Hur länge löper hunden

Hur länge löper hunden? Som matte eller husse till en tik är det bra att ha koll på löpperioden. Hur vet man om tiken är skendräktig och vad ska man göra åt det? Allt detta ska vi svara på nu.

Så länge löper hunden

Hur länge löper hunden? En hund löper i cirka tre veckor och det sker vanligen två gånger per år, med ungefär ett halvårs mellanrum.

Hur ofta en tik löper är individuellt, vissa löper oftare (3-4 gånger per år) och andra inte mer än en gång per år. Under löpperioden är tiken fertil och blir i de flesta fall dräktig vid parning. Som ägare till en tik är det viktigt att ha koll på vanliga symptom på att hunden är dräktig.

När börjar hunden löpa?

En tik löper i regel för första gången när den är sex månader gammal, men ibland kan det såklart också ske tidigare eller senare. Det kan dröja några år innan hunden börjar löpa regelbundet, så oregelbundna löpperioder är oftast inget att oroa sig för. Tikar löper under hela sitt liv och kommer aldrig in i något klimakterie.

Håll lite extra koll på din hund under den första löpperioden (den som sker vid cirka sex månaders ålder). För även om tiken är könsmogen är den inte redo att få valpar så tidigt. De flesta uppfödare avvaktar med parning tills tiken är runt två år gammal.  

Hur vet man att hunden löper?

Som hundägare kan du märka att tiken löper genom att den får blödningar och svullen vulva. Det brukar inte vara så stora mängder blod och ibland händer det att hunden inte blöder alls.

Mindre hundraser blöder ofta mindre och vissa tikar är så noga med att själva ta hand om sin hygien att blödningen knappt märks av. Ett annat tecken på löp kan vara ökad urinering, vilket kommer av att tiken vill visa sin närvaro för hanhundar.

En tik som löper kan bli tröttare än vanligt och vilja sova mer. Det händer också att aptiten ökar, vilket är tikens sätt att förbereda sig för att vara dräktig (oavsett om en dräktighet är aktuell eller inte).

Räkna med att tikens humör kan förändras under löpperioden –  en annars lugn hund kan drabbas av humörsvängningar och bli plötsligt aggressiv mot andra hundar (även andra tikar). 

Om du inte planerar att föda upp valpar och din tik lider av jobbiga löpperioder (eller lätt blir skendräktig) kan det vara en bra idé att kastrera henne. En skendräktig hund kan uppleva obehag både fysiskt och psykiskt. När man kastrerar en tik slutar hon att löpa. Priset för att kastrera hunden varierar beroende på faktorer som ålder, storlek och kön.

8 vanliga tecken på att tiken löper:

  • Blödningar
  • Ökad urinering 
  • Svullen vulva
  • Hanhundar i närheten visar extra uppmärksamhet
  • Humörsvängningar
  • Tiken tvättar sig mer än vanligt
  • Trötthet
  • Ökad aptit

Viktigt att tänka på när hunden löper

En löpande tik kommer med största sannolikhet att dra till sig uppmärksamhet från okastrerade hanhundar i området. När du är ute på promenad med din löpande tik kommer du garanterat att märka av detta, hanhundarna kommer att dras till henne och hon kommer inte att stöta bort dem.

Det är viktigt att aldrig lämna en löpande tik själv utomhus (eller i närheten av okastrerade hanhundar). Hanhundar kan känna lukten av en löpande tik lång väg, så bli inte förvånad om oönskade friare dyker upp! När ni är ute på promenad ska tiken alltid vara kopplad, även om hon går lydigt och fint utan koppel i vanliga fall.

Skydd för löpande tik (tikskydd)

Om tiken blöder så att det blir fläckar (större hundar blöder i regel mer än mindre) kan det vara bra att skaffa ett så kallat tikskydd. Det är en liten byxa som tiken får ha på sig för att undvika att fläcka ner till exempel möbler och mattor.

Vissa hundar (framförallt mindre hundraser) behöver inte tikskydd eftersom de inte blöder särskilt mycket och själva är noga med att tvätta sig. Hundar som föredrar att ta hand om sin egen hygien kan också komma att ogilla tikskyddet. I det fallet kan det vara en bättre lösning att ta bort mattorna och skydda möblerna med handdukar.