hund kissar inne

“Min hund kissar inne, vad ska jag göra?” är en fråga många hundägare ställer sig. Det är inte så ovanligt som du kanske tror med hundar som kissar inne. Här får du hjälp att reda ut varför din hund kissar inne, du får också veta vad du ska göra för att få hunden att sluta kissa inne. 

Varför kissar hunden inne?

En hund kissar inne av flera anledningar, det kan bland annat bero på att den inte är korrekt tränad att kissa utomhus, inte får vara ute tillräckligt länge, markerar sitt revir eller har någon sjukdom som påverkar urineringen.

Som valpägare får man vara redo på att valpen kissar inne bland, det tar i regel 4-8 månader innan den är helt rumsren.

Har du en vuxen hund som plötsligt börjar kissa inne? Om din hund kissar inne trots rumsren är det viktigt att gå till botten med problemet.

Vissa hundar kissar inne för att de känner sig stressade eller rädda för något i omginingen. En hund kan också råka kissa på sig inomhus för att den är ovanligt glad eller exalterad över något.

Om du har en gammal hund som kissar inne kan det bero på att den fått försämrad kontroll på urinblåsan eller blivit förvirrad av demens. 

När en vuxen handhund kissar inne kan det bero på att den vill markera sitt revir, det är extra vanligt bland hanhundar som nyligen blivit könsmogna. Om du har problem med att din hund kissar inne för att markera revir kan en lösning vara att kastrera hunden.

En tik kan också kissa inne för att markera revir, även om det är mer ovanligt än bland hanhundar. Om din tik kissar inne är det viktigt att utesluta livmoderinflammation som är vanligt förekommande hos äldre tikar.

Sjukdomar att utesluta när hunden kissar inne

När en annars rumsren hund kissar inne kan det vara ett tecken på att något inte är som det ska. Det är viktigt att reda ut varför hunden kissar inne för att bli av med besväret, antingen med träning eller veterinärvård. 

Om din vuxna hund kissar inne mycket kan det vara ett tecken på att något är fel. En hund som kissar ofta och inne kan ha drabbats av en sjukdom som påverkar urineringen. Kontakta alltid veterinär om du är orolig för hundens hälsa.

Vanliga sjukdomar att utesluta om hunden kissar inne är urinvägsinfektion, njursjukdom, livmoderinflammation, diabetes, leversjukdom och demens hos hund.

10 vanliga anledningar till att hunden kissar inne:

 • Hunden är inte korrekt tränad att göra sina behov utomhus
 • Du går inte ut med hunden tillräckligt ofta eller länge
  Din hund har vant sig vid att göra sina behov på en speciell plats i hemmet
 • Hunden är stressad eller rädd och råkar kissa på sig inomhus
 • En hund kan kissa inne för att markera sitt revir
 • Hunden kan ha drabbats av en sjukdom som påverkar urineringen
 • En hund kan kissa på sig när den blir ovanligt glad eller exalterad
 • Det kan ta ett tag för en valp att bli rumsren
 • Gamla hundar kan få försämrad kontroll på urinblåsan 
 • En dement hund kan råka kissa inomhus för att den är förvirrad

Hur får man hunden att sluta kissa inne? 

Om du har en hund som kissar inne vill du såklart veta vad du ska göra för att få den att sluta. Var inte orolig, det är inte så ovanligt som du kanske tror att en hund kissar inomhus.

När en vuxen hund börjat kissa inne kan det vara en utmaning att få den att sluta, men det betyder inte att det är omöjligt.

Du tränar en vuxen hund som kissar inne på samma sätt som du skulle träna en valp som inte är rumsren än, med fasta rutiner, positiv förstärkning och en stor dos tålamod.

Innan du börjar träna din hund att sluta kissa inne är det viktigt att ta reda på varför den kissar inne, kanske är det en urinvägsinfektion som spökar?

5 effektiva tips för att få hunden att sluta kissa inne:

 • Ta ut hunden så fort den visar tecken på att behöva utföra sina behov, speciellt efter att den sovit, ätit, druckit och lekt
 • Sätt tydliga rutiner för när du går ut med hunden och ge den gått om tid att utföra sina behov
 • Belöna hunden när den gör sina behov ute, ge godis och beröm den ordentligt varje gång (fast det känns tjatigt) 
 • Lär dig läsa hundens kroppsspråk, om du lär dig hur hunden beter sig när den är på väg att utföra sina behov kan du snabbt avbryta när det behövs
 • Ge inte upp, fortsätt träna hunden tills den lär sig och själv signalerar när den behöver gå ut

Varför kissar hunden inne på samma ställe?

Det är inte ovanligt att en hund kissar inne på samma ställe, ofta är det mattan som blir utvald som toalett eftersom hundar föredrar att göra sina behov på något mjukt.

Om hunden inte är tränad att göra sina behov utomhus väljer den ofta en specifik plats i hemmet som toalett.

När en hund kissar inne på samma ställe är det viktigt att träna den att göra sina behov utomhus, så att den slutar förknippa mattan (eller liknande) som toalett.

Det är viktigt att vara tydlig och belöna hunden när den kissar utomhus. Du vill att hunden ska förknippa att kissa ute med något positivt.

Ibland kan det hjälpa att ta bort tillgången till platsen där hunden brukar kissa inne. Om det till exempel är en matta kan du prova att ta bort den eller blockera vägen så att hunden inte kan nå fram till den. 

Varför kissar valpen inne efter promenaden?

Det kan ta ett tag för en valp att bli rumsren, därför är det viktigt att ha tålamod, vara tydlig och inte ge upp träningen när det känns frustrerande. Om din valp kissar inne efter promenaden är det ett tecken på att den ännu inte lärt sig att toaletten är utomhus.

När en valp kissar inne efter promenaden beror det ofta på att den fått för sig att en plats i hemmet (ofta mattan) är toaletten. För att få valpen att sluta kissa inne efter promenaden är det viktigt att vara tydlig med vad du vill att den ska göra istället.

Du tränar valpen genom att belöna den varje gång den kissar ute. Kom ihåg att vara snabb med att ta ut valpen så snart den visar tecken på att behöva utföra sina behov. En bra regel är att alltid ta ut valpen efter att den har ätit, druckit, sovit och lekt. De flesta hundar blir rumsrena runt 4-8 månaders ålder. 

Det är inte ovanligt att en könsmogen hund kissar inne för att markera sitt revir. Även vuxna hundar, framförallt hanhundar, kan få för sig att kissa inne för att markera revir.