Är du orolig för att din hund inte äter? De flesta hundägare råkar vid något tillfälle ut för att hunden inte vill äta och det är för det mesta inget att oroa sig för. Här delar vi med oss av våra bästa tips för att få en matvägrande hund att börja äta igen. Du får också hjälp att reda ut varför din hund inte äter.
Varför äter inte hunden?
Hunden kan börja matvägra av flera olika anledningar, till exempel om den är sjuk, har fått för mycket godis, befinner sig på en ny plats eller är trött på sitt foder.
Det är viktigt att först räkna ut hur mycket hunden ska äta för att kunna avgöra om den äter för lite. En hund som inte äter under en längre tid kan få näringsbrister och bli undernärd. Därför är det viktigt att gå till botten med anledningen till varför hunden inte äter.
5 vanliga anledningar till att hunden inte äter
1. Hunden tycker inte om maten
En vanlig anledning till att hunden inte äter är för att den helt enkelt inte gillar maten. Vissa hundar är kräsna av naturen och accepterar bara en viss sorts mat. Hundmat kan variera mycket i kvalitet och hunden kan känna skillnaden.
Det kan också hända att din hund blivit introducerad för ett nytt foder och nu vägrar gå tillbaka till att äta något annat. Många hundar har till exempel en förkärlek för smaken av färskfoder och fattar snabbt tycke för det om de får chansen att prova. Vips, så duger inte den gamla maten längre.
Varför äter hunden inte torrfoder?
Om din hund slutat äta torrfoder kan det bero på att den inte gillar det längre. Hundens smakpreferenser kan ändras på samma sätt som människans. Om hunden inte äter torrfoder kan du prova att ge den färskfoder istället.
För de flesta hundar är det kärlek vid första tuggan när det kommer till färskfoder, även för de kräsnaste raserna. Vi får inte glömma att hunden härstammar från vargen, ett rovdjur som i första hand äter rått kött.
Det är bara naturligt om din hund föredrar färskfoder framför torrfoder, men det betyder inte att du måste ge den färskfoder. Alla hundägare vill eller kan inte ge sina hundar färskfoder.
Som tur är finns det flera olika varianter av torrfoder på marknaden idag. Bara för att din hund har ratat en sorts torrfoder betyder det inte att det är helt kört. Det bästa torrfodret till hund är smakrikt, innehåller ingredienser av hög kvalitet och är fritt från onödiga tillsatser.
Ett tips för den kräsna hunden är att välja ett torrfoder av hög kvalitet, gärna spannmålsfritt, baserat på animaliska råvaror och utan onödiga tillsatser. Det är stor skillnad på olika sorters torrfoder, både i smak och kvalitet (och din hund märker skillnaden!).
Oroa dig om din hund slutat äta torrfoder, det betyder bara att du inte har hittat rätt torrfoder. Fortsätt att testa dig fram tills du hittar något din hund gillar.
Om det är konsistensen av torrfodret din hund inte tycker om kan du prova att blötlägga det i vatten innan du serverar det. Du kan också liva upp torrfodret med en äggula, riven morot eller lite rå köttfärs till hunden.
2. Du skämmer bort hunden med godis
Om du haft för vana att blanda ner godis i maten och plötsligt slutat kan det också vara en anledning till att hunden börjat matvägra. Din hund är smart, den vet att om den matvägrar tillräckligt länge kommer godiset magiskt att dyka upp i matskålen igen. Du vill ju inte att den ska svälta!
Hundar som får lite för mycket av det goda har en tendens att strunta i den vanliga maten. Varför äta tråkigt torrfoder när de vet att de kan få hönsfötter, kaninpaté och köttbullar, till exempel? För mycket godis i olika former kan göra hunden för kräsen för vanligt foder, det kan förstöra aptiten, precis som för oss människor.
3. Hunden är sjuk
Om din hund inte äter kan det vara ett symptom på att den är sjuk. En hund som inte mår bra kan börja matvägra. Det kan till exempel bero på att den har ont i magen efter att ha ätit något den inte tål. En hund som inte äter kan också ha ont i munnen på grund av tandsten eller andra tandrelaterade problem.
Kontakta veterinär om du är orolig för hundens bristande aptit eller om du inte kan få den att börja äta igen på egen hand.
4. Hunden befinner sig i en ny miljö
Det är vanligt att hundar matstrejkar när de placeras i en ny miljö, till exempel under första tiden hos en ny ägare, eller när husse och matte lämnat bort dem för att åka på semester.
Den som någon gång varit hundvakt vet att hundar ofta matvägrar under det första dygnet på en ny plats. Det beror på att hunden kan känna sig lite osäker och förvirrad i den nya miljön. Ofta ignorerar den helt matskålen och placerar sig på dörrmattan i väntan på att husse eller matte ska komma tillbaka.
Om din hund inte äter direkt efter att du fått hem den från uppfödaren behöver du inte vara orolig. Det tar ofta ett par dagar för den att komma till ro och känna sig hemma på en ny plats. Kom ihåg att hunden har fått lämna både sitt hem, sin mamma och sina syskon utan någon förklaring, det är inte konstigt att aptiten kan avta lite.
