hudbesvär hos hund

Är du orolig för hudutslag på hundens päls, mage eller nos? Det är inte ovanligt att hundar drabbas av utslag på huden till följd av allergier, loppor eller sjukdomar. Här hittar du en lista med symptom på vanliga hudbesvär hos hund och tips på vad du kan göra för att lindra dem. 

Hur vet man att hunden har hudbesvär?

Vanliga symptom på hudbesvär hos hund är fläckvis håravfall, utslag på nosen, blåsor på tassarna och röda prickar på magen. Om hunden slickar på tassarna, kliar sig ovanligt mycket eller tappar päls fläckvis lider den troligen av hudbesvär.

Hudförändringar hos hund kan vara helt ofarliga och beror ofta på faktorer som att hunden är stressad, har allergi, eksem eller löss. Om din råkar ut för hudbesvär som inte vill ge med sig är det viktigt att ta hjälp av en veterinär. Här får du tips på hur du identifierar, lindrar och förebygger vanliga hudbesvär hos hund. 

Vanliga hudbesvär hos hund och hur du lindrar dem

Parasiter i hundens päls

Misstänker du att din hund har skorv? Skorv i hundens päls kan vara ett symtom på parasiter som löss, kvalster, skabb eller loppor. En hund med löss eller liknande kliar sig ovanligt mycket, vilket kan leda till små sårskorpor och sår i huden. Skorv hos hund kan orsaka klåda, sår i huden och skorpor i hårbotten.

Du kan prova att behandla skorv i hundens päls med klorhexidinschampo. Om hudbesvären återstår är det bäst att kontakta veterinär. En hund med loppor, löss eller liknande måste dessutom avlusas. Du kan avlägsna ohyran från hundens päls med en vanlig luskam. 

Hur vet man att hunden har loppor? Håll utkik efter små svarta prickar på hundens hud, det kan vara loppornas spillning. Ta bort de små svarta prickarna från hundens hud och torka av dem på ett vitt papper, om papperet blir rött är det spillning från loppor du har hittat.

Svarta prickar på hundens hud betyder inte alltid att den har loppor. Hundar kan få helt ofarliga pormaskar (finnar, plitor eller vad man väljer att kalla det) som ser ut som svarta prickar. Pormaskarna dyker ofta upp som små svarta prickar på hundens spenar, mage, ljumskar och öron. 

Hundar kan smitta varandra med kvalster, löss och liknande. Om din hund råkar ut för ohyra är det viktigt att rengöra borstar, filtar, hundbädd och annat som varit i kontakt med hunden. 

Stafylokocker hos hund

Kan hundar få finnar? Javisst, hundar kan få finnar eller plitor precis som människor. Om hunden har finnar eller skorpor i huden kan det vara ett tecken på att bakterierna stafylokocker har fått fäste. Finnar och sårskorpor är vanliga symptom på stafylokocker hos hund. 

Finnar, plitor eller skorpor på hundens hud beror inte alltid på stafylokocker. Hundar i alla åldrar kan drabbas av pormaskar, finnar eller hormonplitor (kärt barn har många namn) som är helt ofarliga. Det är inte ovanligt att unghundar eller valpar får plitor på magen och runt nosen.

För att bli av med plitor, skorpor och finnar på hundens hud kan du testa att använda ett bakteriedödande hundschampo med klorhexidin. Om det inte hjälper mot hundens hudbesvär är det bäst att kontakta veterinär för att få hjälp.  

Under vår och sommar är det vanligt att hunden råkar ut för fästingbett. Du kan förebygga att hunden drabbas av bett från fästingar och annan ohyra genom att använda ett fästingmedel till hund.

Hårsäcksinflammation hos hund

Furunkulos, även kallat hårsäcksinflammation hos hund, kan bland annat komma som en följd av stafylokocker, kvalster eller allergier. Hårsäcksinflammation uppstår när hundens hårsäckar blir inflammerade och spricker. Furunkulos sätter sig ofta runt hundens haka, läppar och tassar.

Symptom på hårsäcksinflammation hos hund är att bölder bildas på det inflammerade området. Om din hund utvecklar bölder på tassar, läppar eller haka kan det vara ett tecken på furunkulos.

