labradoodle

Få hundmänniskor har väl missat labradoodlen? Efterfrågan på den populära pudelhybriden är stor och nog förstår vi varför! Rasen känns igen på sin lockiga päls, vänliga karaktär och pigga utstrålning. Att labradoodle är en korsning mellan labrador retriever och pudel är inte svårt att gissa. Både utseende och egenskaper skvallrar om rasens ursprung. Här har vi samlat allt du behöver veta om labradoodlen.

Fakta om labradoodle

Bakgrund

Vad är labradoodle? Labradoodlen är en korsning mellan labrador retriever och pudel. När rasen avlades fram i Australien under 1980-talet var syftet främst att den skulle användas som ledarhund för synskadade personer med pälsdjursallergi.

Rasen klassas som allergivänlig, vilket innebär att många allergiker (inte alla) kan tolerera den. Den hör också till listan med hundar som inte fäller.

Labradoodlen finns i olika sorter, storlekar och färger. Några vanliga färger är brun, aprikos, röd, svart, vit, grå, creme och silver. En “vanlig” labradoodle (även kallad labradoodle origin) är en korsning mellan pudel och labrador retriever. Utöver den finns också australian labradoodle, en korsning mellan pudel, labrador retriever och cocker spaniel.

Rasen förväxlas ofta med goldendoodle som är en korsning mellan golden retriever och pudel.

Svenska labradoodleklubben tillåter korsningar mellan labrador retriever, pudel (alla storlekar), amerikansk cocker spaniel och engelsk cocker spaniel. 

Användningsområden

Rasen används bland annat som ledarhund åt synskadade, som diabeteshund, signalhund och social tjänstehund inom skola, äldrevård eller psykiatri. Med sitt milda och tillmötesgående temperament passar den också perfekt som familje- och sällskapshund.

Hur är labradoodle?

Vi skulle beskriva labradoodlen som en glad, social och sprallig hund, full av livsglädje. Den kommer i regel mycket bra överens med de flesta i sin omgivning, både andra hundar och människor. Eftersom den är framavlad som ledarhund är den lättlärd, anpassningsbar, trygg och mån om att vara sin ägare till lags.

Många labradoodles gillar att bada och är duktiga apportörer, precis som labrador retrievern. De är mycket utåtriktade i sin personlighet och nyfikna av naturen. Du räkna med att din labradoodle kommer hälsa på alla den möter med stor entusiasm. 

Labradoodlen behöver aktiveras både fysiskt och mentalt. Den älskar att spendera tid tillsammans med husse eller matte, vare sig det är på promenader i skogen eller på agilitybanan.

Många labradoodles extraknäcker som social tjänstehund, ledarhund eller signalhund. De trivs bra när de får umgås med människor och använda sin mentala förmåga. 

Är labradoodle skälliga?

Nej, labradoodle är inte en skällig ras. Men alla hundar kan såklart utveckla ett destruktivt skällande beteende om de känner sig stressade eller övergivna.

Vad är en australiensk labradoodle?

En australiensk labradoodle (ALD) är en korsning mellan labrador retriever, pudel och cocker spaniel. Den är mycket lik den klassiska labradoodlen (labradoodle origin) som är en korsning mellan labrador retriever och pudel. 

Skillnad mellan labradoodle och goldendoodle?

Få har väl missat labradoodles populära släkting goldendoodle, som är en korsning mellan golden retriever och pudel. Även om raserna har många likheter finns det några saker som skiljer dem åt. 

Labradoodlen är mycket lekfull, gillar att bada och apportera, egenskaper som den ärvt från labrador retrievern. Goldendoodle är också livlig och utåtriktad, men med ett något mildare temperament, vilket härstammar från golden retrievern.

Båda raserna är sociala, solidariska och tillgivna. Oavsett om du väljer en labradoodle eller en goldendoodle kommer du att få en entusiastisk hund med solig utstrålning och hög lojalitet!

Är labradoodle allergivänliga?

Ja, labradoodlen klassas som en allergivänlig hundras, den tillhör också listan över hundar som inte fäller. Den är framavlad för att kunna tolereras av personer med pälsdjursallergi, men det betyder inte att den passar för alla allergiker. Det är viktigt att understryka att alla allergier och hundar är individuella.

Hur mycket allergen som finns i hundens päls och saliv avgör hur allergivänlig en hund är. Men mängden allergen varierar från hund till hund, det kan till och med skilja sig mellan valpar i samma kull.

Ett tips till allergiker är att testa sig fram och gärna träffa hunden man planerar att köpa vid flera tillfällen (kanske ta den på prov under en period), för att se om den triggar allergiska symptom.

Är labradoodle renrasig?

Nej, labradoodlen är en inte en renrasig hundras, det är en korsning mellan pudel och labrador retriever. Samma sak gäller australiensk labradoodle, som är en korsning mellan pudel, labrador retriever och cocker spaniel. 

Vad väger en labradoodle?

Beroende på storlek kan den väga mellan 7-35 kg. En miniatyr labradoodle väger cirka 7-12 kg, en medium 14-18 kg och en standard 18-23 kg. Det finns också större labradoodles som kan väga hela 23-35 kg. 

När är en labradoodle fullvuxen?

En mindre eller mellanstor labradoodle är fullvuxen när den är runt 8-12 månader gammal, en större kan ta lite längre tid på sig. En miniatyr labradoodle blir cirka 35-40 cm hög, en medium 43-50 cm och en standard 51-55 cm. Det finns också större labradoodles som blir 56-65 cm.

Hur gammal blir en labradoodle?

Den blir cirka 15 år gammal.

Hur klipper man en labradoodle?

Eftersom labradoodlen inte fäller blir pälsen lång relativt snabbt och behöver klippas. Det vanligaste är att man klipper den med klippmaskin på kroppen, för att sen frisera huvud, svans och tassar med en sax. Du kan ta med hunden till en hundfrisör eller klippa den själv.

Den lockiga pälsen behöver kammas igenom ungefär en gång i veckan (oftare under valpens första år). Använd stålkam när du kammar din labradoodle, inte borste. Stålkammen kommer åt tovor som borsten lätt missar. 

Hur ofta ska en labradoodle klippas?

Det brukar vara lagom att klippa labradoodlen första gången när den är runt ett halvår gammal. När pälsen är så pass lång att du inte kan hålla den fri från tovor längre är det dags att klippa, det brukar bli cirka 4-6 gånger per år.

Hur ofta du ska klippa din labradoodle beror på hur lång du vill att pälsen ska vara och hur mycket tid eller ork du har att lägga på pälsvård varje vecka.

Varför är labradoodle så dyra?

Priset kan variera kraftigt beroende på tillgång och efterfrågan. Många labradoodles har flera generationer av labradoodle i sina stamtavlor  (det handlar med andra ord inte “bara” om en parning mellan en labrador retriever och en pudel). Ju bättre stamtavla, desto högre pris.

Priset kan också variera beroende på uppfödare, hundens temperament, hälsa och utseende (labradoodles med röd päls anses vara de dyraste).

Vad kostar labradoodle?

Den kostar mellan 35 000-52 000 kronor. Du kan läsa mer om rasen och hitta uppfödare hos svenska labradoodleklubben.

Varför labradoodle?

  • Fantastisk personlighet, en glad, social och livlig hund
  • Lugnt temperament, anpassningsbar och lätt att ta med på saker i vardagen
  • Älskar människor, vilket gör den till en perfekt familje- och sällskapshund
  • Allergivänlig, många (inte alla) allergiker kan tolerera den
  • Fäller inte! Men är samtidigt oemotståndligt söt i sin lockiga päls