hundraser som inte skäller

Letar du efter en lugn hundras som inte skäller? Då har du kommit rätt! Vissa hundar är av naturen mer skälliga än andra. Här hittar du en lista med 15 stora, medelstora och små hundraser som inte skäller i onödan.

Finns det hundar som inte skäller?

Ja, det finns ett flertal icke skälliga hundraser. De flesta hundar skäller ibland, till exempel för att varna eller välkomna när någon närmar sig. Men det finns hundraser som skäller betydligt mindre än andra.

Innan du väljer hundras är det viktigt att ta reda på om den skäller mycket eller lite. Du kan träna även den skälligaste vakthunden att sluta skälla på kommando, men det kräver tid, energi, kunskap och tålamod. 

Det finns flera anledningar att skaffa en hund som inte skäller i onödan. Du kanske bor i lägenhet och vill ha en lugn hund som inte stör grannarna vägg i vägg.

Som tur är finns det både stora och små hundar som inte skäller särskilt mycket. Hoppas att den här listan hjälper dig hitta rätt hund, vare sig du vill ha en stor eller liten hundras som inte skäller. 

15 stora och små hundraser som inte skäller i onödan

1. Basenji

hundraser som inte skäller

Det finns faktiskt en hund som inte kan skälla. Basenji är känd för att vara den enda hundrasen som inte kan skälla. Den kan däremot ge ifrån sig morrande eller ylande ljud.

Basenjihunden härstammar från Afrika och tros vara en av världens äldsta hundraser. Den tillhör också listan över hundar som inte fäller.

2. Greyhound

Världens snabbaste hundras har använts i både jakt och hundkapplöpning. Greyhound är en lugn hund som inte skäller i onödan. Den tycker om att springa snabbt och behöver få göra det regelbundet.

Eftersom greyhound har en starkt jaktinstinkt är det extra viktigt att träna på inkallning innan man släpper den lös. Den tillhör också listan över allergivänliga hundraser.

3. Shiba

hundraser som inte skäller

En hundras som härstammar från Japan och avlades fram för jakt. Shiba är en reserverad, lugn och intelligent hund.

Den tyr sig till sin familj och kan vara lite skeptiskt mot nya människor. Shiba skäller sällan, men den kan ge ifrån sig ett skrik för att varna om den till exempel känner sig orolig eller irriterad. 

4. Berner sennen

Berner sennen är en av världens största hundraser. Det är en lugn men samtidigt energisk hund, som älskar att vara utomhus och behöver aktiveras ordentligt.

Den har ett vänligt temperament och fungerar bra som familjehund. Passar dig som har en aktiv livsstil och samtidigt vill ha en hund som inte skäller. 

5. Bullmastiff

Bullmastiff är en tystlåten vakthund. Du kan räkna med att den kommer varna när någon närmar sig, men den skäller inte i onödan.

Rasen är lojal och kan bete sig överbeskyddande mot sin familj. Den är för det mesta lugn och foglig, vilket gör den till en passande sällskapshund. 

6. Grand danois

Världens största hundras grand danois skäller inte särskilt mycket, trots att den är en vakthund. Precis som bullmastiff kan en grand danois skälla när det behövs, till exempel när den hör att någon är på ingång.

Låt dig inte luras av rasens mastodonta yttre. Den har ett vänligt temperament, älskar barn och passar dig som vill ha en lugn familjehund.

7. Sankt bernhard

Tjorvens båtsman hör också till en av de mer tystlåtna hundraserna. Sankt bernhardshunden avlades fram för att användas som räddningshund i de schweiziska alperna.

Det är en lugn och lojal hundras som inte skäller särskilt mycket. Går fint ihop med barn och andra husdjur.

8. Newfoundlandshund 

Newfoundlandshunden känns igen på sitt björnliknande yttre och vänliga humör. En snäll jätte som funkar bra som både sällskaps- och familjehund.

Den älskar att bada och har en stark instinkt för att rädda människor i nöd. Förr användes rasen bland annat på fiskebåtar för att rädda personer som ramlat överbord.

9. Shar pei

En lekfull och aktiv hund som sällan skäller. Shar pei härstammar från Kina där den ursprungligen användes som vakthund.

Trots detta är den tystlåten av sig och skäller bara när det behövs. Den är lojal mot sin familj och kan bete sig lite överbeskyddande mot sitt hem.

10. Engelsk bulldog

hundraser som inte skäller

Engelsk bulldog är en tystlåten vakthund som inte skäller i onödan. Däremot kan den andas och snörvla högljutt.

Den har ett kärleksfullt temperament och går bra ihop med barn. Engelsk bulldog älskar sin familj och söker alltid husse eller mattes uppmärksamhet. 

11. Bichon frise

En vit liten pälsboll som passar dig som vill ha en liten hund som inte skäller. Bichon frise är en pigg och glad hund som älskar människor.

Den är lekfull och går bra ihop med barn. Eftersom den är liten och inte skäller särskilt mycket passar den även dig som bor i lägenhet i stan. 

12. Fransk bulldog

Fransk bulldog är inte särskilt skällig av sig. Den kan däremot snarka och snörvla högt. Rasen har ett stort behov av uppmärksamhet och vill göra ha matte eller husse för sig själv.

Den är lekfull, charmig och lojal. Passar hundmänniskan som vill ha en liten hund som inte skäller i onödan. 

13. Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles tillhör också en av de icke skälliga hundraserna. Den har ett vänligt och glatt temperament, vilket gör den till en perfekt hund för nybörjare.

Fungerar bra ihop med barn och kräver en lagom dos motion. Tillmötesgående, lätthanterlig och orädd är ord som vi tycker beskriver cavalier king charles bra.  

14. Irländsk röd setter

Den irländska röda settern avlades fram för att användas vid jakt på fåglar, den har ett lugnt temperament och skäller inte i onödan.

Rasen kan vara lite vaktig och skälla när någon närmar sig, men annars är den tystlåten. Den tycker om att leka och passar bra i den aktiva familjen. 

15. Golden retriever

Golden retriever är kanske en av våra mest älskvärda sällskapshundar. Den skäller inte mycket och är inte heller någon vakthund.

Du kan räkna med att en golden hälsar glatt på alla som kommer innanför dörren, vare sig det är grannen eller inbrottstjuven. Den ultimata familjehunden som kommer bra överens med både barn och andra husdjur. 

Mellanstora och små hundraser som inte skäller:

 • Bichon frise
 • Basenji
 • Shiba
 • Cavalier king charles spaniel
 • Fransk bulldog
 • Engelsk bulldog
 • Shar pei
 • Greyhound

Stora hundraser som inte skäller:

 • Berner sennen
 • Grand danois
 • Golden retriever
 • Irländsk röd setter 
 • Newfoundlandshund
 • Sankt bernhard
 • Bullmastiff

Obs, alla hundar skäller ibland

Det är viktigt att understryka att alla hundar skäller eller för oväsen (ylar, morrar eller skriker) ibland. Hunden kan skälla för att kommunicera, till exempel för att tala om när den är irriterad, orolig eller glad.

Om din hund skäller okontrollerat är det viktigt att gå till botten med på problemet. Börja med att ta reda på varför hunden skäller.

Det är varje hundägares ansvar att lära sin hund att sluta skälla på kommando. Om din hund inte vill sluta skälla när du säger till den kan du prova att träna med ett antiskällhalsband.