Golden retriever

En alert, vänlig och lojal hundras som älskar att jaga pinnar! Funderar du på att skaffa en golden? Här har vi sammanställt allt du behöver veta om golden retriever. 

Fakta om golden retriever

Bakgrund

Golden retriever kommer ursprungligen från ett område mellan England och Skottland, där den avlades fram som en så kallad fågelhund. Rasen användes till en början främst under jakt för att söka fram fåglar (och andra mindre djur) som jägarna fällde.

Idag är golden fortfarande en duktig apportör, som gärna jagar efter pinnar och bär runt på föremål i munnen. Golden finns i olika färger, från ljust gräddvit till guldfärgad och mörkare rödbrun. 

När det kommer till hälsa är detta en förhållandevis frisk hundras (bortsett från vissa rasspecifika sjukdomar), som kan bli över tio år gammal.

Golden retriever har ett milt temperament som gjort den populär att avla på. Du kanske känner till rasen goldendoodle som är en korsning mellan golden retriever och pudel?

Användningsområde

Rasen används idag som både jakt- och sällskapshund, den är till naturen mycket foglig, samarbetsvillig och glad.

Det här är en hund som både kan älska livet som sällskapshund hos en barnfamilj och som ledar, bruks- eller jakthund. Golden retrievers är intelligenta och har stor arbetslust, de vill gärna vara till lags. 

Det finns två olika sorters golden retriever, jaktgolden (även kallad field golden eller working golden) och “vanlig” golden. Om du planerar att köpa en golden retriever är det viktigt att kolla med uppfödaren vilken sorts hundar de föder upp.

En jaktgolden är framavlad med fokus på ursprunget som apportör och fågelhund, vilket gör att den kräver extra stimulans. En “vanlig” golden har mer sällskapshund i sig och är bättre lämpad som allroundhund hos till exempel en barnfamilj.  

Hur är en golden retriever?

En golden retriever är glad, social, intelligent och lojal. I temperamentet påminner den en hel del om sin släkting labradoren. Den tycker om att spendera tid med sin människofamilj, gärna på promenader i naturen där den får springa fritt och bära runt på pinnar. Golden älskar att apportera, den passar också bra för viltspår, lydnad och agility.  

Om du funderar på att skaffa en golden är det viktigt att du har möjlighet att ge den tillräckligt med aktivering, såväl fysiskt som mentalt. Typiska kännetecken för rasen är att den snabbt kan skifta från att vara aktiv till att bli passiv, den är till exempel ofta pigg på upptåg utomhus, men lugn och stillsam inomhus.

Golden är absolut ingen vakthund! Den hälsar glatt på alla som kommer innanför dörren, vare sig det är familjemedlemmar eller inbrottstjuvar. Rasen har en ovanligt stark vilja att lyda och behaga. Vissa skämtar till och med om att en golden snarare skulle hjälpa en inbrottstjuv bära ut stöldgods än jaga iväg den. 

Du kan läsa mer om golden och hitta uppfödare hos golden retrieverklubben.

Hur stor blir en golden?

Hanar blir 56-61 cm i mankhöjd och väger 30-34 kg. Tikar blir 51-56 cm i mankhöjd och väger 27-32 kg. Golden retriever har en kraftig, symmetrisk kroppsbyggnad som balanseras ut av den vänliga utstrålningen. 

Är golden en bra första hund?

Ja, golden retriever kan vara en bra första hund, men det beror såklart också på dig som hundägare. En golden är lugn, vänlig och lätthanterlig, vilket gör den till en förträfflig första hund. Men innan du tar hem en gräddvit liten valp är det viktigt att veta att detta är en hundras som kräver mycket stimulans och sällskap.

En golden retriever är en hund som passar dig som verkligen har tid och vilja att ge den det engagemang den förtjänar. Kanske bor du dessutom i ett hus, med en trädgård där den kan få komma ut och springa fritt.

När det kommer till uppfostran är golden relativt enkel att ha och göra med. Visst behöver den uppfostras som alla hundar, men den är mycket foglig och glad vid att vara till lags, vilket såklart underlättar. 

Är golden en bra familjehund?

Ja, golden retriever passar bra som familjehund, för den aktiva familjen. Det är viktigt att understryka att detta är en hund som behöver aktiveras dagligen. Därför passar den perfekt i en familj som gillar att vara ute i naturen, promenera och (såklart) apportera!

Golden är en utåtriktad hund som gärna spenderar mycket tid med sin familj och hänger med på olika aktiviteter. Den är vänlig, lekfull, tålmodig och går bra ihop med såväl barn som andra husdjur. 

Är golden retriever allergivänlig?

Nej, golden retriever räknas inte som allergivänlig. Men det kan såklart variera eftersom alla hundar och allergier är individuella.

Varför golden retriever?

  • Det vänliga, lugna och tillmötesgående temperamentet
  • En lojal hundras som vill vara matte eller husse till lags till varje pris
  • Mycket lekfull! Älskar att apportera och hänger gärna med på aktiviteter
  • Lättlärd och arbetsvillig! Duktig på agility, spårning och lydnad
  • Den perfekta familjehunden, kommer överens med både barn och andra husdjur