ögonsjukdomar hos hund

Misstänker du att din hund har en ögonsjukdom? Om din hund har rinnande, röda eller grumliga ögon kan det vara ett tecken på ögonproblem. Här hittar du en lista över vanliga ögonsjukdomar hos hund, vilka symptom du ska hålla utkik efter och vad du ska göra om din hund drabbas. 

Varför uppstår ögonproblem hos hund? 

Hunden kan råka ut för ögonsjukdomar av flera olika anledningar. Det kan vara genetiskt, men det kan också bero på att hunden har fått något i ögat som skapat irritation. Hundraser med mycket hårväxt i ansiktet behöver klippas regelbundet för att hårstrån inte ska irritera ögonen.

Om din hund har hår som växer in mot ögat är det bäst att undvika att klippa det själv. I värsta fall kan utväxten bli stubbig och skada hundens hornhinna. Då är det bättre att låta en veterinär ta bort den irriterande hårväxten kirurgiskt. 

Hundar med utbuktande ögon, grunda ögonhålor och korta nosar ligger i riskzonen för att få ögonsjukdomar. Ögonproblem drabbar lätt raser som mops, shih tzu och bostonterrier.

Mopsen som är känd för sina stora ögon har tendens att utveckla ögonproblem, bland annat till följd av av att ögonfransarna växer fel och skaver mot ögat.

Vissa ögonsjukdomar hos hund är lindriga och läker snabbt med rätt behandling. Andra kan vara elakartade och i värsta fall leda till blindhet. Om du misstänker att din hund har allvarliga ögonproblem är det viktigt att kontakta veterinär. 

Symptom på ögonsjukdomar hos hund:

  • Rinnande ögon
  • Grumliga ögon
  • Grå hinna på ögat
  • Röda ögon
  • Variga ögon
  • Överdrivet blinkande
  • Överkänslig mot ljus

10 vanliga ögonsjukdomar hos hund

Hundens syn skiljer sig från människans både när det kommer till färg- och mörkerseende. Som matte eller husse är det viktigt att ha koll på symptomen för ögoninfektion hos hund. Nedan kan du ta del av en lista med 10 av de vanligaste ögonsjukdomarna hos hund, vilka symptomen är och vad du ska göra om de drabbar din hund.

1. Katarakt (grå starr)

Symptom på grå starr hos hund, eller katarakt som det också kallas, är att ögonen blir grumliga, de kan också anta en gråaktig nyans. Om din hund har en grå hinna över ögat kan det vara ett tecken på grå starr.

Det går att operera katarakt hos hund, men det är inte så vanligt att man gör det i Sveriger. Katarakt finns hos ett flertal hundraser, bland annat golden retriever och cocker spaniel. 

2. Sards ögonsjukdom hos hund

Sards är en ögonsjukdom som orsakar blindhet hos hund. Idag finns det dessvärre inte någon behandling för hundar med sards. En hund som lider av sards blir blind inom ett par dagar eller veckor.

Som tur kan de flesta hundar anpassa sig och leva ett bra liv trots blindheten. Sards är ingen smärtsam ögonsjukdom för hunden och påverkar inte livslängden.

Hur vet man att hunden är blind? Ett symptom på att hunden blivit blind är att pupillen kan bli förstorad. På en hund som kan se drar pupillerna vanligtvis ihop sig när de utsätts för ljus, men det gör de inte på en blind hund.

Andra symptom på att hunden blivit blind kan vara att den råkar stöta emot möbler, inte klarar av att fånga en boll eller inte hittar i sin omgivning som den brukar. 

3. Bindhinneinflammation hos hund

Bindhinneinflammation, eller konjunktivit som det också kallas, är en ögonsjukdom som får hundens öga att svälla. Hundar som har torra ögon eller lider av en autoimmun sjukdom har större risk att drabbas av bindhinneinflammation.

Symptom på bindhinneinflammation hos hund är att ögat blir rött och svullet. Om din hund har röda ögon, röda ögonvitor eller röda slemhinnor i ögonen kan det vara ett tecken på bindhinneinflammation. Eftersom det är en smärtsam ögonsjukdom för hunden är det viktigt att vara snabb på att identifiera symptomen. 

Rådfråga veterinär om du misstänker att din hund har bindhinneinflammation. Lindrig bindhinneinflammation går ofta att behandla själv med ögondroppar som är anpassade för hundar. 

