Lagotto romagnolo

Är du nyfiken på tryffelhunden lagotto romagnolo? Hundrasen känns igen på sitt livliga temperament, sin lockiga päls och utmärkta spårningsförmåga. Här kommer en artikel dedikerad till den populära lagotton!

Fakta om lagotto romagnolo

Bakgrund

Lagotton kommer ursprungligen från Romagna i norra Italien och är en så kallad vattenhund (en hund som avlats fram för uppdrag i vattenmiljö). Rasen är en duktig vattenapportör, vilket gjort den populär bland både fiskare och jägare.

Den är också en hejare på att spåra tryfflar (och annat). Idag är den kanske mest känd som en av världens främsta tryffelhundar, den älskar att gräva!

Lagotton finns i flera olika färger – vit, smutsvit, orange, brunskimmel och brun (enfärgad eller fläckig). Den känns igen på sin grova, krulliga päls och kräver en rejäl dos pälsvård. 

Användningsområden

Idag används lagotton för att spåra tryfflar, men den är också en riktigt bra sällskapshund. Rasen är aktiv, har utmärkt vittringsförmåga och lätt för att lära sig nya saker.

Den tränar gärna lydnad, spårning, apport eller agility. En utpräglad arbetshund som kräver en hel del aktivitet, gärna långpromenader i skogen där den får nosa omkring fritt!

Hur är en lagotto romagnolo?

Några egenskaper som vi tycker beskriver rasen bra är intelligent, livlig och familjekär! Lagotto romagnolo har ett ovanligt starkt fokus, vilket gör den till en duktig spårare. Den har stor arbetsvilja, vänligt temperament och går ofta bra ihop med andra djur. Rasen är kärleksfull mot sin ägare, älskar sin familj högt och trivs bra i sällskap med barn.

Lagotton är också en lekfull hund som gärna apporterar, simmar och springer fritt i naturen. Den behöver ordentligt med stimulans, fysiskt såväl som mentalt. Nosarbete i skogen är en bra aktivitet, eller varför inte agility?

Är lagotto romagnolo allergivänlig?

Ja, lagotto romagnolo är en allergivänliga hund, men det kan såklart variera beroende på hund och allergiker. Lagotton har en lockig päls som fäller mycket lite, vilket gör att vissa allergiker kan tolerera den bättre än andra raser.

Men det är viktigt att understryka att det inte finns några helt allergifria hundraser. Om du är allergisk är det viktigt att du testar dig fram för att hitta en hund som passar just dig.

Vad kostar lagotto romagnolo?

En lagotton kostar i genomsnitt mellan 16 000-25 000 kronor. Priset beror helt på hundens stamtavla, uppfödare, ålder och träning. Du kan läsa mer om rasen och hitta uppfödare hos svenska lagotto romagnoloklubben.