hund för pensionär

Letar du efter en hund som passar äldre? Måttlig aktivitetsnivå, lagom storlek och vänligt temperament stor högt på listan över egenskaper hos hund för pensionär. Här hittar du en lista med 20 lätthanterliga hundraser för pensionärer.

Hur är en bra hund för pensionär?

En hund som passar äldre är med fördel lätt att hantera, kommer i behändig storlek och är vänlig av naturen. Om du är pensionär och funderar på att skaffa hund har du hamnat helt rätt! Här får du hjälp att hitta en hund för pensionär som passar dig och din livsstil.

5 saker som kännetecknar en bra hund för pensionär

Lagom behov av aktivering

När du väljer hundras är det viktigt att ta hänsyn till hundens aktivitetsbehov. Det kan vara bra om en hund för äldre inte kräver för mycket aktivering. Många pensionärer har av olika anledningar inte möjlighet att gå längre promenader flera gånger per dag eller aktivt stimulera hunden mentalt med träning och lek.

Då är det fördelaktigt med en hund med lagom aktivitetsnivå, som kan nöja sig med att gå några varv runt kvarteret och stillsamt hålla sin ägare sällskap inomhus. Självklart finns det också pensionärer som föredrar en aktiv hund. I vår lista över hundraser för pensionärer hittar du både hundraser med hög och låg aktiviteringsnivå. 

Inte för stor hundras

Det kan vara fördelaktigt med en mindre hund för pensionär då den inte kräver lika mycket utrymme i hemmet. En stor hund kan också vara svårare att hantera, till exempel när den drar i kopplet på promenader.

Givetvis finns det också pensionärer som föredrar större hundraser. För att alla ska ha en chans att hitta något som passar har vi både inkluderat små och medelstora hundraser i vår lista över hundar som passar äldre.

Lätt att hantera

Tänk på att välja en hund för pensionär med trevligt och lätthanterligt temperament. Det är bra om en hund för äldre är lätt att träna och har en vänlig personlighet. Den ska vara en trogen följeslagare som älskar människor och gärna är sin ägare till lags.

Inte för dyr i drift

Som pensionär är det vanligt att ha en begränsad budget och det är viktigt att välja en hund som inte kräver för mycket utgifter. Var beredd att det till exempel kan komma kostnader för hundmat, hundfrisör och veterinärbesök.

Om du har en hund med längre päls kan det kräva att du behöver få den klippt oftare vilket kan bli dyrt i längden. Vissa hundraser löper större risk att drabbas av rasspecifika sjukdomar vilket också kan göra att de kostar mer på sikt.

Eftersom alla pensinonärer har olika ekonomiska förutsättningar har vi valt att både inkludera hundar som är dyrare och billigare i drift i vår lista. Vissa föredrar till exemel hundar med längre päls trots att de kan komma att kräva extra kostnader för pälsvård. 

Hund för pensionär: 20 lätthanterliga hundar för äldre 

1. Golden retriever

hund för pensionär

För pensionärer som är aktiva och föredrar en lite större sällskapshund passar golden retriever perfekt. Golden är kända för sitt lugn, sin vänliga personlighet och sociala utstrålning. Du kan i regel räkna med att en golden är lätthanterlig och kärleksfull mot så gott som alla människor.

2. Yorkshire terrier

Yorkshire terrier passar pensionären som vill ha en mindre hund. Yorkien kräver inte överdrivet mycket motion men desto mer uppmärksamhet och kärlek. Den vill gärna vara nära sin ägare och tycker inte om att lämnas ensam för mycket. Yorkien är lätthanterlig men kräver en fast uppfostran för att inte bli skällig. 

3. Cavalier king charles

Cavaliern är en lugn och vänlig hundras som passar bra för pensionärer. Den är för det mesta lättlärd och kräver inte överdriven aktivering eller pälsvård. Som alla hundar behöver cavaliern komma ut på promenader regelbundet men den kan nöja sig med kortare rundor.

4. Labrador retriever

hund för pensionär

Labradoren är ett bra val för pensionären som tycker om att vara ute i naturen och uppskattar en lekfull hund. Som ägare till en labrador kan du räkna med att få kasta många pinnar, labradoren älskar att apportera! Glad, aktiv och utåtriktad är ord vi tycker beskriver labrador retriever bra. 

5. Welsh corgi pembroke

Corgin är en populär hund för pensionärer med sin pigga och vänliga utstrålning. Det är en hurtig liten hund som passar den aktiva pensinonären. Welsh corgi pembroke är i grunden en vallhund och älskar att komma ut på långa promenader i naturen.

6. Mops

Den oemotståndliga mopsen har en stor personlighet och är en perfekt hund för pensionärer. Mopsen checkar av alla kraven på listan över önskvärda egenskaper för en hund som passar äldre. Den är liten, vänlig och kräver varken överdriven motion eller pälsvård. 

7. Shih tzu

Få hundraser är charmigare än shih tzun. Om du letar efter en hund som är liten, älskvärd och lekfull kan shih tzun vara rätt val för dig. Shih tzu älskar att lära sig nya tricks och visar gärna upp dem för publik. Den kräver en stor dos kärlek och uppmärksamhet men det är definitivt värt det med tanke på hur mycket man får tillbaka. Som ägare till en shih tzu får man också vara beredd på en del pälsvård.

