tömma analsäckar hund

Misstänker du att din hund har analsäcksinflammation? Inflammerade analsäckar hos hund är ett vanligt problem som för det mest är lätt att åtgärda. Du kan tömma analsäckar på hund själv eller med hjälp av en veterinär. Här får du veta hur du gör för att upptäcka, behandling och förebygga analsäcksinflammation hos hund.  

Vad är analsäcksinflammation hos hund?

Analsäcksinflammation hos hund innebär att hundens analsäckar blivit överfyllda och inflammerade.

Hundens analsäckar sitter innanför analöppningen och producerar ett illaluktande sekret. Sekretet i analsäckarna töms vanligen tillsammans med avföringen när hunden gör sina behov. Hunden kan också råka tömma analsäckarna om den blir skrämd.

Om sekretet av någon anledning inte töms som det ska kan hundens analsäckar bli överfyllda och så småningom inflammerade.

Det vanligaste symptomet på analsäcksinflammation är att hunden drar rumpan mot marken i ett försök att tömma analsäckarna och dämpa obehaget.

Analsäcksinflammation är vanligt förekommande hos hundar och för det mesta lätt att åtgärda. Vissa hundar drabbas av inflammerade analsäckar en gång, medan andra har oturen att få återkommande problem. 

Inflammerade analsäckar kan vara mycket smärtsamt för hunden. Om din hund har analsäcksinflammation behöver du eller en veterinär tömma analsäckarna på sekret. Ibland kan det räcka att tömma analsäckarna själv, men det är viktigt att veta att allvarlig analsäcksinflammation kräver behandling av veterinär.

Är analsäcksinflammation hos hund farligt?

Nej, analsäcksinflammation hos hund är inte farligt, så länge hunden får behandling och analsäckarna töms. En hund med akut analsäcksinflammation har ofta mycket ont och kan kräva veterinärvård.

Om du inte är van vid att tömma analsäckarna själv och din hund upplever akut smärta är det bäst att kontakta veterinär för omgående behandling.

Vad är orsaken till analsäcksinflammation hos hund?

Analsäcksinflammation hos hund uppstår när sekretet i hundens analsäckar inte töms som de ska. Det finns olika orsaker till att en hund får analsäcksinflammation.

En vanlig orsak till inflammerade analsäckar är att hunden är förstoppad, när hunden inte utför sina behov regelbundet töms inte heller analsäckarna.

Analsäcksinflammation kan också uppstå efter att hunden haft diarré eller lös avföring, när avföringen är för mjuk saknas trycket som krävs för att tömma hundens analsäckar.

Vissa hundar har lättare att drabbas av inflammerade analsäckar, till exempel för att de har trånga analsäcksgångar eller överproduktion av analssekret. Övervikt och allergier kan också öka risken för analsäcksinflammation.

Orsaker till analsäcksinflammation hos hund:

 • Förstoppning
 • Diarré eller lös avföring
 • Trånga analsäcksgångar
 • Överproduktion av analssekret
 • Allergier
 • Övervikt

Vad är symptomen på inflammerade analsäckar hos hund?

Vanliga symtom på inflammerade analsäckar hos hund är att hunden drar rumpan i marken, slickar eller biter i analområdet och luktar illa där bak.

En hund med analsäcksinflammation kan få svårt att uföra sina behov och det kan komma blod eller var ur analområdet.

Bilder på analsäcksinflammation hos hund kan visa att hundens anal blivit rött eller svullet. När hundens analsäckar är överfyllda kan det också hända att den läcker sekret ur analöppningen.

Inflammerade analsäckar hos hund kan leda till att bölder utvecklas vid analöppningen. Det är viktigt att hunden får behandling för analsäcksinflammationen även om bölderna spricker av sig själva.

En sprucken böld kan tillfälligt dämpa obehaget av analsäcksinflammationen, men analsäckarna behöver fortfarande tömmas.

Symptom på inflammerade analsäckar hos hund:

 • Hunden drar med rumpan mot marken
 • Hunden slickar eller biter sig i området kring analen
 • Hundens bak luktar illa
 • Det kommer var eller blod ur analområdet
 • Hundens anal är rött eller svullet
 • Hunden ser ut att ha ont när den utför sina behov
 • Bölder runt analöppningen
 • Det läcker sekret från analsäckarna

Hunden kan ha överfyllda analsäckar utan att utveckla analsäcksinflammation. Om du tömmer hundens analsäckar i tid kan du förebygga inflammation.

Det vanligaste är att hundägare tar hjälp av en veterinär för att tömma hundens analsäckarna, men det går också bra att göra det själv.  

