Alla hundar skäller, vissa mer än andra. Men… varför skäller hunden? Det är en fråga som många hundägare ställer sig. För hunden är skällandet ett sätt att kommunicera. Det kan vara ett tecken på att den är stressad, har separationsångest eller vill varna för något i omgivningen. Här får du veta varför hunden skäller. Du får också tips på vad du kan göra för att få slut på oönskat skällande.
Därför skäller hunden – 3 vanliga anledningar
1. Något i omgivningen stör hunden
Det är vanligt att hunden skäller när den störs av något i sin omgivning. Till exempel om den stöter på ett rådjur eller en bild som dundrar förbi i hög hastighet. Att hunden reagerar på höga ljud som nyårsfyrverkerier eller åskväder är inte heller ovanligt.
I de här fallen är det normalt att hunden blir stressad eller orolig och skäller under kortare stunder. Det bästa du kan göra som hundägare i de här situationerna är att försöka lugna hunden, störningsmomentet kommer försvinna förr eller senare.
Ett annat scenario är när hunden stör sig på något som finns permanent i omgivningen, då kan skällandet bli mer problematiskt. Det kanske är så att hunden stressas av ljud från gatan eller bråkiga grannar vägg i vägg?
Det är viktigt att förstå att alla hundar inte passar in i alla miljöer. Vissa trivs bättre i ett avskilt villaområde, där det är lugnt och tyst. Medan andra inte alls störs av att bo i en lägenhet i stan, med sirener som ljuder utanför fönstret.
Försök kartlägga vad just din hund reagerar på när den skäller och fundera på vad du kan göra för att förebygga det. I bästa fall kan det räcka med att stänga fönstren mot gatan.
2. Hunden har separationsångest
Om hunden skäller när den blir lämnad ensam kan det vara ett tecken på att den behöver mer ensamträning. Det finns vissa regler när det kommer till att lämna hund ensam hemma. Man ska till exempel aldrig lämna en hund som inte känner sig trygg med att vara ensam.
Hunden kan skälla och yla under längre perioder när den känner sig övergiven (vilket varken är kul för hunden eller grannarna). Det kan också hända att den tar ut sin frustration på soffkuddarna, mattan eller dina nya skor.
Att hunden skäller när du lämnar hemmet är inte helt ovanligt, särskilt inte om den är valp eller ovan vid att bli lämnad ensam. Det kan vara för att den känner sig rädd, uttråkad eller stressad över att du ska gå.
I bästa fall stannar skällandet av när hunden har vant sig vid att du faktiskt kommer tillbaka varje gång. Ge inte upp ensamträningen för snabbt! Ett tips är att alltid se till att hunden har fått gå en ordentlig promenad innan du går hemifrån, så att den inte känner sig lika rastlös.
Gillar hunden fortfarande inte att bli lämnad ensam längre perioder? Då kanske det är bättre att hitta en hundvakt eller ett hunddagis än att försöka vänta ut skällandet. Vissa hundar trivs bättre ensamma och andra kräver mer konstant uppmärksamhet.
3. Hunden skäller på andra hundar
Skäller hunden när ni möter andra hundar? Då kanske den behöver få komma ut och socialisera mer, så att den vänjer sig vid situationen. Alla hundar är såklart olika och kan hantera interaktioner mer eller mindre bra. Vissa är mer känsliga och går mindre bra ihop med andra hundar.
Att hunden skäller när en annan hund närmar sig kan bero på att den anar fara och vill varna dig. Beroende på vilken ras din hund är kan den vara mer eller mindre beskyddande.
Hundar som är framavlade för att vakta är av naturen mer skälliga än andra. Men alla hundar kan ibland få för sig att skälla för att varna när de tror sig ana fara.
Om du vet med dig att din hund är känslig, utsätt den då inte för överdrivet mycket interaktioner. Har du en hund som inte går ihop med andra hundar?
Då kanske du ska undvika stadsparkens hundgård och istället träna på att gå kortare promenader med grannens lugna golden retriever som sällskap, så att din hund i första hand vänjer sig vid sällskapet av en annan hund.
Hur får man hunden att sluta skälla?
Varför skäller hunden egentligen? Hunden skäller för att berätta vad den känner, till exempel att den är glad, stressad, orolig eller arg.
Den kan skälla för att den är uttråkad och behöver komma ut på en promenad, för att den vill varna när en främling närmar sig, eller för att den är glad att se dig när du kommer hem efter en dag på jobbet!
Men skällandet är inte alltid bara trevligt, det kan i vissa fall bli destruktivt och problematiskt (både för hunden och omgivningen). Om du har en hund som skäller mycket och ofta kan det vara en signal om att något inte står helt rätt till.
Du kan konsekvent träna hunden att sluta skälla i oönskade situationer genom att använda hundkommandot “tyst” eller “sluta” och belöna hunden när den lyder dig.
Så får du hunden att sluta skälla:
- Ge hunden tillräckligt mycket motion, en uttråkad och rastlös hund skäller mer
- Begränsa störningsmoment i omgivningen, stäng till exempel fönster om hunden är känslig för ljud från gatan
- Ensamträna din hund så att den känner sig trygg när du lämnar hemmet
- Låt din hund få vänja sig vid andra hundar stegvis, så att den inte blir lika orolig i främmande hundars sällskap
- Försök bete dig som att allt är normalt och lugna hunden om den skäller av oro
- Om hunden skäller för att den är trotsig ska du bestämt säga “tyst” och belöna den när den slutat skälla
- Du kan du använda dig av ett antiskällhalsband om du har problem med att få hunden att sluta skälla
Har skällandet blivit en destruktiv ovana? Om hunden fortsätter att skälla överdrivet mycket och du inte förstår varför kan det vara ett tecken på något annat problem. Kontakta alltid din veterinär om du är orolig.