tollare

Vill du ha en hund som älskar att simma, apportera och gå långa promenader i skogen? Då kanske tollaren skulle passa dig! Här får du veta allt om hundrasen tollare, även känd under det urspungliga namnet Nova Scotia duck tolling retriever.

Fakta om tollare

Bakgrund

Novia Scotia duck tolling retriever, eller tollare som hundrasen också kallas, härstammar som namnet skvallrar om från den kanadensiska halvön Nova Scotia.

Tollaren har en mankhöjd på 45-51 cm och vikt på 17-23 kg. Den är minst av retrieverraserna och har en rödaktig päls, ibland med inslag av vita tecken. 

Nova Scotia duck tolling retriever passar den aktiva hundmänniskan som tycker om att spendera tid utomhus. Du kan räkna med att en rasen har stark jaktinstinkt och kräver mycket aktivering.

Användningsområde

Nova Scotia duck tolling retriever är en apporterande fågelhund som både är populär som jakt- och sällskapshund. Du kanske undrar vad tollare egentligen betyder? Namnet tollare kommer av ordet “tolla” som är ett annat ord för att locka. Under jakten används hundrasen för att “tolla” sjöfåglar.

Tollaren gör sig synlig för sjöfåglarna genom att springa omkring och göra väsen av sig längs med strandkanten. Hundens lekfulla uppseende väcker sjöfåglarnas intresse och får dem att komma närmare. Tack vare tollaren lockas sjöfåglarna inom skotthåll för jägaren som skjuter dem. Tollaren sticker därefter iväg för att apportera de skjutna sjöfåglarna. 

Hur är en tollare?

Tollaren har ett energiskt temperament men är samtidigt en tillgiven sällskapshund. Egenskaper som beskriver Nova Scotia duck tolling retriever väl är lojal, aktiv och social.

Det är viktigt att göra skillnad på tollaren och golden retrievern. Nova Scotia duck tolling retriever påminner om en liten golden retriever till utseendet, men det finns stora skillnader mellan raserna.

Utöver att tollaren är mindre än en golden retriever är den också mer aktiv, uthållig och har starkare jaktinstinkt. Tollaren har en något mer självständig personlighet till skillnad från en golden retriever som gör allt för att vara sin ägare till lags och är en renodlad sällskapshund. 

Hur aktiverar man en tollare?

Nova Scotia duck tolling retriever är en hund som gillar att arbeta och behöver ordentligt med aktivering för att må bra. Det är viktigt att komma ihåg att tollare behöver både fysisk och mental aktivering.

Du kan till exempel aktivera en Nova Scotia duck tolling retriever med långa promenader, apportering, simning, lydnadsträning, agility, jakt och spårning. Tollaren har mycket energi att göra av med så du kan räkna med att spendera mycket tid utomhus tillsammans. Under regniga dagar är det viktigt att även komma på sätt att aktivera hunden inomhus.

Hur gammal blir en Nova Scotia duck tolling retriever?

En tollare blir cirka 10-14 år gammal, åldern varierar såklart beroende på faktorer som gener och livsstil.

Är tollare en bra familjehund?

Ja, tollare passar bra som familjehund i den aktiva familjen! Det är viktigt att tollare får tillräckligt med fysisk och mental stimulans för att må bra. Tollare passar bra hos en familj som tycker om att vara utomhus mycket och har tid att aktivera den.

Är Nova Scotia duck tolling retriever allergivänlig?

Om du har allergi är det bäst att inte välja en Nova Scotia Duck Tolling Retriever, tollare är inte en särskilt allergivänlig hundras. Tollare har inget emot att vara ute i alla väder, simma och rulla sig i lera.

För dig som är allergisk eller ogillar hundar som drar in smuts är tollare troligen inte hundrasen för dig. Det är viktigt att poängtera att alla allergier är individuella och det är möjligt att vissa personer med allergi tål tollare medan andra inte gör det. 

Vad kostar en tollare?

Priset för en Nova Scotia Duck Tolling Retriever är cirka 15000-25000 kronor. Hur mycket tollare kostar varierar beroende på stamtavla, uppfödare och var i landet eller världen du köper den. Priset för tollare kommer vara högre i områden där det är större efterfrågan och finns färre valpar. 

5 saker att tänka på om du vill köpa en tollare:

  • Tollaren är inte en liten version av en golden retriever, de har en stark egen vilja och höga energinivåer
  • Var medveten om att tollaren kräver mycket motion i form av långa promenader, simning och apportering
  • Tollaren behöver även aktiveras mentalt med till exempel lydnadsträning och spårning 
  • Har en stark jaktinstinkt och behöver tränas för att inte sticka iväg när den får vittring om något intressant
  • Tollaren är en lojal och social sällskapshund som även passar bra i aktiva familjer