4. KCS ögonsjukdom hos hund

KCS, eller keratoconjunctivitis sicca som ögonsjukdomen också heter, är en följd av nedsatt tårproduktion. Symptom på KCS är att hundens ögon blir röda och torra. En hund som har KCS kan också blinka eller kisa ovanligt mycket. Hundraser som har lätt att drabbas av sjukdomen är bland annat yorkshireterrier, chinese crested dog och cocker spaniel.

Om du misstänker att din hund lider av KCS är det viktigt att den får träffa en veterinär som kan mäta tårproduktionen. Keratoconjunctivitis sicca behandlas därefter genom att man tillsätter ett medel som stimulerar hundens tårproduktion. 

5. Pigmentös keratit hos hund

Ögonsjukdomen pigmentös keratit, eller pigmentförändringar på hornhinnan, som det också kan kallas, drabbar ofta hundar med grunda ögonhålor, utstående ögon och veck i ansiktet, som till exempel mopsen.

Pigmentös keratit kan bland annat orsakas av att hundens hårstrån skaver mot ögat, vilket irriterar hornhinnan och skapar pigmentförändringar. I vissa fall kan man se hur hornhinnans mörka pigment börjar röra sig in mot hornhinnans mittpunkt.

En hund som har drabbats av pigmentös keratit kan få en grå hinna över ögat när pigmentet avtar. Låg tårproduktion och torra ögon kan också leda till pigmentös keratit

Det är viktigt att behandla pigmentös keratit snabbt, i värsta fall kan det leda till blindhet hos hunden. Ögonsjukdomen behandlas med ögondroppar för hund. Om hundens nosveck skaver mot hornhinnan och fortsätter irritera ögat kan det bli aktuellt med ett kirurgiskt ingrepp. 

6. Linsluxation

Terrierhundar löper risk att drabbas av den ärftliga ögonsjukdomen linsluxation. Hos hundar med linsluxation lossnar ögats lins. Tillståndet skapar en rubbning av cirkulationen i ögat, vilket i sin tur kan leda till glaukom (grön starr).

Symptom på linsluxation hos hund är att ögonen tappar sitt pigment, i vissa fall blir de helt vita. Ögonen kan också bli grumliga, röda och börja rinna på en hund som drabbats av linsluxation. 

7. PRA, progressiv retinal atrofi

Ögonsjukdomen PRA får hundens näthinna att tvina bort och leder till blindhet. Den är ärftlig hos ett flertal hundraser, till exempel pudel och golden retriever.

Symptom på PRA brukar visa sig vid 4-6 års ålder genom att hunden får försämrad syn, speciellt i mörker. En hund med PRA kan börja bete sig osäkert och inte vilja gå ut i mörkret. Det finns tyvärr ingen effektiv behandling mot PRA hos hund. 

8. Collie eye anomaly, CEA

Collie eye anomaly, eller CEA som ögonsjukdomen kallas, upptäcktes först på hundrasen collie, som den också har fått namnet efter. Den förekommer även hos andra hundraser som australian shepherd och shetland sheepdog.

En hund med CEA får en missbildning i den bakre delen av ögat. Vissa hundar kan få en mild version av sjukdomen och vara nästintill symptomfria, men i värsta fall kan CEA leda till blindhet.

CEA upptäcks i tidig ålder genom att man gör en undersökning av valpens ögon. Symptom på sjukdomen kan vara blödningar i ögat och avlossning av näthinnan. 

9. Glaukom (grön starr)

Grön starr, eller glaukom som det också kallas, är en ögonsjukdom hos hundar som är ärftlig. Symptom på grön starr är att hunden får röda ögon och förstorade pupiller som inte drar ihop sig i kontakt med ljus. 

Sjukdomen gör att ögat börjar producera mer vätska än vanligt, vilket skapar ett ökat tryck. Det är viktigt att en hund med grön starr snabbt får besöka veterinär för att mäta trycket i ögat och få behandling. Grön starr är smärtsamt för hunden och kan leda till försämrad syn eller blindhet. 

10. Ulcerös keratit hos hund

Keratit hos hund finns i olika varianter, ulcerös keratit är en inflammation i hornhinnan och leder till nedsatt syn. En annan form av keratit är pigmentös keratit, som vi nämner ovan.

Om man inte behandlar ulcerös keratit kan det leda till att hunden blir blind. Ögonsjukdomen behandlas med ögondroppar eller annan medicin, beroende på hur allvarligt tillståndet är. Symptom på ulcerös keratit är att ögats hornhinna blir grumlig, hunden kan också börja skela och bli känslig för ljus.