hundens avföring

Vad betyder det när hundens avföring är svart, grön eller kanske gul? Som hundägare är det viktigt att veta hur en frisk hunds avföring ser ut. Här får du veta vad hundbajsets färg, innehåll och konsistens säger om hundens hälsa. 

Hur ser en frisk hunds avföring ut?

En frisk hunds avföring är brun, fast och lätt för hunden att trycka ut. Färgen på hundbajset kan variera från ljusbrun till mörkbrun beroende på vad hunden äter.

Om din hund är frisk ska avföringen vara fri från slem, blod och vita prickar. Avvikande hundbajs kan vara ett tecken på att hunden inte mår bra.

Hundbajs som är grönt, svart eller gult är inte heller normalt. Hundens avföring ska inte heller vara för lös eller för hård. Diarre och förstoppning hos hund är vanliga tecken på magproblem.

Hundar som är känsliga mot gluten kan förstoppning eller diarré av hundmat som innehåller spannmål. Du kan prova att byta till spannmålsfritt hundfoder och se om hundens mage mår bättre.  

Genom att hålla koll på hundens avföring har du större chans att tidigt identifiera och förebygga sjukdom hos hunden. Hundbajs kan berätta en hel del om hur hunden mår på insidan.

Hundens maghälsa är minst lika viktig som för oss människor. Om hundens avföring plötsligt förändras är det viktigt att reda på varför. Här får du veta vad det kan betyda när hundens bajs är avvikande. 

Vad betyder det när hundens avföring är avvikande?

Svart avföring hos hund

Svart avföring hos hund kan vara ett tecken på blödning i tarmkanalen. Det kan till exempel bero på ett blödande magsår eller en inflammation i hundens tarmar. Kontakta veterinär för att ställa diagnos och få hjälp om hunden har svart avföring.

Hunden kan också få mörk avföring om den har ätit något svart som blodpudding eller lever. Om den svarta färgen beror på något som hunden har ätit kommer avföringen återgå till sin normala färg inom 48 timmar.

Svart avföring hos hund kan vara lös, fast eller hård beroende på hundens maghälsa. Du kan läsa mer om vad det betyder när hundens avföring är lös eller hård längre ner.

Gul avföring hos hund

En hund som har gul avföring kan ha problem med levern eller gallan. Om din hund både har gul avföring och också visar tecken på att må dåligt är det viktigt att kontakta veterinär.

Gul avföring hos hund kan också betyda att den fått i sig något gult som mango eller saffran. Om hunden är lös i magen och har gul avföring samtidigt kan det bero på magproblem. Du kan läsa mer om vad hundbajsets konsistens betyder längre ner. 

Grön avföring hos hund

Grön avföring hos hund kan vara tecken på problem med gallblåsan. Ibland kan grön avföring hos hund också bero på att den ätit något grönt som gräs eller hundgodis med grön färg.

Om din hund både har grön avföring och samtidigt visar tecken på att inte må bra är det viktigt att uppsöka veterinär. Andra symptom på att hunden har problem med gallblåsan är kräkningar, diarre och buksmärta. Grön diarre hos hund kan också vara en signal om att gallblåsan krånglar.

Blod i hundens avföring

Det är vanligt att hunden har lite blod i avföringen i samband med diarré eller andra magproblem. Blod i hundens avföring kan bero på att tarmen blivit irriterad och blödningar uppstått.

Om hunden har lite ljust blod i avföringen någon enstaka gång är det oftast ofarligt. Uppsök veterinär om du upptäcker större mängder blod eller mörkt blod i hundens avföring. 

Slem i hundens avföring

En hinna runt hundens avföring kan betyda inflammation i tarmarna. Kontakta veterinär om din hund har slemmig avföring som inte försvinner.

Slem i hundens avföring kan betyda att den ätit något som den inte tål. Ibland kan det hjälpa att lägga om hundens kost för att bli av med slemmig avföring.

Mask kan också orsaka slem i hundens avföring. Om din hund har slemmig avföring kan det vara ett tecken på att den behöver avmaskas. 

Vita prickar i hundens avföring

Ibland kan hunden kan ha vita prickar i avföringen som liknar riskorn. Vita korn i hundens avföring är vanligen ett tecken på mask. Bli inte orolig om du upptäcker vita korn i hundens avföring. De flesta hundar får mask någon gång i livet och det brukar vara lätt att åtgärda.

Rådfråga en veterinär om du är osäker på om de vita prickarna i hundens avföring är mask. Hur ofta hunden ska avmaskas beror på faktorer som hundens ålder och eventuell exponering för parasiter. Det är viktigt att fastställa att hunden verkligen har mask innan du avmaskar den.

Ljus avföring hos hund

Om din hund har ljus avföring kan det vara ett tecken på överskott på kalk. Hundar som äter mycket ben och brosk kan ibland få i sig för mycket kalk. När hundens avföring är ljus och har mjölig konsistens beror det ofta på att den fått mycket ben i kosten. 

Ljus avföring med samma lätta konsistens som frigolit kan betyda att hunden fått i sig mycket brosk. Om hunden har ljus avföring och problem med förstoppning kan du prova att dra ner på brosket.

Går hundens avföring inte tillbaka till sin vanliga färg trots att du dragit ner på ben och brosk? Då kan det vara bra att kontakta veterinär för att säkerställa att allt står rätt till med hundens matsmältning.

Förstoppning hos hund

Om hunden är förstoppad beror det ofta på att den fått i sig något svårsmält. Det kan vara ett livsmedel den inte tål, för mycket mat på en gång eller något föremål som orsakat stopp i tarmen. Stress hos hund kan också orsaka förstoppning.

Du kan lindra förstoppning hos hund genom att ge den gott om motion och tillräckligt med vatten. Ibland kan extra fiber i hundens kost hjälpa mot förstoppning. Om förstoppningen inte går över är det bäst att kontakta veterinär för rådgivning. 

Diarré hos hund

Det är vanligt att hunden har diarré någon gång ibland som följd av något den ätit. En hund kan få diarré som följd av en allergisk reaktion på till exempel mat eller läkemedel.

Om du byter hundfoder och din hund får diarré kan det vara för att magen behöver lite mer tid att vänja sig. Sjukdomar som påverkar hundens lever, bukspottkörtel och njurar kan också orsaka diarré.

Kontakta veterinär om din hund både har diarré och symptom som buksmärta, minskad aptit eller kräkningar. Samma sak gäller om din hund har återkommande diarré.

En hund som har diarré under en längre period kan få vätskebrist. Valpar är extra känsliga för att drabbas av vätskeförlust vid diarré. Rådfråga alltid veterinär om du är orolig för hundens hälsotillstånd.

Det är viktigt att gå till botten med hundens magproblem. En hund som går med förstoppning eller diarré för länge kan få problem som analsäcksinflammation. Om din hund drabbas av analsäcksinflammation behöver du veta hur du gör för att tömma hundens analsäckar.