hund stroke

Visste du att balansproblem hos hund kan betyda att den fått en stroke? Yrsel hos hund kan vara symptom på stroke, hjärnblödning, demens eller balanssjukdomen vestibulärt syndrom. Här får du hjälp att reda ut vad det är för fel på din vingliga hund.

Balansproblem hos hund kan vara stroke

Yrsel hos hund kan vara ett tecken på stroke eller slaganfall hos hund. Stroke är en vanlig hundsjukdom som oftast drabbar älder hundar.

Vanliga symptom på stroke hos hund är balansproblem, att hunden vrider huvudet åt ena sidan, går i cirklar, beter sig förvirrat och rullar ögonen okontrollerat. 

Orsaken bakom slaganfall hos hund kan vara att ett blodkärl i hjärnan täpps igen eller börjar blöda. Ibland kan en stroke komma som en följd av andra hundsjukdomar, till exempel hjärtproblem, njursjukdom eller cuchings syndrom. 

Om du misstänker att din hund visar symptom på stroke är det viktigt att kontakta veterinär så att hunden kan få rätt diagnos och eventuell behandling. 

Symptom på stroke hos hund:

  • Förvirrad
  • Vrider huvudet till ena sidan
  • Ögonen rör sig fort och okontrollerat 
  • Tappar balansen
  • Går i cirklar
  • Blir förlamad 
  • Drabbas av muskelkramper
  • Kräks

Kom ihåg att stroke, hjärnblödning, demens och vestibulärt syndrom hos hund kan ha samma symptom. Balansproblem hos hund behöver därför inte alltid betyda att den har fått ett slaganfall. 

Gammal hund som vinglar

Misstänker du att din gamla hund har drabbats av ett slaganfall? Då kan det vara bra att veta att en dement hund kan visa liknande symptom som en hund som fått en stroke.

Det är till exempel inte ovanligt att en gammal hund tappar balansen och börjar bete sig förvirrat. Om du är orolig för en gammal hund som vinglar kan du kontakta veterinär för att utesluta stroke och balanssjukdomen vestibulärt syndrom.  

Vestibulärt syndrom hos hund

En yr hund som vinglar kan också ha drabbats av balanssjukdomen akut vestibulärt syndrom. Hundens balanssystem sitter i innerörat, precis som det gör på oss människor.

När en hund råkar ut för akut vestibulärt syndrom kan det bero på en öroninflammation, tumör eller annan skada som påverkat balanssystemet i hundens inneröra. Vestibulärt syndrom drabbar ofta äldre hundar och orsakar strokeliknande symptom.

Hundar med akut vestibulärt syndrom kan till exempel tappa balansen, luta huvudet åt ena sidan, rulla runt med ögonen och gå i cirklar. Ibland kan det leda till att hunden blir illamående och kräks.

Vestibulärt syndrom hos hund brukar gå över av sig själv efter några veckor, ibland kan hunden få kvarstående symptom.

Om din hund mår väldigt dåligt av balanssjukdomen kan den få medicin för att dämpa symptomen. Sjukdomen behandlas ofta med åksjuketabletter för illamåendet, lugnande för ångesten och antibiotika för eventuell öroninflammation.

Hjärnblödning hos hund

Det är väldigt ovanligt att en hund får hjärnblödning. Hundar drabbas i regel bara av hjärnblödning om de blivit utsatta för slag mot huvudet, till exempel genom att bli påkörda av en bil.

Symptom på hjärnblödning hos hund kan vara balansproblem, att ögonen rör sig okontrollerat och att hunden lutar huvudet åt sidan.

Kom ihåg att hjärnblödning hos hund är mycket sällsynt. Stroke och vestibulärt syndrom kan däremot ge samma symptom som hjärnblödning hos hund.