visa din hund kärlek

Vi älskar våra fyrbenta vänner till månen och tillbaka. Detta visar vi genom att överösa dem med de roligaste leksakerna, den bästa hundsängen, de finaste halsbanden och de godaste tuggbenen. Men hur säger man egentligen “jag älskar dig” på hundspråk? Här får du veta hur du kan visa din hund kärlek på ett sätt som den förstår. 

5 sätt att visa din hund kärlek

1. Klia bakom öronen

De flesta hundar älskar att bli kliade bakom öronen. Hundens öron är nämligen fyllda med känselreceptorer som frigör oxytocin i kroppen. Om din hund ogillar beröring ska du såklart vara försiktig med kliandet.

Du märker snabbt på hundens kroppsspråk om den uppskattar att du kelar med den eller inte. Många hundar sluter nöjt ögonen och zoomar ut när de blir kliade bakom öronen. 

2. Luta dig mot hunden

Det är inte alltid lätt att tolka hur hunden visar kärlek mot sin omgivning. Visste du att din hund försöker visa sin kärlek och tillit till dig genom att luta sig mot dig? Hundar ogillar att bli kramade på det sätt vi människor kramar varandra, för dem kan en lutning mot matte eller husse vara detsamma som en kram.

På samma sätt kan du böja dig ner mot din hund och luta dig försiktigt mot den när du pratar med den för att visa din kärlek tillbaka. 

3. Lägg ner din telefon

Jodå, hunden förstår precis hur frånvarande du är när du sitter med mobilen klistrad framför ansiktet. Hundar är sociala djur som vill umgås med matte eller husse ansikte mot ansikte – de behöver ögonkontakt.

För din hund är mobilen ett irriterande föremål som tävlar med den om din odelade uppmärksamhet. Så försök att lägga ner telefonen i alla fall vid något tillfälle per dag och ge din hund den kvalitetstid den förtjänar. 

4. Skapa ögonkontakt

Som vi nämner ovan gillar hunden att ha ögonkontakt med dig. Din hund kan visa sin kärlek till dig genom att ta ögonkontakt med dig under en längre stund.

En stirrande blick kan också vara ett tecken på aggressivitet hos hunden, så känn alltid av stämningen innan du besvarar ögonkontakten. När du och din hund tar ögonkontakt frigörs oxytocin (kärlekshormonet) hos er båda.

5. Ta en tupplur tillsammans

Hundar är flockdjur vilket innebär att de gärna både leker och sover tillsammans med sina flockmedlemmar. Alla uppskattar inte att dela säng med sin hund, vilket är fullt förståeligt.

Men det betyder inte att ni inte kan ta en tupplur tillsammans på soffan eller på en filt på gräsmattan. Att sova tillsammans med hunden förstärker bandet mellan er och känslan av att ni tillhör samma flock.

Kärleksförklaringar hunden inte förstår:

  • Kramar – vi människor visar gärna vår kärlek genom att kramas, men hundar känner sig snarare fångade och fasthållna när vi försöker krama dem
  • Pussar – hundar förstår sig inte på varför vi vill pussa på dem, de ser det snarare som en inbjudan till lek eller som att du försöker visa att du står över dem i rang
  • Godis – visst, hundar älskar godis! Men godis är bättre i motiverande syfte, för att visa hunden att den gjort något bra. Om du ger hunden godis i ett försök att säga “jag älskar dig” kommer den inte att förstå budskapet