsrisk

Det finns en risk för att hunden sätter jordnötterna i halsen. Håll alltid hunden under uppsikt när du matar den med jordnötter (eller andra saker för den delen). Du kan minska kvävningsrisken genom att hacka nötterna i mindre bitar. 

5. Olja

De flesta jordnötter är rostade i någon sorts olja. Hundar ska undvika olja, smör och andra matfetter i största möjliga mån. Om du vill ge jordnötter till hunden är det bäst att de är torrostade (rostade utan olja) eller råa. 

6. Mögelsvamp

Hundar är extra känsliga för mögelsvampen aflatoxin som växer på nötter. Macadamianötter anses vara de farligaste nötterna för hunden på grund av den stora mängden aflatoxin. Mögelsvampen kan dessvärre också finnas på jordnötter. 

7. Fett

Jordnötter innehåller mycket fett och hundar har svårare än vi människor att smälta fett. Om du ger hunden för mycket jordnötter (eller något annat med hög fetthalt) kan det leda till magproblem och inflammation i bukspottskörteln.

Tänk på detta om du vill ge jordnötter till hund

  • Var medveten om riskerna
  • Osaltade, torrostade eller råa jordnötter är bäst
  • Var uppmärksam på hur hunden reagerar på att konsumera jordnötter
  • Ge inte för stor mängd jordnötter
  • Kontakta alltid veterinär om du är orolig över att din hund fått i sig något olämpligt