Tandsten på hund

Är du orolig för att din hund har tandsten? Tandsten i sig är ofarligt för hunden, men det är viktigt att behandla i tid för att undvika allvarligare infektioner. Här gör vi en djupdykning i allt du behöver veta om tandsten hos hund. Vi går bland annat igenom hur du tar bort tandsten på hund (hos veterinären eller på egen hand), om tandsten hos hund täcks av försäkringen och vad det kostar.

Hur vet man att hunden har tandsten?

Det är vanligt att hunden får tandsten, speciellt när den börjar bli till åren. Genom att regelbundet hålla koll på hundens tänder kan du snabbt upptäcka tandsten i form av gula eller bruna missfärgningar.

Hur bildas tandsten? Tandsten är ett resultat av plack, som består av bakterier som naturligt finns i munnen. Plack bildar en beläggning på tänderna som kan utvecklas till tandsten om den inte avlägsnas genom att du till exempel borstar tänderna på hunden.

Tecken på tandsten hos hund:

  • Gula eller bruna missfärgningar på tänderna
  • Dålig andedräkt
  • Ojämn tandyta

Är tandsten farligt för hunden?

Tandsten i sig är inte farligt för hunden, så länge det tas bort i tid. Om man har otur kan tandsten som får sitta kvar för länge leda till tandköttsinflammation. Vanliga symptom på tandköttsinflammation är att hundens tandkött blir rött, irriterat och kan börja blöda lätt.

Om man inte åtgärdar tandköttsinflammationen kan den i sin tur utvecklas till parodontit (tandlossning), en sjukdom som kan få tänderna att lossna. Så även om tandsten är ofarligt är det viktigt att behandla det så snabbt som möjligt, för att undvika att det leder till värre problematik för hunden. 

Hur tar man bort tandsten på hund?

Ta bort tandsten på hund hos veterinär

Misstänker du att din hund har tandsten? Då ska du alltid kontakta din veterinär för rådgivning. Om det visar sig att hunden bara har plack kan du själv avlägsna det genom att borsta hundens tänder extra noga. Tandsten däremot, behöver tas bort av en veterinär. 

Hur tar veterinären bort tandsten på hunden? Veterinären avlägsnar tandstenen med en så kallad professionell tandrengöring. Behandlingen utförs när hunden är under narkos och veterinären tar då bort all tandsten (och plack), även under kanten av tandköttet.

Ibland måste veterinären dra ut tänder i samband med detta för motverka infektioner eller för att komma åt tandstenen. Eftersom hunden är sövd under behandlingen känner den ingen smärta när veterinären skrapar bort tandstenen. Veterinären använder sig vanligen av ultraljud för att avlägsna tandstenen, vilket är skonsamt för hundens tandemalj. 

Ta bort tandsten på hund själv

Kan man ta bort tandsten på hunden själv? Ja, det går att ta bort tandsten på hunden själv, utan att den behöver sövas genom narkos. Om du vill avlägsna tandsten på hunden själv gör du det med hjälp av en tandskrapa, vissa använder sig bara av sina fingernaglar.

Det går, men det är inte särskilt effektivt. Samtidigt kan det vara smärtsamt för hunden och riskerar att skada tandemaljen. I värsta fall kan det även leda till tandlossning eller tandvärk hos hunden. Att låta veterinären ta bort tandsten på hunden är i regel den bästa lösningen. 

Hur ofta ska man ta bort tandsten på hund?

Hur ofta man behöver ta bort tandsten på hunden varierar. Vissa hundar får tandsten ofta och andra mer sällan. En bra regel är att hålla koll på hundens tänder dagligen för att se om det sker några förändringar. Om du ser tecken på att tandsten håller på att utvecklas är det dags att kontakta veterinären för eventuell behandling.

Vissa förespråkar att hunden ska genomgå en professionell tandrengöring hos veterinär minst en gång om året, medan andra gärna vill undvika att söva ner hunden mer än absolut nödvändigt. 

Vad kostar det att ta bort tandsten på hund?

Det kostar i regel mellan 3000-4000 kr att ta bort tandsten på hund, men priset kan såklart variera beroende på veterinär, hund och omfattning av tandsten.

Om hunden har mycket tandsten eller tänder som behöver dras ut under behandlingen kan priset stiga. Är du orolig för att din hund kan ha tandsten? Kontakta din veterinär för undersökning och uppskattning av pris. 

Täcker försäkringen hundens tandsten?

Nej, att ta bort tandsten på hund täcks i regel inte av försäkringen. Borttagning av tandsten räknas som förebyggande tandvård, vilket inte brukar omfattas av en klassisk hundförsäkring.

Tandsjukdomar som kan komma av tandsten, som till exempel tandlossning och tandköttsinflammation, brukar inte heller täckas av försäkringen.

Men du ska såklart alltid dubbelkolla med ditt försäkringsbolag vad de har för villkor. Du kan förebygga tandsten och annan liknande problematik genom att borsta hundens tänder dagligen. 

Hur förebygger man tandsten hos hunden?

  • Borsta tänderna! Att borsta tänderna på hunden med en bra hundtandborste minst tre gånger i veckan kan skydda mot tandsten
  • Undersök hundens tänder med jämna mellanrum och kontakta veterinären om du ser tecken på tandsten
  • Har hundens tandsten utvecklats till tandköttsinflammation? I ett tidigt stadie kan du faktiskt få inflammationen att försvinna genom att borsta hundens tänder noga varje dag
  • Låt hunden tugga på ett tuggben som är utformat för att rengöra tänderna
  • Om du ser att hunden börjar få tandsten kan du själv skrapa bort den med hjälp av en tandskrapa eller dina fingernaglar, men var försiktig! Tänk på att tandemaljen är känslig