Chihuahua

Visste du att den oemotståndliga chihuahuan ursprungligen användes som vakthund? Trots sin lilla storlek är rasen känd för sitt stora självförtroende. Den är modig, orädd och vet exakt hur den ska linda sin omgivning runt lillfingret. Här har vi sammanställt allt du behöver veta om världens minsta hundras, chihuahua!

Fakta om chihuahua

Bakgrund

Chihuahua tros ursprungligen komma från Mexico, där den bland annat användes som vakthund. Trots att den inte väger mer än 1-3 kg har rasen en totalt orädd utstrålning och den är snabb på att varna om någon utomstående närmar sig.

Den är känd för att vara världens minsta hundras och har flitigt burits runt i handväskor världen över. Chihuahuan har åtskilliga gånger gjort entré på röda mattan med kändisar som Paris Hilton och Britney Spears. Rasen finns i två olika varianter, långhårig och korthårig. 

Användningsområden

Idag används chihuahuan nästintill uteslutande som sällskapshund. Rasen har en stark lojalitet mot sina ägare och älskar uppmärksamhet. Tack vare sitt lilla format kan du lätt ta den med dig när du lämnar hemmet, vilket den också föredrar att du gör.

Chihuahuan följer gärna med dig vart du än går, vare sig det är till jobbet, frisörsalongen eller ut i skogen. Rasen är relativt lättlärd och kan bli riktigt duktig på agilitybanan. Den trivs med att vara i centrum och tar gärna chansen att visa upp vad den kan!

Hur är chihuahua?

Chihuahuan är en liten hund med stark flockinstinkt. Den blir ofta väldigt fäst vid sin ägare (ibland lite för fäst). Se upp så att den inte börjar behandla dig som en ägodel!

När potentiella inkräktare närmar sig (såsom brevbäraren, pizzabudet eller liknande) är den snabb med att högljutt varna och inte sen att försvara sitt revir (dig).

Skämt åsido är chihuahuan en riktigt charmig liten filur, med mycket kärlek att ge till den som förtjänar det. Precis som alla andra hundar behöver den regelbunden motion för att må bra, mer än bara några steg runt kvarteret.

Du behöver absolut inte bära runt på din chihuahua hela tiden, den traskar gärna runt och upptäcker världen på egen hand. Så länge den behandlas med respekt kommer den bra överens med de flesta i sin omgivning.

Tack vare sitt gulliga yttre har den en tendens att dra till sig en del uppmärksamhet (räkna med att folk på tunnelbanan eller i parken kommer vilja klappa), vilket den för det mesta gillar.

Men! Det är viktigt att aldrig dalta med chihuahuan. Alla hundar (oavsett storlek) kräver ordentlig uppfostran och gränser. Eftersom chihuahuan är så liten och söt är risken att den blir bortskämd ganska stor, gå inte i den fällan. 

Chihuahuan har ett stort ego och ett självförtroende som heter duga. Den kan göra det mesta för att fånga din uppmärksamhet, till och med spela skadad. Rasen kan ha lite svårt för små barn eftersom de tenderar att stjäla uppmärksamheten. Den kommer bäst överens med barn som är runt sex år och uppåt.

Vad betyder chihuahua?

Chihuahuan har fått sitt namn efter delstaten Chihuahua i Mexiko, det är där man sägs ha upptäckt rasen under 1800-talet.

Vad är chihuahua avlad för?

Chihuahuan har sitt ursprung i Mexiko där den avlades fram för att användas som vakthund. Den är till naturen modig, orädd och inte sen att varna när potentiella inkräktare närmar sig. På grund av sin storlek har den också blivit populär som sällskapshund. 

Hur mycket motion behöver en chihuahua? 

En vanlig missuppfattning är att chihuahuan inte behöver lika mycket motion som större hundar, men detta stämmer inte. Låt dig inte luras av rasens storlek.

Chihuahuan har mycket energi och behöver regelbunden motion som vilken annan hund som helst. Faktum är att den kan bli en riktigt hejare på agility om den får chansen! Om den inte får den aktivitet den behöver kan den bli bitsk och skällig. 

Hur långa promenader behöver en chihuahua? 

Rasen kräver inte superlånga promenader, mellan 30-60 minuter brukar vara lagom. Chihuahuan uppskattar också lekstunder på gräsmattan och att få springa fritt emellanåt. Visst blir den trött snabbare än större hundar, men det betyder inte att den nöjer sig med ett varv runt huset.