Så behandlar du analsäcksinflammation hos hund själv

Det finns några saker du kan göra själv för att lindra hundens analsäcksinflammation.

Först och främst är det viktigt att hålla det inflammerade området rent. Tvätta gärna området med ljummet vatten två gånger per dag. Sätt på hunden en krage om den inte kan låta bli att slicka eller bita runt analöppningen.

På Apoteket hittar du Xyloproct, en receptfri salva som kan dämpa analsäcksinflammation hos hund. Xyloproct är egentligen en hemorrojdsalva för människor, men rekommenderas av vissa veterinärer även till hundar.

Nästa steg är att tömma analsäckar på hund. Du kan tömma hundens analsäckar själv om analsäcksinflammation är lindrig. Om analsäcksinflammationen är allvarlig kan hunden behöva veterinärvård. 

Hur gör man för att tömma analsäckar på hund?

Du kan tömma analsäckarna på hunden genom att försiktigt klämma på dem tills innehållet kommer ut. Ta på dig ett par plasthandskar, lyft upp svansen och lokalisera hundens analsäckar precis innanför analöppningen. Analsäckarna kommer att kännas som två små kulor i samma storlek som ett blåbär eller en vindruva. 

Kom ihåg att de flesta hundar tycker att det är obehagligt att få analsäckarna tömda. Fokusera på att vara lugn och tålmodig så att hunden känner sig trygg. Ta gärna hjälp av en person som håller i hunden så att den inte gör några hastiga rörelser.

Kort film om hur du gör för att tömma analsäckar på hund

Börja gärna med att se en film om att tömma analsäckar på hund. I den här filmen förklarar Kara Erdman, veterinär på DoveLewis Emergency Animal Hospital, hur du tömmer hundens analsäckar på rätt sätt.


Om du fortfarande känner dig osäker finns det flera filmer på youtube om att tömma analsäckar på hund. 

Töm bara hundens analsäckar om du känner dig säker på att du klarar av att göra det på korrekt sätt. Om du är osäker är det bättre att ta hjälp av en veterinär.

Behandling av analsäcksinflammation hos veterinär 

Om du inte kan eller vill tömma analsäckar på hund själv kan du besöka en veterinär för behandling av analsäcksinflammation hos hund.

Vid en lindrig analsäcksinflammation räcker det oftast att hundens analsäckar töms för att den ska bli frisk. Veterinären tömmer analsäckarna genom att klämma ut innehållet.

I vissa fall kan inflammerade analsäckar leda till att det utvecklas bölder och blir stopp i utförsgången. Då kan veterinären behöva ge hunden lugnande och spola rent analsäckarna. Om hunden har mycket ont kan den också få smärtstillande.

Hundar som ofta har analsäcksinflammation kan behöva operera bort analsäckarna. Rådfråga din veterinär om din hund har återkommande problem med inflammerade analsäckar.

Vad är priset för behandling av analsäcksinflammation hos hund?

Kostnaden för att behandla analsäcksinflammation hos hund är cirka 1000-2000 kronor, inklusive tömning och spolning av hundens analsäckar.

Kom ihåg att priset för analsäcksinflammation hos hund varierar beroende på vilken veterinär du besöker och vilken behandling som krävs. 

Hur gör man för att förebygga analsäcksinflammation?

Ett sätt att förebygga analsäcksinflammation är att främja hundens maghälsa. Om din hund är fri från magproblem som förstoppning och diarré är risken för inflammerade eller överfulla analsäckar mindre. Hur hundens avföring ser ut kan faktiskt berätta en hel del om hundens hälsa.

Du kan förebygga analsäcksinflammation genom att vara uppmärksam på eventuella magproblem hunden drabbas av och snabbt åtgärda dem. En hund som gör sina behov regelbundet löper mindre risk att drabbas av analsäcksinflammation.

Om din hund har magproblem är det viktigt att gå till botten med problemet, ett första steg kan vara att se över hundens kostvanor. Många hundar drabbas av magproblem på grund av att de är allergiska eller överkänsliga mot något de ätit.

Vissa hundar har lättare att drabbas av analsäcksinflammation på grund av hur deras analsäckar är utformade. Om du har en hund som har återkommande problem med analsäcksinflammation kan det vara bra att du lär dig hur du tömmer hundens analsäckar själv.

Genom att tömma hundens analsäckar när de är på väg att bli överfyllda kan du förebygga analsäcksinflammation. 

Du kan också förebygga analsäcksinflammation genom att se till att din hund håller sig i form. Om din hund är överviktig är det viktigt att se över matvanorna, räkna ut hur mycket hunden ska äta, minska på godiset och motionera regelbundet. Hundar som är överviktiga har större risk att drabbas av analsäcksinflammation.