hur mycket ska hunden äta

Det är inte helt lätt att avgöra hur mycket hunden ska äta. Hur mycket mat hunden ska ha varierar beroende på faktorer som ålder, vikt och aktivitetsnivå. Här kan du räkna ut hur mycket en hund ska äta med utfodringstabeller till hund för både torrfoder och färskfoder.

Hur mycket ska en hund äta per dag?

En vuxen hund ska äta 2 % av sin kroppsvikt i färskfoder per dag. En mellanstor hund på 10-25 kg ska äta 2,5-6 dl torrfoder per dag. Du kan räkna ut exakt hur mycket torrfoder och färskfoder din hund ska äta med våra doseringstabeller för hundmat längre ner.

Det är svårt att ge ett snabbt svar på frågan “hur mycket ska hunden äta?”. Alla hundar har olika behov när det kommer till dosering av hundmat.

Hur mycket mat hunden ska ha beror på hur gammal den är, hur mycket den väger och hur aktiv den är. Om din hund äter torrfoder eller färskfoder påverkar också mängden hundmat. 

Om du ger din hund spannmålsfritt hundfoder är det bra att vara medveten om att det kan ha ett högre kaloriinnehåll. När spannmålsbaserade ingredienser ersätts med animaliska ökar generellt både närings- och kaloriinnehållet.

Valpar ska äta mer än vuxna hundar eftersom de fortfarande växer. Om din hund är dräktig eller diar behöver du anpassa mängden hundmat därefter.

Faktorer som påverkar mängden hundmat:

  • Hundens vikt
  • Hundens ålder
  • Hundens aktivitetsnivå
  • Om hunden är dräktig eller diar
  • Om du ger hunden torrfoder eller färskfoder

Hur mycket färskfoder ska hunden ha?

Du anpassar i första hand mängden färskfoder efter hundens vikt. En hund ska äta 2 % av sin kroppsvikt i färskfoder dagligen.

Svaret på frågan “Hur mycket äter en hund?” kan som sagt variera beroende på hundens aktivitetsnivå, ålder och om den är dräktig eller diar. Valpar ska äta mer färskfoder än vuxna hundar eftersom de fortfarande växer.

Du kan räkna ut rätt mängd färskfoder till hund genom att ta hundens vikt i gram och multiplicera med 0,02. Om din hund väger 7 kg blir det till exempel 7000 g x 0,02 = 140 g färskfoder per dag.

Utfodringstabell till hund (färskfoder)

Hundens viktMängd färskfoder per dag
2 kg40 gram
5 kg100 gram
10 kg200 gram
20 kg400 gram
30 kg600 gram
40 kg800 gram
50 kg1000 gram
60 kg1200 gram

Hur mycket torrfoder ska en hund äta?

Små hundar (1-10 kg) ska äta cirka 0,5-2,5 dl torrfoder per dag. Mellanstora hundar (10-25 kg) ska äta cirka 2,5-6 dl torrfoder per dag. Stora hundar (25-35 kg) ska äta cirka 6-8 dl torrfoder per dag. Mycket stora hundar (35-90 kg) ska äta cirka 8-18 dl torrfoder per dag.

Precis som med färskfoder avgör du hur mycket torrfoder en hund ska äta genom att anpassa doseringen av hundmat efter hundens vikt. Ta också hänsyn till hur aktiv hunden är, ålder och om den är dräkt eller diar. Kom ihåg att växande valpar ska äta mer hundmat än vuxna hundar. 

Som hundägare kan det vara en utmaning att hitta det bästa torrfodret till hund. Det är viktigt att välja ett torrfoder som är fritt från tillsatser, gärna svenskproducerat och gjort på naturliga ingredienser av hög kvalitet.

Utfodringstabell till hund (torrfoder)

Hundens viktMängd torrfoder per dag
1-10 kg0,5-2,5 dl
10-25 kg2,5-6 dl
25-35 kg6-8 dl
35-90 kg8-18 dl

Hur ofta ska hunden ha mat?

En vuxen hund ska äta 1-2 gånger om dagen och en valp ska äta 3-4 gånger om dagen. Valpen behöver få i sig flera små måltider per dag eftersom den har mindre mage och större kaloribehov.  

Hundar behöver inte ha mat lika ofta som vi människor. De flesta hundar äter frukost och middag, men det går lika bra att ge hunden all mat en gång per dag. Hundar som är extra matglada kan uppskatta att få maten utspridd på två måltider istället för en. Känn av vad som funkar bäst för dig och din hund.

Så vet du att hunden får rätt mängd hundmat

Det bästa är att testa sig fram med dosering av hundmat och se hur hunden mår. Om din hund har ett gott humör, glansig päls och ser slank ut är det ett tecken på att du ger den rätt mängd hundmat.

En bra riktlinje är att du ska kunna känna hundens revben men inte se dem. Om du märker att din hund börjar lägga på sig för mycket hull är det bara att dra ner på maten.

Om din hund inte äter kan det bero på faktorer som till exempel stress eller sjukdom. Kontakta en veterinär för att utreda orsaken om hundens aptit inte kommer tillbaka.