sjuk hund beteende

Är du orolig för att din slöa hund inte mår bra? När våra fyrbenta vänner mår dåligt vill vi såklart göra allt i vår makt för att de ska må bra igen. Hunden talar om för dig att den är sjuk genom sitt beteende. Här listar vi några av de vanligaste tecknen på att hundens hälsa inte är på topp.

Vilket beteende visar en sjuk hund?

  • Trött, slö, hängig
  • Humörskiftningar, plötslig aggressivitet
  • Haltar, rör sig stelt, hukar sig, kröker på ryggen
  • Ointresserad av sin omgivning
  • Tappar aptiten

Vanliga förändringar i beteendet hos en sjuk hund

1. Hundens ögon förändras

Om hundens ögon plötsligt börjar rinna, blir röda eller svullna kan det vara en varning om att något inte är som det ska. Var också uppmärksam på om hunden blinkar mer än vanligt, det kan betyda att den har ont. 

2. Hunden börjar halta

En hund som har ont kan visa det genom att halta. Om din hund undviker att använda en tass mer än de andra kan det betyda att den har skadat sig. Sprickor, sår eller svamp på tassarna kan till exempel leda till att hunden börjar halta.  

3. Hunden blir slöare än vanligt

Om din annars pigga hund blir trött och hängig kan det vara ett tecken på att den är sjuk. En slö valp som inte vill leka, har tappat aptiten och är ointresserad av sin omgivning är en indikation om att något inte är som det ska.

Är du orolig för att din hund är jätteslö? Trötthet hos hund betyder inte alltid att den mår dåligt. Det kan vara bra att utesluta utomstående faktorer innan du börjar oroa dig för att din slöa hund är sjuk. Hunden kan till exempel också bli trött till följd av värmebölja, en långpromenad eller mycket intryck.

“Min hund är trött och slö, vad ska jag göra?” är inte en helt ovanlig fråga bland hundägare. Vissa hundar är av naturen slöare än andra. En slö hund är därför inte alltid lika med en sjuk hund.

4. Hunden vill inte lämna din sida

Ett tecken på att hunden har ont i magen kan vara att den söker sig extra mycket till matte eller husse. Vissa hundar drar sig undan när de har ont, medan andra söker tröst hos sin ägare.

Om din hund börjar söka närhet mer än vanligt, vill ligga tätt bredvid dig och sitta i knät hela tiden, kan det vara ett tecken på att den har ont. 

5. Hundens aptit förändras

Hur visar en hund att den är sjuk genom sitt beteende? När en annars matglad hund tappar aptiten kan det betyda att något inte är som det ska. Förändrad aptit hos hunden kan vara ett tecken på att den har ont i magen eller munnen, den kan till exempel ha råkat ut för tandsten.

Om din hund inte vill äta är det bäst att kontakta veterinär, du vill såklart inte riskera att den blir undernärd. Ett symptom på att hunden är undernärd är att du tydligt kan känna och se revbenen. 

6. Hundens andning förändras

Om din hund börjar andas snabbt och ytligt kan det vara ett tecken på att den inte mår bra. Det är normalt att hundens andning ökar efter till exempel en fysiskt ansträngande promenad eller när det är varmt ute.

Men om det händer utan anledning kan det betyda att hunden är stressad eller sjuk. Kontakta alltid veterinär om du är orolig för hundens hälsa. 

7. Hundens hållning förändras

Hunden kan förändra sin gång eller hållning för att avlasta där den har ont. Var uppmärksam om din hund plötsligt börjar kröka på ryggen, huka sig eller röra sig stelt. Det kan vara en signal om att något inte står rätt till.

8. Hundens humör förändras

Det är viktigt att vara uppmärksam på eventuella förändringar i hundens beteende. “Hjälp, min hund har ändrat beteende” är en vanlig oro bland hundägare. När en hund som i vanliga fall är lugn och glad börjar bete sig aggressivt kan det vara ett varningstecken.

Hundens humör säger mycket om hur den mår, både fysiskt och psykiskt. Förändringar i hundens humör kan betyda att den har ont eller är sjuk.