aktiveringsleksak till hund

Letar du efter underhållande aktiveringsleksaker till hund? Aktivitetsleksaker kan både hjälpa till att förbättra hundens mentala och fysiska välbefinnande. Här hittar du vår lista med topp 10 bästa aktiveringsleksak till hund. Du får också ta del av tips på hur du gör egna kreativa DIY aktiveringsleksaker till hunden.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Arkenzoo. Tack vare annonssamarbeten kan vi fortsätta skriva artiklar som är gratis för dig att läsa.

nivå 1 svårighetsgrad

Nina Ottosson Dog Smart

aktiveringsleksak hund

Perfekt för hundar som är nybörjare på aktiveringsleksaker.

nivå 2 svårighetsgrad

Nina Ottosson Dog Brick

aktiveringsleksak hund

Medelsvår aktiveringsleksak som låter hunden interagera med lock och klossar.

nivå 3 svårighetsgrad

Nina Ottosson Dog Worker Komposit

aktiveringsleksak hund

Aktiveringsleksak med nivå 3 i svårighetsgrad för hundar som vill ha en utmaning.

Varför ska man köpa en aktiveringsleksak till hund?

Behöver du inspiration för hur du kan aktivera hund inomhus? De flesta hundar tycker det är superkul med leksaker till hund. Om du har en hund som kräver mycket mental stimulans är aktiveringsleksaker ofta uppskattade.

Ibland räcker det inte med en promenad för att hålla hunden på bra humör. Du kan använda en aktiveringsleksak för att förhindra att hunden blir uttråkad och destruktiv. Om du har en hund som är lite på den lata sidan kan en aktivitetsleksak till hund hjälpa till att motivera den och öka även den fysiska aktiviteten.

När hunden leker med en aktiveringsleksak rör den på sig och arbetar för att få tag på belöningen. Bra hundleksaker kan få den lataste av hundar att studsa av entusiasm! När hunden lyckas lösa aktiveringsleksaken och får belöningen känner den sig stolt vilket bygger ett positivt självförtroende.

Många leksaker för hund kräver att hunden och matte eller husse arbetar tillsammans för att lösa problemet. Det är inte bara roligt utan främjar även relationen mellan dig och din hund. Du kan också använda aktivitetsleksaker för att träna vanliga hundkommandon som till exempel “sök”.

5 fördelar med aktiveringsleksak till hund:

 • Mental stimulering som utmanar hundens kognitiva förmåga
 • Förebygger att hunden blir uttråkad och destruktiv
 • Bygger upp hundens självförtroende
 • Ökar den fysiska aktiviteten
 • Positiv interaktion mellan hunden och husse eller matte 

Bäst i test: 10 underhållande aktiveringsleksaker till hund

nivå 1 svårighetsgrad

aktiveringsleksak hund

Nina Ottosson Dog Smart

Här har vi en lätt aktiveringsleksak för hund i trä som ligger på nivå 1 i svårighetsgrad (på en skala från 1-4).

Aktiveringsleksaken är utformad för att förbereda din hund för mer utmanande mentala uppgifter. Perfekt som första aktiveringsleksak för hundar som vill komma igång med att utmana sin kognitiva förmåga!

Nina Ottosson Dog Smart låter hunden använda nos och tassar för att hitta godis som gömts under träklossar. Passar dig som letar efter en lätt aktivteringsleksak till hund i trä.

För att göra spelet mer intressant kan du variera antalet träklossar. Det hjälper till att öka hundens engagemang och allmänna nyfikenhet. Var gärna delaktig själv och visa hunden först hur den ska göra för att lösa spelet.

I början kan du lämna några träklossar öppna för att väcka hundens intresse. Det kommer leda till att hundens självförtroende ökar och den känner sig manad att fortsätta leta även när svårighetsgraden ökar!

3 snabba om  Nina Ottosson Dog Smart:

 • Aktivitetsleksak för hund i trä
 • Göm godis under träklossar och låt hunden leta efter det
 • Nivå 1 i svårighetsgrad och passar hundar som är mindre vana vid aktiveringsleksaker

NIVÅ 2 SVÅRIGHETSGRAD

aktiveringsleksak hund

Nina Ottosson Dog Brick

Nina Ottosson Dog Brick är en medelsvår aktiveringsleksak där hunden får interagera med klossar och lock. Hundens uppgift är att hitta godbitarna som du placerar i akitveringsleksakens gömmor.

