Varför äter hunden gräs

Varför äter hunden gräs? Det är en fråga som många hundägare ställer sig. Är det för att det smakar gott, för att hunden saknar något i sin befintliga kost eller för att den är sjuk? När är det läge att ha överseende och när är det dags att bli orolig? Här reder vi ut allt du behöver veta om gräsätandet. 

Därför äter hunden gräs

Varför äter hunden gräs? Hunden äter i första hand gräs för att den tycker att det smakar gott, för att det släcker törsten och för att ha något att göra. Om hunden äter gräs och kräks upp det kan det däremot bero på att den har ont i magen. 

Det finns veterinärer som påstår att hundar äter gräs för att komplettera brister i kosten. Men faktum är att även hundar med en välbalanserad diet kan få för sig att äta gräs. Sammanfattningsvis är gräsätande i sig ett mycket vanligt hundbeteende.

4 vanliga anledningar till att hunden äter gräs:

  • Många hundar gillar smaken och konsistensen av gräs
  • Gräs kan släcka hundens törst under varma vår- och sommardagar
  • En uttråkad hund kan äta gräs för att ha något att göra
  • Matsmältningsproblem kan få hunden att äta gräs

Varför kräks hunden efter att den har ätit gräs?

En del hundar smaskar glatt i sig gräs utan att det får några större konsekvenser, medan andra helt enkelt inte tål gräs så bra och därför kräks upp det.

Hunden kan också medvetet äta gräs för att framkalla en kräkreflex, till exempel om den försöker kräkas upp något den svalt tidigare som fått den att må dåligt. Att hunden äter gräs för att framkalla kräkningar kan också bero på någon form av matsmältningsproblem.

Är det farligt att hunden äter gräs?

Att hunden äter gräs är för det mesta helt ofarligt. Det är inte ovanligt att hunden äter gräs, särskilt under de varmare årstiderna när gräset är färskt och näringsrikt. Men om du märker att gräsätandet börjar bli hysteriskt och desperat är det ofta ett tecken på att hunden har matsmältningsproblem. 

Då kan det också hända att den stoppar i sig visset gräs, jord, torra höstlöv, grus, stenar och pinnar, för att lindra symptomen. I det här fallet bör du kontakta din veterinär, för att vara på säkra sidan.

Samma sak gäller om din hund plötsligt går från att inte äta gräs alls till att börja äta ovanligt mycket gräs. Du ska såklart alltid hålla ett vaksamt öga på förändringar i hundens vanliga beteende. 

Även om det inte är direkt farligt för hunden att äta gräs är det viktigt att ha koll på vilket sorts gräs den får i sig. Gräs som har behandlats med kemikalier från bekämpningsmedel eller gödsel kan i vissa fall vara giftigt för hunden. Så det skadar såklart inte att hålla ett extra öga på gräsätandet när ni promenerar över okända gräsmattor.

Hur får jag min hund att sluta äta gräs?

Att hunden äter gräs kan också vara ett tecken på att den är uttråkad. Kanske är det så att den inte får tillräckligt med motion eller mental stimulans?

Fundera på om gräsätandet ökar under perioder när du inte har lika mycket tid att spendera med hunden. Lösningen kan ibland vara så enkel som att köpa en ny tuggleksak eller införa mer konsekventa rutiner för lek och motion.

Kortfattat om hundar som äter gräs:

  • Det är för det mesta helt ofarligt att din hund äter gräs
  • Gräsätandet kan bero på att din hund behöver extra stimulans
  • Ibland kräks hunden upp gräset vilket kan bero på problem med matsmältningen
  • Var vaksam så att hunden inte får i sig kemikalier från besprutningsmedel eller gödsel genom gräset
  • Måttligt gräsätande är oftast ingen fara, men om din hund börjar äta hysteriskt mycket gräs kan det finnas ett underliggande problem 
  • Kontakta din veterinär om hunden börjar äta torrt gräs, jord, pinnar eller liknande