Goldendoodle

Goldendoodle är en hybrid mellan golden retriever och pudel. Med sitt vänliga temperament och sin sociala utstrålning har den charmat sig in i hundmänniskors hjärtan världen över. Här har vi samlat fakta och tips till dig som vill veta mer om den lockiga blandrashunden!

Fakta om goldendoodle

Bakgrund

Vad är egentligen en goldendoodle? En goldendoodle är en korsning mellan golden retriever och pudel. Rasen går också under smeknamnet “groodle” eller “doodle”. Den härstammar från USA, där den började avlas fram avsiktligt under tidigt 1990-tal.

Mycket tyder på att man började föda upp goldendoodle i samband med att blandrashunden labradoodle (korsning mellan labrador retriever och pudel) blev populär.

Tyvärr har pudelhybridernas popularitet gjort att många uppfödare blivit giriga och börjat avla hundarna på ett oansvarigt sätt.

Så om du är intresserad av att köpa en goldendoodle eller labradoodle är det extra viktigt att välja uppfödare med omsorg. På grund av oansvarig avel finns det många hundar på marknaden som skiljer sig från de ursprungliga pudelhybriderna, både till utseende och personlighet.

Användningsområden

Deras glada, vänliga och utåtriktade personlighet gör goldendoodles till de perfekta sällskapshundarna. Precis som golden retrievers är groodles kända för sin höga intelligens, lydnad och arbetsvilja.

Många goldendoodles extraknäcker som servicehundar för att hjälpa funktionshindrade – eller som terapihundar på sjukhus och äldreboenden. 

Hur är en goldendoodle?

Goldendoodle har samma välvilliga inställning till livet som pudeln, i kombination med golden retrieverns sociala utstrålning och tankeskärpa. Det är en energisk hundras, som älskar att leka, simma, gå långa promenader och springa fritt på gräsmattan. Groodles passar den aktiva hundmänniskan, som kan ge den ordentligt med motion och mental stimulans. 

Rasen är mycket kärleksfull och spenderar gärna all tid tillsammans med sin ägare. Den vill leka mycket och ofta, med dig, andra människor eller hundar. Goldendoodles passar superbra som familjehundar, de kommer bra överens både med barn och andra husdjur.

Eftersom de är aktiva hundar kräver de en hel del utrymme. Om du har en trädgård där din groodle kan få plats att röra sig fritt är det guld värt! Rasen kräver mycket uppmärksamhet och blir snabbt uttråkad. Den kräver lite mental träning varje dag för att må bra (att ha ett gäng aktivitetsleksaker på lager skadar inte). 

Goldendoodles kan få riktig separationsångest av att lämnas ensamma för mycket. Rasen passar dig som har mycket tid och kärlek att ge din hund. En person som spenderar större delen av sin tid utanför hemmet (och inte kan ta med hunden) bör troligen inte skaffa en goldendoodle. Detta är en mycket social och aktiv ras som kräver en närvarande husse eller matte. 

Är goldendoodle allergivänlig?

Ja, goldendoodle är en allergivänlig hundras. Den har en lockig päls som fäller mycket lite, vilket gör att många allergiker (men inte alla) kan tolererar den.

Vi vill understryka att det inte finns några hundar som är 100 % allergivänliga och inga hundar som är helt allergifria. Om du är allergisk och funderar på att skaffa hund är det viktigt att du testar dig fram för att hitta en hund som du kan leva med.

Hur ser en goldendoodle ut? 

Storleken på en goldendoodle kan variera beroende på vilken sorts pudel den har i sin stamtavla. Pudlar finns i flera olika storlekar, från den lilla toypudeln med mankhöjd på 25 cm, till stor pudel med mankhöjd på hela 60 cm. Så en groodle kan vara mycket liten, mellanstor eller stor. 

Färgen kan också variera beroende på hundens arv. Många antar att en goldendoodle ska vara gyllengul (som en golden retriever), men rasen finns också i andra färger som till exempel svart, beige och olika nyanser av brunt. 

Vad kostar en goldendoodle?

Priset för en goldendoodle är allt mellan 20 000-50 000 kronor. Detta kan variera beroende på bland annat uppfödare, område och stamtavla.

Eftersom efterfrågan på rasen är större än utbudet kostar den en del, särskilt om du ska köpa en valp från en seriös uppfödare (vilket såklart rekommenderas).