Aktiveringsleksaken ligger på nivå 2 i svårighetsgrad (på en skala från 1-4) och kräver att hunden löser problem i flera steg. Du kan anpassa svårighetsgraden genom att täcka över fler eller färre gömmor. Det blir svårare för hunden att få tag i godbitarna desto fler gömmor som är täckta.

Det är en bra idé att först introducera de olika stegen i aktivitetsleksaken för hunden och hjälpa den förstå hur det fungerar. Du kan till en början visa hunden hur den ska göra för att hitta belöningen och göra det svårare stegvis.

3 snabba om  Nina Ottosson Dog Brick:

 • Aktiveringsleksak för hund med nivå 2 svårighetsgrad
 • Låter hunden interagera med klossar och lock när den löser problem i flera steg
 • Börja med att visa hunden hur aktiveringsleksaken fungerar och öka svårighetsgraden stegvis

nivå 3 svårighetsgrad

Nina Ottosson Dog Worker Komposit

Nina Ottosson Dog Worker är en aktiveringsleksak i trä som utmanar hunden kognitiva förmåga. Aktiveringsleksaken ligger på nivå 3 i svårighetsgrad (på en skala från 1-4). Perfekt för dig som vill ha en lite mer utmanande aktivteringsleksak till hund i trä!

Du stoppar ner godis eller torrfoder i de små hålen, lägger tillbaka träklossarna och fäller ner de vingliknande luckorna för att komma igång. Hunden behöver snurra skivan i mitten i rätt läge, avlägsna träklossarna och öppna luckorna för att komma åt belöningen!

För att hunden ska förstå hur hundleksaken fungerar behöver du först visa den var du placerar godiset. Börja förslagsvis med att lämna någon av luckorna öppna så att det blir lättare för hunden att hitta godiset på första försöket.

3 snabba om Nina Ottosson Dog Worker Komposit:

 • Aktivitetsleksak för hund i trä
 • Hunden behöver både snurra skivan, avlägsna klossarna och öppna luckorna för att få tag på belöningen
 • Nivå 3 i svårighetsgrad och passar hundar med erfarenhet aktivitetsleksaker

nivå 4 svårighetsgrad

Nina Ottosson Dog Multi Puzzel

Nina Ottosson Dog Multi Puzzel har luckor som du kan öppna för att lägga i godis eller torrfoder. Visa hunden hur du gör för att öppna luckorna. Det är inte helt lätt!
Luckorna måste både skjutas och snurras för att öppnas.

Låt hunden använda nosen och hjälp den på traven i början om du märker att den har svårt att förstå hur den ska göra.

Nina Ottosson Dog Multi Puzzel ligger på nivå 4 i svårighetsgrad och passar hundar som har lite erfarenhet av aktivitetsleksaker.

3 snabba om Nina Ottosson Dog Multi Puzzel:

 • Aktivitetsleksak på nivå 4 i svårighetsgrad
 • Hunden får leta efter eller torrfoder som du gömmer i luckorna 
 • Visa hunden hur den ska göra för att öppna luckorna, det kan vara svårt i början

studsande aktiveringsleksak

KONG Classic

KONG Classic är en populär aktivitetsleksak för hund med en oregelbunden studs som gör den oförutsägbar och intressant för hunden.

Den är idealisk för hundar som gillar tuggvänliga leksaker och lockar till lek. KONG Classic är tillverkad av hållbart naturgummi som är både greppvänligt och skonsamt mot hundens tänder.

Aktivitetsleksaken finns i flera olika storlekar för att passa alla sorters hundar. Du kan fylla KONG Classic med godis eller torrfoder vilket för att göra den ännu mer lockande för hunden.

Varför inte fylla den med den smakrika KONG Easy Treat Pasta Lever? Leverpastan är särskilt utformad för att användas tillsammans med KONG Classic. Du trycker enkelt ut den på insidan av aktivitetsleksaken. Hundägare rapporterar att deras hundar kan ägna timmar åt att leka med KONG Classic och försöka slicka i sig leverpastan. 

För valpar rekommenderas aktivitetsleksaken KONG Puppy som är speciellt anpassad för valpar.