8. Cavapoo 

Den levnadsglada cavapoo är en korsning mellan cavalier king charles och pudel. Du känner igen en cavapoo på sin pigga utstrålning, lockiga päls och glada humör. En fördel med cavapoo är att den tillhör listan med hundraser som inte fäller. Cavapoo kräver en lagom dos motion och är en lekfull glädjespridare. 

9. Malteser

Maltesern är känd för sin långa vita päls och små mörka ögon. Den är intelligent, tillgiven sin ägare och för det mesta glad i hågen. Malteser är en bra hund för pensionärer eftersom den är liten, lättlärd och allmänt älskvärd. Den ogillar att vara ensam och följer gärna sin ägare hack i häl. 

10. Labradoodle

Labradoodle är en korsning mellan labrador retriever och pudel. En social, energisk och vänlig hundras som bland annat blivit omtyckt som terapihund. Labradoodle är en passande hund för pensionärer som är aktiva och gillar längre promenader. Den har lockig päls som inte fäller särskilt mycket och är en allergivänlig hundras

11. West highland white terrier

Westie är en robust liten hund med livlig personlighet, stor självsäkerhet och hög intelligens. Den kräver en hel del stimulans vilket gör den till en bra hund för den aktiva pensionären. Om du letar efter en liten men aktiv hund kan en westie vara det perfekta valet. En west highland white terrier är vänlig till naturen och tillgiven sin ägare. 

12. Pudel

Den intelligenta pudeln är en bra hund för äldre eftersom den är lätthanterlig och har en trevlig personlighet. Eftersom pudeln kräver mycket fysisk och mental aktivering passar den bäst för den aktiva pensionären. Pudeln är lekfull och duktig som få på att lära sig nya tricks. Den kräver lite extra pälsvård men den som vill kan hyfsat enkelt lära dig att klippa pudel själv.

13. Bichon frisé

Bichon frisé är ett litet charmtroll med lockig vit päls. Glad, lekfull och tillgiven är personlighetsdrag som gör bichon frisé till en hund som passar äldre. Rasen kräver inte överdrivet mycket motion och älskar människor överlag. Som ägare till en bichon frisé kan du räkna med en del pälsvård. 

14. Chihuahua

För pensionärer som vill ha en liten och lätthanterlig hund kan chihuahua vara ett bra alternativ. Chihuahua är en charmig, lekfull och utåtriktad hundras som älskar att vara i centrum. Det är viktigt att inte dalta med chihuahuan utan tidigt visa vem som bestämmer. Chihuahuan kräver regelbunden motion som alla andra hundar men kan klara sig utan långpromenader.

15. Boston terrier

Bostonterrier är en bra hundras för pensionärer eftersom den är liten, lätt att hantera och har ett vänligt temperament. Den är känd för att vara lekfull, framåt och lojal. Som ägare till en bostonterrier behöver du inte tänka alltför mycket på pälsvård. Bostonterriern är en livlig hund som kräver en lagom dos aktivering. 

16. Dvärgschnauzer

hund för pensionär

Dvärgschnauzern är en liten hund som känns igen på sin sträva päls och skäggiga nos. Rasen är intelligent, lättlärd och beskyddande mot sin ägare. Den kräver en del stimulering och passar bra för den aktiva pensionären. Som ägare till en dvärgschnauzer är det viktigt att vara medveten om att den kräver en del pälsvård. 

17. Bichon havanais

Bichon havanais är en liten och social hund med stor personlighet. Den har en vänlig utstrålning, är mycket intelligent och lekfull. En bichon havanais är en hund som passar äldre personer som är mindre aktiva och vill ha en trevlig sällskapshund. Det kan vara bra att veta att den kräver lite extra pälsvård.

18. Cockerpoo

hund för pensionär

Cockerpoo är den populära korsningen mellan pudel och cocker spaniel. Du kan räkna med att en cockerpoo kommer vara lekfull, utåtrikad och snäll. Cockerpoo är en bra hund för pensionärer eftersom den är lätthanterlig, lagom stor och en riktig glädjespridare. 

19. Pomeranian

hund för pensionär

För pensionärer som är mindre aktiva och vill ha en liten hund är pomeranian ett bra val. Pomeranian är en oemotståndlig pälsboll som älskar uppmärksamhet och att vara sin ägare till lags. Den är energisk och social men kräver inte överdrivet mycket motion. 

20. Goldendoodle

hund för pensionär

Goldendoodle är en korsning mellan pudel och golden retriever. Den är känd för sin lockiga päls som är allergivänlig och inte fäller. Goldendoodle passar bra som hund för pensionärer som är aktiva och har möjlighet att ge den mycket uppmärksamhet. Den är lekfull, intelligent och gillar att lära sig nya tricks. 

5 fördelar med att skaffa hund för pensionär:

  • Social interaktion, en hund ger inte bara sällskap i vardagen utan kan också bidra till ökad social interaktion genom samtal med andra hundägare på hundpromenaden
  • Minskad stress, att klappa en hund har bland annat visat sig sänka blodtrycket 
  • Fysisk aktivtet, fler tillfällen för att komma ut och gå en promenad
  • Känsla av ansvar, att ta hand om en hund ger en meningsfull ansvarskänsla 
  • Minskad ensamhet, hunden är människans bästa vän och man behöver aldrig känna sig ensam med en hund i närheten