Vallhundar raser


Letar du efter raser för vallhundar? För att en ras ska passa som vallhund behöver den vara intelligent, energisk och lättlärd. Här hittar du en lista med 30 raser som är framavlade för att valla får och boskap!

Vilka är passande raser för vallhundar?

Raser för vallhundar eller fårhundar älskar att arbeta och kräver mycket aktivering. Om du funderar på att skaffa en vallhund är det viktigt att du har möjlighet att ge den ordentligt med mental och fysisk aktivering.

Ta dig en ordentlig funderare innan du väljer hundras. Fårhundar älskar att vara utomhus i alla väder och behöver ha en uppgift för att vara nöjda med tillvaron. Du behöver inte äga får eller boskap för att ha en vallhund. De flesta raser för vallhundar passar också bra som sällskapshundar eller vakthundar.

Det viktigaste är att du kan ge vallhunden tillräckligt med utrymme och aktivering. En vallhund trivs bäst på landet där den kan springa fritt och spendera mycket tid utomhus.

5 egenskaper alla raser för vallhundar delar:

  • Intelligent
  • Lättlärd
  • Energisk
  • Beskyddande
  • Arbetsvillig 

Har du vad som krävs för att bli ägare till en fårhund? Nedan följer en lista över 30 raser som passar som vallhund!

Fantastiska vallhundar: 30 raser som vallar får och boskap

1. Border collie

vallhundar raser

På första plats på listan över passande raser för vallhundar hittar vi border collien som är känd för att vara världens mest intelligenta hundras. Border collien älskar att vara sin ägare till lags och har lätt för att lära sig nya tricks. Två border collies i Californien förtjänade världsrekordet i Guiness World Record genom att utföra 28 tricks på en minut.

2. Australian cattle dog

vallhundar raser

Australian cattle dog sägs vara den tionde smartaste hundrasen i världen. Precis som border collien har den en imponerande förmåga att lära sig nya hundkommandon. Australian cattle dog är inte bara en fårhund utan passar också fint som sällskapshund så länge den får tillräckligt med aktivering.

3. Welsh corgi pembroke

Welsh corgi pembroke är en lyhörd och charmig hundras. Den är framavlad som vallhund men har på senare år även blivit omåttligt populär som sällskapshund. Rasen är känd för att vara drottning Elizabeth II av Storbritanniens favorithund och under sin regeringstid sägs hon ha ägt över 30 corgis.

4. Australian kelpie

Som de flesta raser för vallhundar är australian kelpie full av energi och kräver mycket aktivering. Den känns igen på sin uthållighet, välvilja och intelligens. En av världens äldsta hundar var en australian kelpie och blev hela 30 år gammal. 

5. Bearded collie

vallhundar raser

Bearded collie härstammar från Skottland och går även under namnet “beardie”. Rasen är känd för sin långa päls och sitt vänliga temperament. Passar perfekt som familjehund i den aktiva familjen som gillar att spendera tid utomhus.

6. Belgisk vallhund

vallhundar raser

Belgisk vallhund finns i sorterna laekenois, tervuren, groenendael och malinois. Rasen liknar schäfern till utseendet och avlades fram för att valla boskap. Idag är rasen framförallt populär som brukshund, sällskapshund och vakthund

7. Australian shepherd

Lojal, energisk och intelligent är ord vi tycker beskriver australian shepherd bra! Rasen är duktig på att lära sig nya tricks och går fint ihop med barn. Den är framavlad som fårhund men passar också utmärkt som sällskapshund.

8. Tysk schäferhund

vallhundar raser

I Sverige är schäfern kanske mest känd som polishund men rasen är från början framavlad som vallhund. Schäfern känns igen på sin lojalitet mot människor, förmåga att spåra och höga intelligens. Passar bra som sällskapshund hos den aktiva och erfarna hundmänniskan. 

9. Collie

Du kanske känner till collien Lassie som spelade huvudrollen i filmen med samma namn? Collien är en lättlärd, vänlig och vacker vallhund från Skottland. Rasen för sig med en unik elegans och värdighet. 

10. Beauceron

Beauceron härstammar från Frankrike där den avlades fram som vallhund. Idag används rasen även som sällskapshund och polishund. Den är känd för sin intelligens, styrka och uthållighet. Som de flesta vallhundar kräver beauceron en hel del aktivering för att må bra. 

11. Pyrenéerhund

Pyrenéerhunden är en av världens största hundraser och härstammar från Pyrenéerna. Rasen har framförallt använts för att vakta boskap. Den känns igen på sin pigga men lugna utstrålning, värdiga hållning och självständiga personlighet. 

12. Welsh corgi cardigan

Welsh corgi cardigan härstammar från Wales där den användes för att valla boskap. Den påminner om welsh corgi pembroke till utseendet och känns igen på sin livliga utstrålning. Energisk, hängiven och intelligent är ord vi tycker beskriver rasen bra.

13. Finsk lapphund

Den finska lapphunden har en naturlig instinkt att valla och vakta boskap. Rasen är uthållig och stark vilket även gjort den populär som draghund. Finsk lapphund anpassar sig lätt till olika väderförhållanden och har hög arbetsmoral.  