Om du gillar att promenera kan du med stor sannolikhet vänja din chihuahua vid att gå längre sträckor också. Den är ett riktigt litet energiknippe som kan anpassa sig till den mängd motion matte eller husse har möjlighet att ge den (inom rimliga gränser, såklart).

Hur ofta behöver man gå ut med en chihuahua?

Lika ofta som med alla andra hundar, det vill säga 4-5 gånger per dag (oftare med valpar).

Hur många valpar får en chihuahua?

Chihuahuan brukar i snitt få 3-5 valpar, ibland färre och ibland fler. På grund av sin storlek får den sällan fler än 6-7.

Hur gammal blir chihuahuan?

Chihuahuans livslängd är 14-18 år. 

När är chihuahuan fullvuxen?

Den slutar i regel växa när den är 8-13 månader gammal. Hanhundar blir runt 23 cm i mankhöjd och väger 1-3 kg. Tikar blir runt 18 cm i mankhöjd och väger också 1-3 kg. 

Varför darrar chihuahua?

Chihuahuor kan darra för att de fryser, är rädda, stressade, glada, illamående, osäkra eller för att visa att de behöver få komma ut och uträtta sina behov. Det är inte ovanligt att chihuahuor darrar eller skakar och för det mesta är det ofarligt.

Men darrningarna kan också bero på att de har ont någonstans, så om du är orolig för att din hund darrar eller skakar ska du alltid kontakta din veterinär och få rådgivning. 

Varför skäller chihuahua? 

Chihuahuan avlades fram som vakthund i Mexiko på 1800-talet, vilket gör att den är snabb att högljutt försvara sitt hem när utomstående närmar sig.

Den kan också skälla av andra anledningar, till exempel om den är uttråkad, stressad eller känner sig ensam. Chihuahuan är en social hund som inte tycker om att lämnas ensam, den vill gärna vara med matte eller husse konstant.

Är chihuahua skällig? 

Rasen har ett rykte om sig att vara skällig, vilket inte riktigt stämmer. En chihuahua som inte får den stimulans den behöver kan bli skällig. Många inser inte att rasen, trots sin storlek, kräver en hel del aktivitet. Den behöver också uppfostras ordentligt från start och inte daltas med.

Brist på uppfostran och stimulans är tyvärr några av anledningarna till att den lilla hunden fått det oförtjänt dåliga ryktet. Chihuahuan har lätt för att skälla eftersom den har stark vaktinstinkt, men med rätt träning ska det inte behöva bli något problem. 

Varför snarkar chihuahuan?

Det är inte ovanligt att chihuahuor snarkar eller snörvlar, ofta beror det på att de har trånga luftvägar. Men snarkandet kan också grunda sig i annat, som till exempel noskvalster eller inflammation. Om du märker att hunden har besvär av snarkningarna ska du alltid kontakta veterinär. 

Är chihuahua allergivänlig?

Nej, den hör inte till listan med allergivänliga hundraser. Men det kan såklart också bero på vilken hund och allergiker det gäller.

Är chihuahuan en bra familjehund?

Absolut, den kan bli en bra familjehund om den får en ordentlig uppfostran. Chihuahua är en social hund som älskar att ha människor runt omkring sig.

En nackdel är att den kan ha lite svårt för små barn som tenderar att stjäla uppmärksamheten (chihuahuan gillar inte alltid att dela strålkastarljuset). Barn över sex år brukar den komma bättre överens med.

Är chihuahuan lättlärd?

Ja, den lär sig gärna trick för att kunna imponera på sin omgivning. Med rätt träning kan den bli riktigt duktig på både agility och lydnad. 

Vad kostar en chihuahua?

Priset för en chihuahua kan ligga på 10 000 -15 000 kr och uppåt. Läs mer om rasen och hitta uppfödare hos chihuahuacirkeln.

Varför chihuahua?

  • En perfekt sällskapshund med mycket kärlek att ge
  • Liten och enkel att ta med på aktiviteter i vardagen
  • Fäster sig snabbt vid sin ägare och försvarar matte eller husse till varje pris
  • Charmig personlighet! Livlig, orädd och nyfiken
  • Behöver aktiveras som alla hundar, men kräver inte superlånga promenader (om inte du vill det)