5. Hunden behöver tid att vänja sig vid fodret
Ge inte upp om din hund börjar matvägra i samband med att du byter foder. Det tar ofta ett tag för hunden att vänja sig vid ett nytt foder, särskilt om det skiljer sig mycket från det gamla. Börja gärna med att blanda ner lite av det nya fodret i det gamla, så att hunden får en chans att vänja sig vid smaken. Stegvis kan du därefter fasa ut det gamla fodret.
Hur får man en matvägrande hund att äta?
Om din hund matvägrar har vi några enkla tips du kan prova för att få den att börja äta igen. Kontakta veterinär om din hund inte äter under en längre tid.
5 tips för att få en matvägrande hund att äta:
- Byt foder! Prova att byta till färskfoder om din hund inte gillar torrfoder, eller testa ett torrfoder med kycklingsmak om den inte gillar nötkött.
- Satsa på hundmat som har en stark doft, det brukar gå hem hos även de kräsnaste jyckarna
- Byt plats på matskålen, sätt den på en lugn plats där hunden får vara ifred och kan äta i godan ro. Du kan också prova att rengöra matskålen extra nog eller att byta matskål. Vissa hundar föredrar till exempel att äta ur en skål av porslin hellre än en skål av rostfritt stål.
- Låt inte matskålen stå framme hela dagen med mat, ta bort den om hunden inte vill äta och ta fram den igen vid nästa måltid. Ge hunden mat på samma tider, så lär den sig snabbt när det är matdags och inte.
- Liva upp maten med en rå äggula, lite riven morot, äpplebitar eller banan till hunden. Prova dig fram för att se vad din hund gillar, även hundar uppskattar variation, akta dig för att ge för mycket av det goda bara.
Vad ska man göra när den gamla hunden inte äter?
Har din gamla hund börjat tappa aptiten? När hunden blir äldre är det vanligt att den blir mindre aktiv än den varit tidigare i livet, vilket i sin tur kan leda till att aptiten minskar.
Om du är orolig för att din gamla hund äter för lite kan du prova att byta till foder som innehåller mer näring och kalorier, till exempel färskfoder. Det är också lättare att tugga än torrfoder, vilket många äldre hundar uppskattar.
Gamla hundar kan också börja matvägra som ett symptom på sjukdom. Kontakta veterinär om din gamla hund matvägrar under en längre tid.
Vad ska man göra när valpen inte äter?
Är du orolig för att din valp äter dåligt? Det är inte ovanligt att valpar är små i maten, de har en liten mage som bara rymmer lite mat i taget. Valpen behöver äta 3-4 gånger om dagen för att få i sig tillräckligt med näring.
Om valpen inte vill äta alls, eller äter mindre än den behöver, kan du testa att byta foder. De flesta valpar tycker om färskfoder eftersom det har en stark doft och mjuk konsistens. Kom ihåg att valpen ska äta speciellt valpfoder som är anpassat för växande valpar.
En valp som precis kommit till ett nytt hem kan ta lite tid på sig att göra sig hemmastadd. Det är inte ovanligt om valpen matvägrar under det första dygnet hos sin nya familj.
Vad ska man göra om valpen inte vill äta? Ge valpen mat på fasta tider och försök att inte dalta med den för mycket. Om valpen inte vill äta maten är det bäst att ta bort matskålen och försöka igen vid nästa måltid, så att den lär sig att den ska äta direkt när maten ställs fram.
Vilket är det bästa fodret för hundar som inte äter?
Om du har en kräsen hund är det extra viktigt att välja ett foder av hög kvalitet. Många hundar matvägrar för att de inte tycker om fodret. Idag finns det många olika sorters hundmat och de skiljer sig mycket i kvalitet.
Oavsett om du har en hund som är kräsen eller inte är det absolut bästa att välja ett foder baserat på animaliska råvaror, med så lite tillsatser som möjligt. Det ger inte bara den bästa smaken, utan också det högsta näringsinnehållet.
Många hundar föredrar spannmålsfritt hundfoder eftersom det ofta innehåller en högre andel animaliskt protein.
Vad ska man göra när hunden inte äter eller dricker?
Är du orolig för att din hund varken äter eller dricker tillräckligt? Alla hundar är inte lika glada i att dricka vatten. Om du har svårt att få din hund att dricka tillräckligt med vatten kan du istället se till att den får i sig det genom maten. Färskfoder innehåller till exempel mer vätska än torrfoder.
Den vanliga rekommendationen är att hundar ska dricka dricka cirka 0,5 dl vatten per kg kroppsvikt, dagligen. Exakt hur mycket hunden ska dricka kan variera beroende på temperatur och diet.
Om din hund äter färskfoder får den i sig mer vätska genom maten än om den äter torrfoder. Rått kött, basen i färskfoder, har en naturligt hög vätskehalt. Om din hund varken vill äta eller dricka under en längre tid är det viktigt att kontakta veterinär.
5 tips för att få hunden att dricka vatten:
- Byt plats på vattenskålen
- Ställ ut flera vattenskålar så att den alltid har nära till rent vatten, oavsett i vilken del av hemmet den befinner sig
- Rengör vattenskålen
- Byt vattenskål, vissa hundar tycker till exempel inte om att dricka vatten ur en skål av rostfritt stål
- Ge hunden färskfoder och blanda med vatten