Hårsäcksinflammation hos hund kräver behandling hos veterinär. Du kan själv lindra furunkulos hos hund genom att använda ett bakteriedödande hundschampo. 

Bölder, knölar eller vårtliknande utväxter i hundens hud kan uppstå till följd av en hudinflammation eller allergisk reaktion. Knölar hos hund är för det mesta godartade tumörer, ofarliga talgkörtlar eller fettknutor. Men för att vara på den säkra sidan är det alltid bäst att kontakta veterinär för att ta prover och utesluta elakartade tumörer.  

Eksem hos hund

Är du orolig för kliande och röda fläckar på hundens mage? Om din hund har röda utslag på magen kan det vara eksem. Röda utslag på hunden är för det mesta helt ofarligt, men det är viktigt att utreda orsaken för att kunna lindra hundens obehag. Hundar får ofta eksem runt tassar, öron, ljumske och mage.

Eksem hos hund uppstår ofta som följd av en allergisk reaktion på något hunden ätit eller kommit i kontakt med. Det är inte ovanligt att födoämnesallergier mot till exempel spannmål leder till hudbesvär hos hund. Ibland kan det hjälpa att byta till spannmålsfritt hundfoder för att lindra allergiska reaktioner.

Det händer också att hundar får eksem på armbågarna på grund av att de överbelastat dem. En hund som är skadad eller väger för mycket kan börja överbelasta armbågarna, vilket gör att pälsen tunnas ut och eksem uppstår. 

En annan orsak till eksem hos hund är fukt. Under sommaren är det vanligt att hundar utvecklar så kallade hot spots, ett annat ord för fukteksem.

Hot spots dyker ofta upp där hundens päls är som tätast, till följd av att hunden svettas och fukt får fäste i huden. Fukteksem kan även uppstå efter bad, om hundens päls inte torkar ordentligt.

Om din hund har röda prickar eller knottror i huden kan det vara ett tecken på eksem. Du kan själv behandla lindrig eksem med bakteriedödande hundschampo. Vid allvarlig eksem är det bäst att kontakta veterinär för diagnos och behandling.  

Hyperpigmentering

Varför får hunden bruna eller svarta fläckar på huden? Om din hund har bruna eller svarta fläckar på huden kan det vara hyperpigmentering. En hund med hyperpigmentering får ofta svarta eller bruna fläckar på magen eller andra delar av kroppen.

Hyperpigmentering hos hund innebär att det bruna pigmentet melanin ökar och färgar delar av (eller hela) hundens hud mörkare, hudförändringarna kan bland annat uppstå till följd av hormonrubbningar.

Det är inte ovanligt att tikar får bruna eller svarta fläckar på huden i samband med dräktighet. Ibland försvinner fläckarna med tiden, men de kan också bli permanenta. Rådfråga veterinär om du är osäker på orsaken bakom pigmentförändringarna.  

Hårsäckskvalster

Om din hund tappar päls fläckvis kan det vara ett symptom på demodex, även kallat hårsäckskvalster hos hund. Demodex finns naturligt på hundens hud, men kan föröka sig mer än vanligt och orsaka hudbesvär hos hundar med nedsatt immunförsvar. Symptom på demodex hos hund är håravfall, kala fläckar och finnar i huden. 

Hårsäckskvalster drabbar vissa raser extra hårt, till exempel amstaff, dvärgpinscher och mops. Om din hund får fläckvis håravfall och kala fläckar kan det vara ett tecken på demodex.

Bilder på hundar med demodex visar framförallt att de tappar päls fläckvis på delar av kroppen, men det finns även fall där hårsäckskvalster orsakat omfattande hårlöshet hos hund. 

Hårsäckskvalster hos hund kan behandlas med bakteriedödande hundschampo, spot-on preparat och oral medicin. Om infektionen av demodex är allvarlig kan det krävas behandling med antibiotika. Kontakta veterinär om du misstänker att din hund har hårsäckskvalster. 

Tips för att lindra hudbesvär hos hund:

  • Håll det inflammerade området rent 
  • Använd ett bakteriedödande hundschampo
  • Sätt en krage på hunden om den inte vill sluta slicka på det infekterade området
  • Avlägsna eventuella parasiter (till exempel loppor och kvalster) från hundens päls
  • Håll hundens päls och hud torr, särskilt runt det infekterade området