Samojed

Är du också nyfiken på den fluffiga draghunden med de spetsiga öronen? Samojed är en atletisk ras, med vänlig utstrålning och ett stort behov av fysisk aktivitet. Rasen är kanske mest känd som draghund, men har också vunnit många hjärtan tack vare sitt isbjörnsliknande utseende och sin kärleksfulla framtoning. Här kommer en artikel tillägnad den härliga samojedhunden!

Fakta om samojed

Bakgrund

Samojed härstammar från Sibirien, där den användes som jakt, vall- och draghund av folkslaget samojederna. Via forskningsexpeditioner tog sig rasen vidare till västvärlden och utvecklades till samojedhunden vi känner idag. I början av 1900-talet fastställdes den första rasstandraden av SKK och NKK.

Användningsområden

Samojedhunden är i första hand en draghund, den behöver få arbeta fysiskt för att må bra och kräver mycket motion. Den perfekta rasen för dig som har en aktiv livsstil, gärna med inslag av fjällvandring. Du kan hålla din samojed aktiverad med draghundssport eller bruksgrenar på lägre nivå.

Rasen gör sig bra som familjehund, i en aktiv familj. Detta är inte en hund som vill ligga och lata sig i TV-soffan. Om du är ute efter en renodlad sällskaps- eller familjehund gör du bäst i att välja en annan hundras. 

Hur är en samojedhund?

Samojed har ett vänligt och kärleksfullt temperament. Den utstrålar styrka, trygghet och en stor dos självförtroende. Rasen är mycket atletisk och trivs med fysiskt arbete. 

En vuxen samojedhund kräver minst en timmes promenad om dagen och 3-4 tillfällen i veckan med fysisk träning, där den får ta ut sig ordentligt. Fjällvandring, löpning eller draghundssport är bra alternativ. En samojed blir lätt uttråkad och har nära till separartionsångest om hela familjen lämnar utan att den får följa med. 

Rasen är självständig och kan vara envis när den bestämmer sig för något. Eftersom den har stark jaktinstinkt kan du inte ha den lös på samma sätt som andra raser. Samojed är en hejare på att rymma och en riktig utbrytarkung om den får chansen. 

Den är inte skällig, men har lätt till skall. En samojedhund kommer inte att skälla i onödan, men den kommer att ge skall när den vill berätta något för dig. Till exempel om den ser eller hör något i omgivningen. 

Samojed är känd för sin fluffiga vita päls och precis som det ser ut kräver den en del pälsvård. Den behöver borstas för att hållas fri från tovor och badas när den blir smutsig. För att undvika risk för eksem ska pälsen fönas torr.

Rasen fäller mycket och tack vare den vita pälsen syns det tydligt vart hårstråna landar. Om du har en mörk soffa kan det vara en bra idé att byta till en ljusare nyans innan din samojedhund flyttar in. 

Är samojed allergivänlig?

Ja, samojedhunden kan vara en allergivänliga hundras, även om det kanske är svårt att tro. Den tjocka isbjörnspälsen kan hindra mjöll från att spridas i luften, vilket gör att vissa allergiker har lättare att tolerera den.

Men det betyder inte att alla pälsdjursallergiker tål samojedhunden. Rasen fäller mycket och det finns en risk att alleriker kan reagera på mjäll som förts med den fällande pälsen. Ingen hundras är 100 % allergivänlig!

Är samojed en bra familjehund?

Ja, samojed passar bra för den aktiva familjen. Men den kräver mycket aktivitet och stimulans, som vi nämner ovan. En samojedhund behöver arbeta fysiskt för att må bra.

Är ni en familj som spenderar mycket tid i naturen, gillar långa promenader, löpning eller kanske fjällvandring? Då kan samojed vara rätt hundras för er.

Med sitt vänliga temperament är den på många sätt en perfekt familjehund, så länge familjen kan tillgodose rasens behov. Om du har barn kan samojedhunden vara för stark för att barnet ska kunna rasta den själv. 

Hur gammal blir en samojed?

Samojedhunden blir 12-15 år gammal. 

Hur hög blir en samojed?

En samojed blir cirka 53-57 cm i mankhöjd, hanen blir lite större än honan. 

Hur mycket väger en samojed?

En samojedtik väger mellan 16-20 kg medan en hane väger mellan 20-25 kg. 

Hur mycket kostar en samojed?

En samojedhund kostar mellan 14 000-17 000 kronor. Om valpen du vill köpa är dyrare än så finns det anledning att ta reda på vad som berättigar det höga priset.

Hur välmeriterad hundens stamtavla är behöver inte nödvändigtvis påverka priset, ofta är det uppfödarens personliga åsikt om priset som spelar högst roll.

Det kan vara bra att veta att rasklubben för samojed har tagit avstånd från annonser om valpar som kostat över 20 000 kronor. Du kan läsa mer om samojedhunden och hitta uppfödare hos SPHK:s rasklubb för samojed