3 snabba om KONG Classic:

 • Tuggvänlig aktivitetsleksak som lockar till lek med oregelbunden studs
 • Tillverkad av naturgummi som är skonsamt mot hundens tänder
 • Finns i flera olika storlekar för att passa alla sorters hundar

automatisk bollkastare

aktiveringsleksak hund

All For Paws HyperFetch Bollkastare Mini

All For Paws Hyper Fetch Mini är en aktiveringsleksak som passar perfekt för hundar som älskar att jaga bollar!

Aktiveringsleksaken kastar automatiskt iväg bollen 3, 6 eller 9 meter och hunden kan antingen fånga den direkt i luften eller hämta den där den landar. När hunden har fått tag i bollen kan den lämna tillbaka i hålet på aktiveringsleksaken.

Det är rekommenderat att All For Paws Hyper Fetch Mini används utomhus och under övervakning av husse eller matte. Aktiveringsleksak till hund som fungerar med både sladd och batterier.

3 snabba om All For Paws HyperFetch Bollkastare Minit:

 • Automatisk bollkastare som låter hunden fånga bollen i luften eller hämta den där den landar
 • Skjuter iväg bollen 3, 6 eller 9 meter
 • Användning utomhus rekommenderas

aktiveringsmatta

Little & Bigger Shaggy Aktiveringsmatta

Göm godis eller torrfoder i Little & Bigger Shaggy Aktivteringsmatta och låt hunden sysselsätta sig med att leta fram det.

En enkel men uppskattad aktiveringsleksak till hund som låter hunden använda nosen. Aktiveringsmattan passar både för hundar och katter. 

3 snabba om Little & Bigger Shaggy Aktiveringsmatta:

 • Aktiveringsmatta där gömmer godis eller torrfoder som hunden får leta efter
 • Låter hunden använda nosen 
 • Kan användas av både hundar och katter

aktivitetsboll

Trixie Snacky Aktivitetsboll

Skojig aktivitetsboll av gummi som du fyller med hundgodis. När hunden rullar på bollen med tassarna eller nosen ramlar godiset ut.

Trixie Snacky Aktivitetsboll passar små och medelstora hundar. Kom ihåg att välja en storlek som passar din hund. Många hundägare uppskattar att aktivitetsbollen är ljudlös och inte stör omgivningen. 

3 snabba om Trixie Snacky Aktivitetsboll:

 • Aktivitetsboll som du fyller med godis till hunden
 • Hunden får använda sin nos och tassar för att rulla bollen och få ut godiset
 • Ljudlös leksak till hund

interaktiv hundmatskål

Basic Slow Down Tornado Hundmatskål

Aktivitetsleksak för hund i form av en interaktiv hundmatskål som får hunden att äta långsammare. Basic Slow Down Tornado Hundmatskål är både populär som aktivitetsleksak och hjälpmedel för hundar som äter för snabbt.

Om du har en hund som hetsäter kan det vara en bra idé att använda Basic Slow Down Tornado Hundmatskål till alla hundens mål.

Tack vare hundmatskålens design tar det längre tid för hunden att äta upp och den behöver använda hjärnan lite extra. Hundmatskålen kan användas till både torrfoder, våtfoder och godis. Den går bra att diska i diskmaskin.  

3 snabba om Basic Slow Down Tornado Hundmatskål:

 • Hundmatskål som får hunden att äta långsammare
 • Kan både användas som aktivitetsleksak och vanlig hundmatskål
 • Kan användas till alla sorters hundmat och diskas i diskmaskin

för apport och dragkamp

ProDog Bungee Mopp med Gummiboll

Pro Dog Bungee Mopp med gummiboll är en underhållande aktiveringsleksak för hundar som gillar att apportera och leka dragkamp. Den har en rolig design som påminner om en golvmopp, är slitstark och flyger långt när den kastas.

Aktiveringsleksaken är lätt att plocka upp tack vare det elastiska handtaget. Den är gjord av mjukt mibrofibermaterial som är lätt att hålla rent och kommer i flera olika färger. 

3 snabba om ProDog Bungee Mopp med Gummiboll:

 • Aktivitetsleksak för hundar som gillar apport och dragkamp
 • Slitstark och lätt att kasta långt 
 • Gjord av mjukt mibrofibermaterial