hur mycket ska hunden äta

Det är inte alltid lätt att veta exakt hur mycket hunden ska äta. Hur mycket mat din hund ska ha kan variera beroende på faktorer som storlek, ålder och aktivitetsnivå. I den här guiden får du hjälp att reda ut vad hunden ska äta, hur mycket och hur ofta.

Hur mycket ska en hund äta per dag?

En vuxen hund ska äta 2 % av sin kroppsvikt i mat dagligen. För en hund som väger 20 kg blir det 400 gram mat per dag. En valp ska äta 5-10 % av sin kroppsvikt dagligen.

När valpen blivit unghund, vid 6-7 månader, kan den börja äta 3-5 % av sin kroppsvikt per dag. Valpar och unghundar behöver få i sig mer kalorier än vuxna hundar eftersom de fortfarande växer. En hund som är väldigt aktiv, till exempel en jakthund, behöver också äta mer för att orka hålla igång.

Hur mycket torrfoder ska hunden äta per dag?

Små hundar (1-10 kg) ska äta cirka 2,5 dl torrfoder per dag. Mellanstora hundar (10-25 kg) ska äta cirka 2,5-6 dl torrfoder per dag. Stora hundar (25-35 kg) ska äta cirka 6-8 dl torrfoder per dag.

Hur ofta ska hunden äta?

En vuxen hund ska äta 1-2 gånger om dagen och en valp ska äta 3-4 gånger om dagen. Valpen behöver få i sig flera små måltider per dag eftersom den har mindre mage och större kaloribehov.

Vad ska hunden äta?

Det är inte helt lätt att avgöra vilken hundmat som är bäst. All hundmat är inte lika bra rent innehållsmässigt, därför är det viktigt att läsa ingredienserna noga.

Bra hundmat är fri från tillsatser och baserad på naturliga råvaror. Gärna med en hög andel animaliskt fett och protein. Kött, fågel, fisk, grönsaker, rotfrukter och frukt är bra ingredienser i hundmat, oavsett om det är torrfoder eller färskfoder. 

Vi får inte glömma bort att hunden härstammar från vargen, ett rovdjur som lever på mestadels kött. Rent fysiologiskt är det därför mer naturligt för hunden att äta en kost som är fri från spannmål och rik på kött, med inslag av nyttiga kolhydrater från till exempel grönsaker.

Spannmål kan vara okej, beroende på hur känslig din hund är. Många hundar reagerar negativt på gluten, men har inga problem med glutenfria spannmål som till exempel korn, ris och vetekli. En valp ska äta valpfoder, ett foder med extra högt närings- och kaloriinnehåll.

När det kommer till hundens diet tror vi på sunt förnuft. Hundens kost är en personlig fråga som varje hundägare själv måste undersöka och ta ställning till. Det viktigaste är att välja bra hundmat av hög kvalitet, oavsett om det är färskfoder, våtfoder eller torrfoder.

5 för- och nackdelar med torrfoder till hund:

 • Näringsämnen går förlorade under tillagningen
 • Innehåller ofta spannmål som kan vara svårt för hunden att bryta ner
 • Billigare än färskfoder
 • Enkelt att förvara och praktiskt att ta med sig
 • Större risk för tillsatser, läs noga på innehållsförteckningen

5 för- och nackdelar med färskfoder till hund:

 • Näringsämnena bevaras eftersom ingredienserna är råa
 • Baserad på kött, hundens artegna föda
 • Ofta fritt från tillsatser
 • Dyrare än torrfoder
 • Knepigt att förvara och ta med sig eftersom det behöver vara fryst

Hundmat för känslig mage

Känslig mage hos hund kan bero på olika saker, men ofta är det hundmaten som är boven i dramat. Det är viktigt att gå till roten av problemet och ta reda på vad just din hunds mage reagerar på. 

Tips för hundar med känslig mage:

 • Testa att byta animalisk proteinkälla. Vissa hundar är till exempel känsliga för kyckling, men mår prima av att äta ett foder baserat på lamm eller vilt.
 • Testa ett foder med lägre fetthalt. Foder med för högt fettinnehåll kan orsaka magproblem hos hunden. Fettinnehållet ska helst inte vara högre än ½ eller ¾ av proteininnehållet.
 • Testa ett spannmålsfritt foder. Alla hundar tolererar inte spannmål lika bra.
 • Testa ett färskfoder. Köttbaserat färskfoder, med inslag av hälsosamma kolhydrater i form av till exempel rotfrukter, har visat sig vara räddningen för många hundar med magproblem.
 • Testa ett foder som är extra skonsamt för hundens mage. Det finns många foder på marknaden som är utformade för hundar med känslig mage.

Vad innehåller hundmat?

Hundmat innehåller vanligen ingredienser som spannmål, tillsatser, grönsaker, frukt, kött och fisk. Den bästa hundmaten är baserad på naturliga råvaror och fri från tillsatser. Vårt bästa tips är att läsa noga på innehållsförteckningen och på leverantörens hemsida när du ska välja hundmat.

Vad är spannmålsfri hundmat?

Spannmålsfri hundmat är hundmat utan spannmål som vete, korn och ris. Det är naturligt glutenfritt, vilket bland annat visat sig hjälpa hundar med magproblem och allergier. Spannmålsfritt hundfoder är ofta köttbaserat, med inslag av kolhydrater i form av grönsaker, frukt och rotfrukter.

Alla spannmål innehåller inte gluten. Ris, korn och vetekli är till exempel glutenfria, men kan innehålla spår av gluten som tillkommer under produktionsprocessen. 

Många hundägare väljer att ge sina hundar spannmålsfri hundmat som hjälp mot allergier och magproblem. Om din hund till exempel är känslig för gluten är det en bra idé att byta till spannmålsfritt.  

Varför spannmålsfri hundmat?

 • Kan hjälpa mot allergiska symptom, till exempel klåda
 • Baserat på kött, vilket är hundens artegna föda
 • Kan lindra magproblem, till exempel om din hund lider av gaser eller diarre
 • Innehåller mer näringstäta kolhydratskällor som grönsaker, rotfrukter och frukt
 • Hjälper till att hålla hundens blodsocker på jämn nivå, vilken kan minska risken för diabetes

Vad kostar hundmat per månad?

Hundmat kostar omkring 200-800 kronor per månad, beroende på hur mycket din hund äter och hur dyrt foder du väljer att köpa.Relaterade artiklar