14. Norsk buhund

vallhundar raser

Norsk buhund är en spetshund med stark instinkt att valla boskap. Det är en lättlärd och intelligent hundras som passar bra som sällskapshund hos den aktiva hundmänniskan.

15. Irländsk fårhund

Irländsk fårhund är den största vinthunden och avlades fram i Irland för att valla får. Rasen är lugn, lättlärd och pålitlig. Den går bra ihop med barn och är en perfekt sällskapshund. På grund av sin storlek kräver den irländska fårhunden ett hem med stora ytor.

16. Shetland sheepdog

Shetland sheepdog eller sheltie som den också kallas är en vallhund från Shetlandsöarna. Den är intelligent, lojal mot sin familj och har lätt för att lära sig nya kommandon. Om du funderar på att skaffa en sheltie är det viktigt att du ger den tillräckligt mental och fysisk stimulans. 

17. Pumi

Pumi är en ungersk vallhund som påminner lite om en labradoodle med sin krulliga päls. Rasen har mestadels ett glatt humör, är lättlärd och intelligent. Om du vill ha en hund som både passar som vallhund och sällskapshund är pumi ett bra alternativ.

18. Isländsk fårhund

Isländsk fårhund sägs ha kommit till Island med norska vikingar redan på 800-talet. Rasen är framavlad för att valla och vakta boskap. Den isländska fårhunden använder sig av sitt skall för att driva boskapen dit den vill. 

19. Briard

Briard härstammar från Frankrike och är över 1000 år gammal. Rasen är lättlärd, intelligent och lyhörd som alla vallhundar. Idag är briard bland annat framgångsrik inom spårning, lydnadsträning och agility.

20. Västgötaspets

Som namnet skvallrar om är västgötaspets en svensk vallhund. Rasen är lättlärd, energisk och lojal mot sin ägare. Den perfekta sällskapshunden för den aktiva hundmänniskan. 

21. Puli

Puli härstammar från från ungern och har ett unikt utseende med päls som liknar dreadlocks. Rasen känns igen på den unika pälsen, sin höga energi och glada framtoning. Puli används idag både som vallhund och sällskapshund. 

22. Bouvier des flandres

Bouvier des flandres är en robust vallhund med tjock päls. Rasen användes urpsprungligen för att valla boskap och vakta gårdar. Idag är bouvier des flandres populär som bland annat sällskapshund och polishund.

23. Old english sheepdog

Old english sheepdog är en utåtriktad fårhund med vänligt temperament. Rasen går bra ihop med både barn och andrs husdjur vilket gör den till en perfekt familjehund. Som alla raser för vallhundar kräver old english sheepdog ordentligt med aktivering för att må bra. 

24. Bergamasco

Bergamasco känns igen på sin unika päls som påminner om dreadlocks. Rasen är framavlad för att valla och vakta boskap. Den är naturligt beskyddande mot sin familj vilket gör den till en bra vakthund.

25. Berger picard

vallhundar raser

Berger picard kommer från Frankrike och är en av de vallhundar som funnits längst. Den känns igen på den rufsiga pälsen runt ansiktet, sin uthållighet och naturliga vaktinstinkt. 

26. Komondor

vallhundar raser

Komondor påminner om bergamasco och puli till uteendet. Den har en tjock och härlig päls som liknar dreadlocks. Rasen kommer från Ungern och har framförallt använts för att vakta boskap. En komondor kräver träning, socialisering och aktivering för att bli sitt bästa jag.

27. Lancashire heeler

vallhundar raser

Lancashire heeler är en gammal hundras som tros ha sitt ursprung redan från 1800-talets England. Rasen är bland annat duktig på agility, lydnad, spår och sök. Som alla raser för vallhundar är den lättlärd och har hög arbetsmoral. 

28. White swiss shepherd

vallhundar raser

White swiss shepherd eller vit schäfer som vi kallar den på svenska är relativt ny i Sverige. Rasen avlades fram som arbetshund i Tyskland under 1900-talet. Den är intelligent, lättlärd och har ett trevligt temperament. Passar fint som vallhund, vakthund eller brukshund. 

29. Svensk lapphund

vallhundar raser

Den svenska lapphunden har sitt ursprung i Norrland. Rasen är en flitig arbetarhund som gjort det mesta från att valla boskap till att tjänstgöra som räddningshund. Svensk lapphund är utåtriktad och passar bra som sällskapshund så länge den får tillräckligt med aktivering. 

30. Mudi

Mudi kommer från Ungern och är en vallhund med allt vad det innebär. Den är intelligent, lättlärd och energisk. Mudi följer gärna med på en löptur i skogen och passar hundmänniskan som har en aktiv livsstil. 

Valla får och boskap med hund

Vallhundar kan använda sig av olika tekniker för att valla får och boskap. Border collien springer till exempel framför djuren och använder sin blick för att hålla ihop flocken. Welsh corgi pembroke springer bakom djuren och driver dem framför sig genom att nafsa dem i hälarna.

Om du ska valla får med hund är det viktigt att du är medveten om vilken teknik din vallhund föredrar. Du kan läsa mer om att valla får och boskap med hund hos svenska vallhundsklubben.