Ägg till hund

Är det ofarligt att mata hunden med ägg? De flesta hundar uppskattar att få lite matrester då och då. Men det är viktigt att vara medveten om att hunden inte kan äta all människomat. Här får du svar på frågan “Kan man ge ägg till hund?”.

Kan man ge ägg till hund? Svaret är ja

Ja, det är säkert att ge ägg till hunden. Hundar har faktiskt ätit ägg i alla tider. Visste du att hundens förfäder åt råa ägg som de knyckte ur fågelbon? Ägg är en bra källa för protein, fettsyror och vitaminer. Det är både ett smaskigt tilltugg (om din hund gillar smaken) och ett näringsrikt kosttillskott.

Hur ska man ge ägg till hund?

Om du ska ge ägg till din hund är det viktigt att ägget är tillagat och fräscht. En bra grundregel är att inte ge hunden ett ägg du inte själv hade kunnat äta. De flesta svenska ägg håller hög standard och risken för till exempel salmonella är mycket liten. 

De flesta veterinärer avråder från att ge hunden rått ägg. Men det betyder inte att rått ägg är direkt giftigt för hunden (läs mer om att ge rått ägg till hund nedan). Tänk på att ge din hund ägg i måttlig mängd, för mycket av det goda kan leda till övervikt.

Tillagat ägg till hund

Koka eller stek ägget utan smör, olja, salt eller andra kryddor. Så länge ägget är tillagat spelar det ingen roll om det är äggröra, löskokt eller annat. Prova dig fram och se hur just din hund vill ha sina ägg. Du kan blanda ner tillagat ägg i hundmaten eller ge det som godis. 

Risker med att ge ägg till hund

Om din hund inte är van vid att äta ägg är det viktigt att du ger den små portioner till att börja med. Var också uppmärksam på om konsumtionen av ägg orsakar några allergiska reaktioner.

Det finns hundar som är extra känsliga mot ägg. Några symptom att hålla utkik efter är diarre, kräkningar, nässelfeber, hosta och svullnad.

Så länge hunden mår bra efter att ha konsumerat ägg är det troligen inga problem. Om din hund har ett medicinskt tillstånd bör du rådfråga veterinär innan du provar att introducera ägg.

Rått ägg till hund

Är rått ägg giftigt för hunden? Ja och nej. Svaret varierar beroende på vem man frågar. Det finns många veterinärer (inte alla) som avråder från att ge hunden rått ägg.

Om du vill ge din hund rått ägg någon gång ibland är det troligen ingen fara. Så länge ägget är svenskt (för att minska risken för salmonella) och fräscht. Rådgör med din veterinär om du är osäker.

Äggvita till hund

Är äggvita farligt för hunden? Nej, inte så länge ägget är tillagat. Det finns risker med att ge hunden rå äggvita, men det brukar vara lugnt så länge ägget är svenskt (mindre salmonellarisk) och fräscht.

Om hunden får i sig rå äggvita någon gång ibland är det oftast ingen fara, men undvik att ge det på regelbunden basis. Äggvitan innehåller ett ämne som hindrar upptaget av biotin, vilket kan orsaka biotinbrist hos hunden.

Äggula till hund

Äggulan är den delen av ägget som de flesta hundägare väljer att ge sin hund. Det är inte bara den godaste delen av ägget utan också rikt på biotin. Så om du är orolig för att äggvitan ska orsaka biotinbrist kan det vara en bra idé att ge hunden hela ägget. 

Om du ska ge äggula till hunden gäller samma sak som för äggvitan, den ska vara fräsch och komma från Sverige (eller ett annat land med strikta salmonellakontroller). 

Äggskal till hund

Kan hundar äta äggskal? Ja, hundar kan äta äggskal. Det är näringsrikt, men kommer med en viss kvävningsrisk. Om lite äggskal råkar följa med ägget ner i hundens matskål är det oftast inte hela världen. Vissa hundägare ger sina hundar äggskal som ett kosttillskott (de är rika på kalcium).